Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 7: 13 februari tot 20 februari 2011


Zaterdag The Wall en het Tahrirplein

Zaterdag 19 februari 2011


De Muur tussen de machthebbers in het Midden-Oosten en het volk wordt in hoog tempo aangevallen en zelfs afgebroken. In Tunesie en Egypte lijkt de muur al helemaal te zijn gevallen, in Algerije, Libie, Bahrein, Jemen en zelfs Iran wordt hard tegen de muur geschopt. De muur, en alles wat bedacht was een stevig fundament te hebben staat op wankelen.
Toen in 1979 aangekondigd werd dat er een nieuw album van Pink Floyd uit zou komen en op een zaterdagochtend tussen 8 en half 9 een voorproefje op de radio zou komen zat ik klaar met mijn tape-recorder. Twee vingers geconcentreerd boven de "play" en de "record" knop om precies op het goede moment de opname te kunnen starten. The Wall werd voor mij en vele generatiegenoten de vertolking van alle frustraties die stelselmatig door ouders, school, de kerk, de politiek waren opgebouwd. Steen voor steen. De muur die moest vallen. Toen drie jaar na het uitkomen van The Wall deze ook nog verfilmd werd (Bob, don't like Mondays in de hoofdrol) werd het plaatje nog sterker. Het album was niet alleen een kassucces maar zou symbool staan voor verzet tegen bestaande machtstructuren. We don't need no education werd het protestlied bij de scholierenopstanden in Zuid-Afrika en werd verboden door het blanke apartheidsregime. "Break down this Wall" werd een van de leuzen bij de val van de Berlijnse Muur, nagespeeld nog geen jaar nadat de Muur was gevallen in Berlijn.
Nu 20 jaar na de val van de Muur en het legendarische optreden in Berlijn is er wederom sprake van een domino-effect. Roger Waters had het niet kunnen plannen. Zijn idee om wederom een tour te gaan doen met The Wall was al een jaar geleden geboren. ( youtube: http://bitly.nl/6296ad) Maar symbolisch is het wel. Na een paar optredens in 2010 start de tour officieel over een paar weken. In Nederland 8 april in de Gelredome. Het zou me niet verbazen als de Tour afgesloten gaat worden op het Tahrirplein

Vrijdag Paul Watson en Eerdmans: van Sea Shepherd tot Animal Cops

Vrijdag 18 februari 2011


De Sea Shepherd met boegbeeld Paul Watson heeft een overwinning behaald. Japan stopt voorlopig met de walvisvaart. Althans zo is nu bekend gemaakt. Een aderlating voor Discovery Chanel en Animal Planet. Ik zal niet de enige zijn die tussen deze twee zenders zapt in nachten dat ik de slaap niet kan vatten. Meestal is het oersaai. Wat onderlinge strijd tussen de bemanningsleden, een autoritaire maar vaderlijke Paul Watson die met een vervaarlijke blik in de ogen de horizon afschuimt op zoek naar vijandelijke schepen. Dat het de Sea Shepherd menens is, dat zie je zo: het veelvuldig in beeld gebrachte logo met de doodskop laat niets te raden over. Je blijft kijken, zelfs de reclameblokken pik je mee om niets te hoeven missen. De sporadische momenten van actie komen altijd onverwachts.
Paul is ooit lid geweest van Greenpeace. Maar dat was hem te soft. Geweld wordt niet geschuwd. Zelf zien ze dit anders, the Sea Shepherd is een internationale politiemacht die ingrijpt daar waar de gewone politie het laat liggen. Met de overwinning tegen de Japanse walvisvangst lijken de dagen van deze Animal Cops geteld.
Gisteren werd echter met veel tamtam het vervolgproject van De Herders gepresenteerd. Woordvoerder Eerdmans , gepassioneerd voorvechter van het welzijn van de schapen, presenteerde, zijn nieuwe team. ( zie ook Volkskrant http://t.co/LJ8JeuG ) . Op de foto is duidelijk Paul Watson (zonder baard) te herkennen die een schaap redt uit zijn benarde positie. "het moet afgelopen zijn met het barbaarse leed dat de Nederlandse schapen wordt aangedaan". Ik kan 's nachts met een gerust hart naar bed, er wordt gewaakt! En als ik dan toch wakker word, dan heb ik vanaf nu Animal Cops als nachtelijke troost.Donderdag Het regent zonnestralen en wij zijn de weg kwijt

Donderdag 17 februari 2011

Nauwlettend volg ik het nieuws vandaag. Radio aan, teletekst verversen, bij alle Sociale Media waar ik toegang tot heb ben ik ingelogd. Ik heb er ook de tijd voor. Vandaag blijf ik thuis. Geen denken aan dat ik de straat op zal gaan. Immers: de kans is groot dat ik niet aan zal komen daar waar ik graag naar toe wil. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Het gaat stormen op de zon. En dat heeft effect. Navigatiesystemen en mobiele apparatuur kunnen massaal uitvallen. (http://www.bitly.nl/d271db ). Het effect op andere electronische apparaten lijkt nog niet te voorspellen. Voor de zekerheid heb ik een backup van mijn blog gemaakt.

