Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 47: 20 november tot 27 november 2011

Top 2000 , Queen , The Eagles en Boudewijn de Groot

Zaterdag 26 november 2011

Elk jaar is het feest de laatste week van het jaar op Radio 2. Dan wordt de Top 2000 uitgezonden. Massaal gaan de autoradio's op 2 en thuis en op het werk wordt via internet meegeluisterd. Al een maand eerder wordt de lijst bekend gemaakt en kunnen we al gaan plannen op welke uren we liever geen afspraken hebben omdat we ons favoriete nummer willen horen. Vreemd gedrag.
De meeste nummers zijn dagelijks al te horen op vrijwel alle zenders en zo niet dan toch via You Tube zo op te zoeken.
Maar het heeft iets gezelligs, iets kneuterigs en om de feestvreugde extra kracht bij te zetten is Matthijs van Nieuwkerk nu niet 6 keer een uurtje per week ma...Ramses Shaffy, William Spaaij, Albert Verlinde en de musical

Donderdag 24 november 2011

Een musical over Ramses Shaffy. Hoe erg kun je het maken. Vanaf 1 december gaat het toch gebeuren. Dan gaat "Ramses, the Musical" in première, exact twee jaar na zijn dood.
Ik geloof in de goede bedoeling van William Spaaij die de rol van Shaffy mag spelen. Ik geloof dat hij zich oprecht heeft verdiept in Shaffy. Ik geloof dat hij alle teksten keurig uit zijn hoofd kent, ik geloof ook dat hij niet gaat proberen te imiteren. Maar toch..maar toch..
Het is ook niet aan mij om deze goedgemutste en welbespraakte jongeling te bekritiseren. Het zal je toch gebeuren: je wordt uitgekozen en gevraagd om Ramses te mogen vertolken. Als voorbereiding mag j...De Hongerpil, roken, verslaving en het vooroordeel

Woensdag 23 november 2011

Gisteren is de hongerpil ontdekt. Beter gezegd de anti-hongerpil. Wanneer je die pil inneemt is het hongergevoel weg. Handig voor mensen die willen afvallen stond er bij. Zonder dat ik maar enige trek had me in het onderwerp te verdiepen wist ik het al: onzin, gevaarlijk en wat zijn we in hemelsnaam als mensheid aan het doen.

We zijn elkaar complexen aan het aanpraten, we zijn onszelf aan het volstoppen, de voedselindustrie vindt het prachtig en de afvalindustrie loopt daar hand in hand met de vet-aanpraters achter aan. Beide floreren. In mijn achterdochtige brein denk ik dat ze beide hetzelfde doel nastreven. Misschien wel dezelfde Raad van...De Roker

Maandag 21 november 2011

Het pakje is bijna leeg. Paniek. Erger is het wanneer er nog genoeg in het pakje zit en de vloeitjes zijn op. Tegen beter weten in door het huis. Nachtkastje? Keukenla? Onder het bureau? Dan toch de slippers aan, naar de auto. Om de hoek van de deur even kijken of de overburen het niet zien, hoe je als een dief in de nacht naar de auto sluipt. Op de knieën op de voorbank, met het lichtje van de mobiele telefoon onder de zitting, tussen de stoelen, in het voorvakje. Niets, helemaal niets. En het is na twaalven. De snackbar om de hoek is gesloten. Twee opties: of naar de stad, of de auto in naar het dichtstbijzijnde benzinestation. Ik voel me ellendi...


Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken