Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Dementie , Alzheimer, Vergeten en Schrijven:

Maandag 2 juli 2012

NBD Biblion over "Je moet broeder worden, schetsen over dementie":

De korte schetsen geven een treffende indruk hoe deze mensen (Dagtaak:dementerenden) op hun manier en vanuit hun beperkingen handelen en communiceren..de schetsen zijn vrij naturel beschreven, niet mooier dan de werkelijkheid is..een sympathiek boekje."Ouder worden we allemaal, gestaag en onvermijdelijk. Elke dag opnieuw. Kwaaltjes krijgen en hulpbehoevend worden hoort daar bij. Soms wordt de hulpbehoevendheid zo groot dat permanente zorg noodzakelijk is. Dagelijks gaan duizenden mensen op pad om te werken in de zorg, onder andere met dementerenden.

In Nederland weten we van ongeveer een kwart miljoen mensen dat ze dement zijn. En dit aantal neemt toe. Een derde woont in een (psychiatrisch) ziekenhuis, verpleeghuis of een andere zorginstelling. Twee derde is afhankelijk van geliefden, buren en bekenden. "Mantelzorg" wordt dit raadselachtig genoemd.

Wat dementie inhoudt kunnen we lezen, leren en bestuderen. Genoeg medische informatie op internet, hand- en leerboeken op opleidingen en brochures geschreven door de zorginstellingen zelf. Medisch verantwoord en in het beste geval tal van nuttige tips over hoe om te gaan met dementie in je omgeving.

Vandaag mag ik een boekje presenteren van een man die een geheel andere invalshoek heeft gekozen. Niks medisch verantwoord, niks wetenschappelijks en vooral niks wat neigt naar theoretiseren. Hij heeft vanaf dag een dat hij werkt met demente ouderen zijn ervaringen opgeschreven. In eerste instantie niet om uit te geven maar om zelf niet 'te vergeten'. Op viltjes, bonnetjes en agendablaadjes. Korte schetsen en anekdotes zijn het geworden. Over verdriet, liefde en pijn. Over eenzaamheid en agressie, over ernstig decorumverlies en de dagelijkse banaliteiten. Over dag- en nachtritme en slaapstoornissen. Maar vooral over hoe een verpleegkundige dagelijks met mensen werkt die hulpbehoevend zijn.

In zo'n 80 schetsen geeft hij een beeld van de dagelijkse, en vaak nachtelijke, praktijk in een verpleeghuis. Zijn hoofdpersonen zijn de bewoners, enige tientallen komen er voorbij.

Als er een centraal thema in het boekje zit is het wel geduld, tijd en aandacht. Hoe lastig dat ook te organiseren valt in de huidige situatie van zowel vergrijzing als bezuinigingen. Je moet er niet aan denken dat de mensen aan wie je de zorg van je geliefden toevertrouwt nauwelijks meer tijd hebben voor het kopje koffie of het kletspraatje op de rand van het bed.

"Je moet broeder worden" heet het boek en het is geschreven door Leo Janssen. Wie hem dat advies heeft gegeven wordt beschreven in een van de eerste anekdotes. En zij had gelijk!


"Je moet broeder worden" is uitgegeven door Nieuwe Druk en vanaf vandaag overal bestelbaar. Meer informatie, klik hier.

Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 7 maal 2?
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken