Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 52: 25 december tot 1 januari 2011


31 december 2011, morgen 2012 , de waan van de dag en een frisse lei?

Zaterdag 31 december 2011

2012. Nog een paar uur. Het maakt niks uit, morgen gewoon weer een nieuwe dag zoals ook vandaag als een nieuwe dag begon. Maar toch is het een ijkpunt. Voor het gevoel met een frisse lei te kunnen beginnen. Alsof je met een doekje niet alleen de tekst op het schoolbord wegveegt maar het ook nat reinigt zodat het er helemaal fris uitziet. Lekker! Ertegenaan!

Een laatste blik naar wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht. Veel gelachen, veel gehuild, boos geweest, verontwaardigd en blij verrast. 2011 is voor mij het jaar geweest dat Dagtaak is ontstaan. Als een dagelijkse oefening, uitprobeersel, kijken waar het schip strandt en of de actualiteit en de waan van de dag steeds voldoende stof in zich heeft voor een korte tekst. En dat laatste was zeker het geval. Met de neus steeds dicht op het nieuws heb ik op een andere manier gekeken dan wanneer ik er niet over zou schrijven. Wat vandaag "hot" was (met de invoering van Twitter zeggen we massaal "Trending") is een week later, of soms al eerder, weer uit het collectief geheugen gewist.

Het was zoals Youp van 't Hek het vanavond zal zeggen: een Lawaai-jaar. Veel geroep, veel absurde plannen en veel pogingen om onvermogen op diverse terreinen te camoufleren.

Wat te denken van de :
De invoering van de Plaszak in de trein: http://dagtaak.org/2011/10/plaszak-de-ns-en-de-hoge-nood.html
of
Het verplichte Wilhelmus bij de inburgeringstoets: http://dagtaak.org/2011/06/donner-wilhelmus-inburgering.html

Ook een jaar waarin er nog nooit zoveel mensen naar een rechtszaak hebben gekeken en er ware filmscenario's over een eetclub zijn geschreven:
http://dagtaak.org/2011/04/donderdag-vertigo-duizelingwekkende-hitchcock-en-de-eetclub.html

Allemaal zaken die we op de voet gevolgd hebben en waar we ons van afgekeerd hebben, om gelachen hebben of luid voor geapplaudisseerd. Maar eigenlijk zijn we het allang allemaal weer vergeten. De waan van de dag wordt uiteindelijk ingehaald door de persoonlijke emoties die we erbij hebben en die onze stappen en keuzes bepalen; en die gaan over het jaar heen, wat zeg ik, over de jaren heen!

Persoonlijk maakte de ontmoeting met een vrouw in de vrouwengevangenis in Polen een onuitwisbare indruk. Zij heeft levenslang en voor haar maken de jaartallen niet meer uit:
http://dagtaak.org/2011/08/vrouwengevangenis-in-polen-lubliniec.html

Ik wens alle lezers een prachtig 2012 met veel humor om de waan van de dag maar vooral veel prachtige persoonlijke momenten!
Goede voornemens , Plannen voor 2012 en het strijdplan van Cohen

Vrijdag 30 december 2011

Wat zijn jouw goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Een rare vraag. Alsof er ook slechte voornemens zijn. Dit jaar maar eens meer roken, minder sporten en het ontbijt vaker overslaan. Daar hoor je nooit iemand over. Ja, misschien een grapjas in het cafe, maar daar houdt het dan mee op. Het woord "voornemens" zelf hoor je zelden of nooit buiten de jaarwisseling om. De rest van het jaar hebben we het daar niet over, maar hebben we het over ideeŽn en in het beste geval over plannen maken. Plannen, met handen en voeten. Niet voor niets gebruikt de zakelijke Dagtaak (TVE Tekst en Advies) als motto " ideeŽn omzetten in haalbare plannen". Voornemens handen en voeten geven is een droom verpesten. Lekker wegdromen in wensen en verlangens is heerlijk. De meeste goede voornemens geven aan waar we het afgelopen jaar in gefaald hebben. "En nu ga ik het eens helemaal anders doen!" Proost! Glas tegen glas zet kracht bij en we steken er nog eentje op. De sfeer is goed en we zijn vrolijk.

Het lijkt op een omgekeerde biecht. Na een zonde biechten we op wat we fout gedaan hebben, we straffen onszelf met een serie weesgegroetjes en onzevaders, een dagje zelfopgelegd cafeverbod of we hopen dat het bloemetje en het excuus de bittere smaak zal doen vergeten. Bij een goed voornemen drinken we er eentje op, bidden en hopen we dat we er in zullen slagen. En voordat we het weten is het februari en is het leven weer te leuk om nog bij alle voornemens stil te staan.

Wat is je strijdplan voor het komend jaar? lijkt een betere vraag. Hoe ga je dat dan doen, en hoe ga je meten of je erin bent geslaagd? Ik had voor vandaag het goede voornemen gemaakt om tegen het eind van het jaar geen politiek issue meer aan te roeren in de Dagtaak. Maar toch eentje als voorbeeld: Cohen neemt voor om Wilders in 2012 aan te pakken. Wilders reageert zoals altijd opgewekt en alert via Twitter en wenst Cohen veel succes. Is dit goede voornemen van Cohen nu een biecht? ("Ik heb gefaald in 2011?") Is het een droom? ("Wat zou het toch mooi zijn als me dat eens zou gaan lukken?") of is dit het begin van een strijdplan ("Alle PVV-stemmers zijn er aan het eind van het jaar van overtuigd dat de PVDA het beste hun belangen dient en dat hebben ze middels hun stembiljet bekrachtigd").

Goede voornemens neem je terloops, dromen doe je 's nachts en strijdplannen presenteer je pas wanneer ze gereed zijn.

Hoe het ook zij; ondanks alle aangekondigde protesten tegen het vuurwerk lijkt 2012 knallend te beginnen. Ik neem me voor om er in 2012 weer het beste van te maken. Dat moet haalbaar zijn!Beatrix, Kersttoespraak 2011, haar finale woorden?

Maandag 26 december 2011

Geert Wilders was er als de kippen bij "Mijn hemel, is de majesteit lid geworden van Groen Links?" Kritiek op Rutte was er ook, hij zou verzuimd hebben de kersttoespraak te corrigeren en te ontdoen van de politieke context.

Beatrix begint haar toespraak met de constatering dat er breed gevoelens heersen van onvrede en onbehagen en besluit haar toespraak met de woorden:

"Laten wij zeggen wat wij hopen en doen wat wij kunnen." (Beatrix 2011)

Behalve dat de Koningin oproept tot meer harmonie en zorg voor de natuur (datgene waar de tweet van Wilders zich op richt), gaat onze vorstin verder. In haar toespraak van nog geen 800 woorden zijn veruit de meeste gewijd aan "onbehagen, onvrede, ongelijkheid, zorgeloos omspringen, vertrouwenscrisis, geldzucht en verrijking".
Daar waar de Koningin enthousiast wordt en de goede initiatieven die er zijn prijst haalt ze informele media aan en informele initiatieven ("Al die hoopgevende aanzetten tot verandering vanuit de maatschappij krijgen in het nieuws minder aandacht dan de zorgen om geld en goed").

In uitermate koninklijke woorden roept de Koningin ons op tot burgerlijke ongehoorzaamheid en buitenparlementaire acties : "Gebrek aan ruimte voor individuele verantwoordelijkheid ontmoedigt eigen inzet. Gevoelens van onmacht roepen boosheid op en afkeer van retoriek en regels."

Voor wie het nog niet helemaal door had was zij bereid de man aan te halen die model stond als symbool van het burgerlijk verzet. Mahatma Gandhi:

De koningin citeert de Indiase onafhankelijkheidsstrijder: "die eens zei 'dat de aarde wel genoeg heeft voor ieders behoefte, maar niet voor ieders begeerte".
Beatrix gaat verder: " Als schepselen begiftigd met verstand en geweten mag van ons worden gevraagd dat we dit vertalen in dagelijkse zorg voor de aarde en inzet voor een rechtvaardige samenleving".

Je hoeft geen royalty-watcher te zijn om aan te voelen dat dit weleens de finale Kerstboodschap van de Koningin zou kunnen zijn. Ze heeft haar statement gemaakt en zich niets aangetrokken van welke politieke gevoeligheden dan ook die er nu heersen. Scherper dan dit kan een vrouw van haar statuur het nauwelijks verwoorden.

De zin middenin haar toespraak: "Wie de wereld wil veranderen, moet nu eenmaal beginnen bij zichzelf", maakt wel heel nieuwsgierig naar wat 2012 ons gaat brengen.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015