Toch bekruipt me het gevoel dat we selectief worden voorgelicht. Wie die "we" zijn weet ik nog niet, daar ga ik me over buigen. Maar ik heb het gevoel dat we al langer massaal de weg kwijt zijn. Wilders kon gisteren de weg naar VARA-studio al niet vinden. De politici die er wel waren leken er ook niet helemaal bij. Maurice de Hondt liet via een peiling weten tijdens PenW wie de grote winnaar van het debat was, zijn meetapparatuur moet zijn beschadigd of ik moet niet hebben opgelet. De voelsprieten van de grote leiders in het Midden Oosten doen het ook al een poosje niet. Khadaffi liet weten dat hij niet snapte waarom het volk van Tunesie zich tegen Ben Ali had gekeerd. Na Ali en Mubarak lijkt hij aan de beurt. Als ik hem was zou ik vandaag ook maar binnenblijven want Regent, Ja het Regent Zonnestralen! ( youtube http://bitly.nl/11b053 )


Woensdag Berlusconi, Koning Onbenul IM Jules de Corte

Woensdag 16 februari 2011


(Foto Bild Zeitung http://www.bitly.nl/7a2f2d )
-geen commentaar, alleen ..ik zou wel eens willen weten of het een voor- of nadeel is voor Berlusconi om door 3 vrouwen berecht te worden??-

IM Jules de Corte
Vandaag is het 15 jaar geleden dat Jules de Corte is overleden. De kleinkunstenaar die furore heeft gemaakt met prachtige inderdaad "kleine" liedjes. Toen hij overleed was hij 72. Zeg maar een leeftijd waarop je beschouwend mag zijn ten opzichte van de wereld en je weet dat de jonge dames niet meer achter je aanlopen.

De twee bekendste liederen van Jules zijn: "Ik zou wel eens willen weten" . Vreemd genoeg een lied dat je nooit meer hoort, maar dat de afgelopen dagen steeds door mijn hoofd spookt als ik de krant maar open sla. Een ander lied waarmee hij furore heeft gemaakt is "Koning Onbenul". you tube: http://www.bitly.nl/2f6ad7w.bitly.nl/2f6ad7 Ter ere van Jules hier enkele regels:

Hallo Koning Onbenul
Jij hoogste man van staat
Ha Ha Koning Onbenul
Jij decadente Held

Jij Brokstuk Personality
Succes By Night and Day
Jij vult de lege hoofden met
De onzin van de STER
Geestverruiming kun je kopen
Liefde is voor elke beurs

Ha Ha Koning Onbenul..etc.

Dinsdag Afghanistan en de Slaapbol

Dinsdag 15 februari 2011

Op balk staat foutief (automatische) datum van gisteren: is natuurlijk Dinsdag 15 Februari 2011

In Kunduz wordt op grote schaal de Slaapbol verbouwd. Dit is een papaversoort die in Nederland op de lijst van bedreigde plantensoorten staat. De door Nederland opgeleide politiemensen in de Afghaanse provincie zullen voor een lastige taak staan. Zich houden aan het beschermingsverbod zoals dat in het land van herkomst van hun opleiders staat, of de strijd aangaan tegen de illegale verbouw van deze papaversoort die zich bij uitstek leent voor de productie van opiaten. Tegelijkertijd dient zich nog een dilemma aan. Wat te doen als ook in deze provincie de Taliban de productie van de Slaapbol gaat gebruiken voor de financiering van hun strijd. Hoever ga je als politieman als je net een contract hebt ondertekend dat je geen actieve strijd tegen de Taliban mag voeren? Contractbreuk beginnen we toch niet aan. Het lijkt me dat de Nederlandse regering de Afghaanse recruten een handje moet helpen. De Slaapbol in Nederland van de lijst van bedreigde soorten afhalen en tegelijkertijd de handel in opiaten moet legaliseren. Dan kunnen de recruten zich richten op de echte criminaliteit in hun provincie. Fietsendiefstal, fout parkeren en het op orde brengen van hun administratie.
Je moet er toch niet aan denken dat die lieve jongens die vandaag zo prachtig in beeld zijn gebracht door De Volkskrant zich moeten gaan mengen in de oorlog en terreur die hun land al jaren teistert ondanks de effectieve en gedegen inzet van Amerikanen, Duitsers, Nederlanders, Canadezen, Britten, Australiers etc die het beste met de Afghanen voorhebben en weten wat ze doen. Nee, ze behoeven bescherming. Onze Slaapbol regering samen met Slaapbol oppositiepartijen vormen een front. We negeren de oorlog en richten ons op wat wij belangrijk vinden. En als er te weinig fietsen in Kunduz zijn om gestolen te worden, dan verschepen we gewoon een lading. Slaap zacht.

Simonis, Pastoor Ron en de Katholieke Kerk

Maandag 14 februari 2011


"En wat ik zeg is waar." Zo luidden de laatste woorden van oud-Kardinaal Simonis in het interview met Brandpunt gisteravond ( http://www.bitly.nl/1679a2) . Stevige woorden. Zeker als ze zo nadrukkelijk worden uitgesproken. Het hele interview lang heb ik getwijfeld. Het zou toch kunnen dat Simonis de waarheid spreekt. Het zou toch kunnen dat hij echt niet op de hoogte was van de liefdesperikelen van pastoor Ron. Een paar maanden geleden had Simonis immers ook al aangegeven : Ich habe es nicht gewusst. Twijfel dus. Maar na zijn woorden "En wat ik zeg is waar" wist ik het zeker. Zacht gezegd: Simonis draait er om heen. Sterker gezegd: hij neemt een flinke loop met de waarheid. Hij wist heel duidelijk, zoals oud pastoor Ron het eerder deze week bij Nieuwsuur al zei, dat Ron sterk gedreven was door zijn affectie ten aanzien van jonge knullen. Hij wist ook dat Ron hiervoor vervolgd was, dat recidive voor de hand lag en dat hij wel degelijk gewaarschuwd was voor de affectieve driften van Ron. Toch liet hij hem lekker zijn gang gaan. Immers: in "die tijd" kon dat toch nog, wat wisten we toen van de schadelijke gevolgen van gretige papenhandjes. "Die tijd", Simonis heeft het over lang geleden, over de jaren '90 van de VORIGE eeuw. Simonis heeft gelijk. Twintig jaar terug is geschiedenis, en alles wat toen gebeurd is moeten we over zwijgen. Vreemd is wel dat juist de religies, en daar kan je de katholieke kerk toch wel onder scharen, een groot historisch besef tonen en zich niet door de waan van de dag laten leiden.
De waan van de dag. Valentijnsdag. Sint Valentijn is een van de martelaren uit de derde eeuw na Christus, iets langer terug dan de jaren '90 (20e eeuw) waar Simonis over zegt dat we toen in een heel andere tijd leefden. Wat weten we van Valentijn? Volgens de leer wordt over hem gezegd dat : "hij terecht door de mensen werd vereerd, maar wiens daden slechts bij God bekend zijn".

Het zou pastoor Ron sieren om alle personen aan wie hij ver in de vorige eeuw affectie heeft getoond op deze dag een kaart stuurt. Openhartig en vol berouw. Opdat zijn daden niet alleen bij God bekend zijn!

Zondag Joop, Geert en zijn volgers

Zondag 13 februari 2011

Geert Wilders heeft (laatste stand) 82.204 volgers op Twitter. Dat is bijna 2,5 keer zoveel als Rutte, en zo'n 20% meer dan Verhagen. Wilders weet de Sociale Media dus goed te bedienen en is de mediaman van het huidige kabinet Zelf volgt hij nul (0) mensen. Heeft hij kennelijk niet nodig om op de hoogte te blijven. Zonde, want via Twitter is er driftig gereageerd op zijn nieuwste plannen voor het opzetten van Tuigdorpen voor veelplegers. Op de site van de PVV wordt vrolijk de berichtgeving hierover uit de Telegraaf en het AD aangehaald. Geen signaal dat hij in die media foutief zou zijn aangehaald. Wel een stevige reactie op de cartoon die op de VARA site Joop.nl is geplaatst, (http://www.bitly.nl/f7d61f die vond hij toch te gortig. De vrijheid van meningsuiting wil Wilders niet aantasten, maar geen denken aan dat hij op de VARA-tv mee zal doen aan het lijsttrekkersdebat zolang de cartoon nog in de lucht is. Wat gaat Joop.nl nu doen? Omwille van de kijkcijfers voor het debat de cartoon van de site halen en hopen dat Wilders in het debat stevig wordt aangevallen op zijn plannen? Of de cartoon principieel laten staan en wederom de VARA met een onthoofd panel het debat te laten voeren.
Natuurlijk is er veel commotie geweest over de plannen omtrent de Tuigdorpen. De val van Mubarak in Egypte heeft echter al dagenlang alle columnisten, journalisten en analysten in de greep. Tuigdorp lijkt daarmee al weer uit de publiciteit te zijn verdrongen. De cartoon is stevig aangezet en legt de onmiskenbare link met het NAZI-regime. Niet meer en niet minder. Wilders is hier verbolgen over en legt uit dat de dorpen sober worden ingericht, zonder sociale voorzieningen maar dat ze niet afgesloten worden: je kan er in en er uit. Dank je de koekoek Wilders, als je vrijheid van meningsuiting zo hoog in het vaandel hebt, wees dan eerlijk. Het opzetten van containerwoningen, zonder voorzieningen, ver van de bewoonde wereld, eventueel met tegelijktige deportatie van familieleden roept niet alleen associaties op, maar is de associatie zelf.
Misschien toch wat meer de geluiden uit de samenleving gaan volgen Geert.
Ik had trouwens nog nooit van Joop.nl gehoord.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015