Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 47: 20 november tot 27 november 2011


Top 2000 , Queen , The Eagles en Boudewijn de Groot

Zaterdag 26 november 2011

Elk jaar is het feest de laatste week van het jaar op Radio 2. Dan wordt de Top 2000 uitgezonden. Massaal gaan de autoradio's op 2 en thuis en op het werk wordt via internet meegeluisterd. Al een maand eerder wordt de lijst bekend gemaakt en kunnen we al gaan plannen op welke uren we liever geen afspraken hebben omdat we ons favoriete nummer willen horen. Vreemd gedrag.
De meeste nummers zijn dagelijks al te horen op vrijwel alle zenders en zo niet dan toch via You Tube zo op te zoeken.
Maar het heeft iets gezelligs, iets kneuterigs en om de feestvreugde extra kracht bij te zetten is Matthijs van Nieuwkerk nu niet 6 keer een uurtje per week maar ongeveer ieder uur van de dag op de televisie, samen met Leo Blokhuis.

Vandaag is de top drie al bekend gemaakt. De top 2 Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van The Eagles zijn maar liefst 36 jaar oud! Nummer drie maakt het nog bonter, Child in Time van Deep Purple stamt uit 1970, 41 winters jong! Het lijkt de oude Arbeidsvitamen wel.

Alsof er in de jaren daarna niets meer is gemaakt. Wedden dat er nog wat Beatles', Pink Floyds en wie weet een oude Presley in de top 10 staan? De lijst wordt samengesteld door het internetpubliek, via radio2.nl kon er volop gekozen worden. In vorige jaren is het nog weleens voorgekomen dat regionale wereldsterren als de Friese Jacques Brel of de Oostvoornse Jim Reeves erg hoog scoorden. Het "eeuwige talent" Boudewijn de Groot is met De Avonden in 2 jaar tijd van plek 1 naar nummer 1876 verhuisd. De top 2000 wordt samengesteld door provinciale lobbyisten, maffiosi en een klaarblijkelijke voorkeursbehandeling voor het vinyl-tijdperk.

De top 2000 geeft het failliet weer van de moderne popmuziek. Elk jaar rond de jaarwisseling worden we opnieuw met onze neuzen op de feiten gedrukt. Een trieste Top.
Nadat het Grinderman concert van de bijna gepensioneerde Nick Cave vorig jaar nog uitgeroepen was tot het beste concert van 2010, dreigt nu de hoogbejaarde Elvis Costello met die eer te gaan strijken. Het wordt tijd voor een revolutie.

De top 2000 van 2012 gaat samengesteld worden door de kinderen van Leo en Matthijs, de zonen en dochters van Mr. en Mrs Vinyl, de babyboomgeneratie zal een jaartje moeten zwijgen zodat we eindelijk te weten komen wat we al die jaren gemist hebben.

Tot die tijd voor alle oude 'knarren" één van de mooiste nummers ooit:Ramses Shaffy, William Spaaij, Albert Verlinde en de musical

Donderdag 24 november 2011

Een musical over Ramses Shaffy. Hoe erg kun je het maken. Vanaf 1 december gaat het toch gebeuren. Dan gaat "Ramses, the Musical" in première, exact twee jaar na zijn dood.
Ik geloof in de goede bedoeling van William Spaaij die de rol van Shaffy mag spelen. Ik geloof dat hij zich oprecht heeft verdiept in Shaffy. Ik geloof dat hij alle teksten keurig uit zijn hoofd kent, ik geloof ook dat hij niet gaat proberen te imiteren. Maar toch..maar toch..
Het is ook niet aan mij om deze goedgemutste en welbespraakte jongeling te bekritiseren. Het zal je toch gebeuren: je wordt uitgekozen en gevraagd om Ramses te mogen vertolken. Als voorbereiding mag je alles van Shaffy zien, eerder vertoonde zowel als nooit gepubliceerde beelden. Je gaat zelfs een paar dagen naar Rome waar Shaffy destijds met zijn partner Joop Admiraal de cafés onveilig heeft gemaakt. Wellicht mag je zelfs met Liesbeth List een avond uit. Maar toch...maar toch...Het is vast een lieve jongen, zou Reve, over William gezegd hebben.

Als Ramses nu 20 jaar dood was, als de Korsakoff-blik van de laatste jaren Ramses nu uit het geheugen zou zijn gewist. Als zelfs Liesbeth List nagespeeld zou moeten worden, als Alderliefste als oude man op de eerste rij met geheugenstick zou mogen zitten..ja dan, misschien dan. Zelfs dan twijfel ik nog.

William is geen dronkenlap, William is geen ongeleid projectiel, William is geen doorleefde man die met de tijd steeds meer Ramses werd. William zou dat ook niet moeten willen zijn. Fout, sorry: Hij zou niet in de verleiding mogen worden gebracht. De braaf ogende Albert Verlinde met zijn heldere blik en goed geschoren kin had het niet moeten doen. Als je naar Albert kijkt op televisie dan ruik je zijn heerlijke aftershave. Als je naar Ramses keek op het scherm dan rook je het café en kreeg je zin in een borrel. Dat is het verschil.

Op 1 december ga ik niet naar de première maar schenk ik een borrel in en toost op Ramses. Op de drank die zijn leven zowel rijk als kapot heeft gemaakt. Ik gun William het beste. Maar hij had beter nog wat jaren kunnen wachten tot de herinnering aan Ramses echt een herinnering is.
De Hongerpil, roken, verslaving en het vooroordeel

Woensdag 23 november 2011

Gisteren is de hongerpil ontdekt. Beter gezegd de anti-hongerpil. Wanneer je die pil inneemt is het hongergevoel weg. Handig voor mensen die willen afvallen stond er bij. Zonder dat ik maar enige trek had me in het onderwerp te verdiepen wist ik het al: onzin, gevaarlijk en wat zijn we in hemelsnaam als mensheid aan het doen.

We zijn elkaar complexen aan het aanpraten, we zijn onszelf aan het volstoppen, de voedselindustrie vindt het prachtig en de afvalindustrie loopt daar hand in hand met de vet-aanpraters achter aan. Beide floreren. In mijn achterdochtige brein denk ik dat ze beide hetzelfde doel nastreven. Misschien wel dezelfde Raad van Commissarissen hebben. "Heren, dames ook, nu hebben we het gevonden", "naast de chips met mayonaise de hongerpil, en in de bonusaanbieding de laatste Sonja Bakker!" Alles voor de good-feeling. "Ze zeggen wel eens dat je elke Euro maar één keer kunt uitgeven, maar let maar eens op, twee in één klap, en als we het slim spelen dan krijgen we de zorgverzekeraars over de streep om een steentje bij te dragen."

Kwade gedachten. Zonder enige kennis van zaken bedacht en opgeschreven. Voor hetzelfde geld is het nobel en edel en biedt een dergelijke hongerpil prachtige mogelijkheden voor veel mensen die de dupe zijn geworden van de verleiding, de zucht en de verslaving.
Zo heb ik ook mijn kwade gedachten over nicotinepleisters, anti-rooktherapieën, vies-smakende kauwgums en zelfs de stichting Stivoro. Eén pot nat. De mens heeft de neiging tot verslaving en dezelfde neiging om ervan af te komen. Beetje organiseren en je eet er tweemaal van. Als de levenscyclus van Marlboro op is dan verkoopt die je de kauwgum totdat die ook niet meer smaakt. Kleine therapie eroverheen met een fikse donatie van de tabakslobby die je al snel tot zoveel ellende brengt dat je van pure wanhoop weer gaat roken.

Vooroordelen en argwaan. Ik weet het. Maar als je een mens tot waanzin drijft dan koopt hij of zij alles.

Af en toe ontmoet je iemand die door je vooroordelen heenprikt en de vinger op de goede plaats legt, gewoon bij jezelf. Zo iemand heb ik gisteren ontmoet, daarover later deze week meer, alvast de onthulling van één geheimpje: met de hongerpil heeft hij niets van doen!De Roker

Maandag 21 november 2011

Het pakje is bijna leeg. Paniek. Erger is het wanneer er nog genoeg in het pakje zit en de vloeitjes zijn op. Tegen beter weten in door het huis. Nachtkastje? Keukenla? Onder het bureau? Dan toch de slippers aan, naar de auto. Om de hoek van de deur even kijken of de overburen het niet zien, hoe je als een dief in de nacht naar de auto sluipt. Op de knieën op de voorbank, met het lichtje van de mobiele telefoon onder de zitting, tussen de stoelen, in het voorvakje. Niets, helemaal niets. En het is na twaalven. De snackbar om de hoek is gesloten. Twee opties: of naar de stad, of de auto in naar het dichtstbijzijnde benzinestation. Ik voel me ellendig, een junk, of zoals ze het in het Pools zo mooi zeggen: een narkomaan.
Ik verdom het, doe het niet. Ik heb toch een eigen wil! Dan maar geen sigaret zeg ik dapper.
Met trillende vingers schenk ik uit ellende maar een borrel in. Een kleintje, voor het slapen gaan, dat moet kunnen. Met het glas in de hand zie ik mezelf echter weer door het huis struinen. Ergens, ergens, ergens, fluister ik, ergens moet ik nog een pakje hebben. Als ik de trap oploop richting de badkamer dan weet ik het ineens: in mijn badjas. Raak! Een pakje met nog twee vloeitjes erin. Zuinig aan doen! Ik ben als een kind zo blij en trots! Wat een doorzetter ben ik toch. Niet opgegeven.
Ik draai er snel een, nee, ik draai er twee. Beter nu gedraaid dan morgenvroeg weer het pakje vloeitjes kwijt met de laatste erin. De twee versgedraaide sigaretten kijken me bijna lachend aan. Pak me maar! Geniet ervan.
Ik steek op. Diep inhalerend. Te diep. Een enorme hoestbui volgt. Getverderrie, hoesten tijdens het inhaleren is het meest smerige dat een roker kan overkomen. Uit woede en uit frustratie smijt ik de nog brandende sigaret in de waskom. Kraan aan. Weg ermee!


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015