Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 45: 6 november tot 13 november 2011


De Neuro , neurologen en het europese zenuwstelsel

Zaterdag 12 november 2011

Een neuroloog is een arts die gespecialiseerd is in de werking van de hersenen en het zenuwstelsel. Neurologen houden zich onder meer bezig met de ziekte van Parkinson, dementie en het syndroom van Korsakoff. Taalstoornissen en geheugenstoornissen zijn koren op de molen van de neuroloog. Tot pakweg ergens in de tweede helft van de vorige eeuw was de psychiatrie en de neurologie ťťn vakgebied. De "zenuwarts" was de behandelaar.

Zowel de psychiater als de neuroloog zijn goede luisteraars. Eerst luisteren dan kijken. De patiŽnt vertelt, en de arts hoort aan. Kleine aanwijzingen van inconsistenties in het verhaal van de patiŽnt kunnen de arts al snel op het goede spoor brengen. Veel patiŽnten die een neuroloog bezoeken confabuleren (het vertellen van "verzonnen" verhalen, die voor de patiŽnt "waar" zijn). Bij sommige ziektebeelden, zoals bij het syndroom van Korsakoff, is dit zelfs schering en inslag. Het verzonnen verhaal gaat een eigen leven leiden. Zowel voor de patiŽnt als voor de argeloze toehoorder. Confabuleren is geen liegen. Jokkebrokken weten dat ze de waarheid niet vertellen. Confabulanten niet. Het herkennen van de leugen en het langzamerhand boven tafel krijgen van de waarheid is bij uitstek het vakgebied van de arts. Genezing is niet altijd aan de orde. Sommige aandoeningen in de hersenen zijn blijvend. Het beste resultaat wat de arts dan kan bereiken is begrip te krijgen voor de patiŽnt in zijn of haar naaste omgeving en het aanreiken van medicijnen om de ziekte draaglijk te maken en de patiŽnt tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Tot op heden behandelt de neuroloog individuele patiŽnten. Er wordt momenteel driftig onderzoek gedaan naar collectieve geheugenstoornissen, collectieve confabulaties en waanbeelden op Europese schaal. Wie liegt er, wat wordt als waarheid aangenomen en wie kunnen we nog vertrouwen? De zenuwartsen die zich met dergelijk onderzoek bezig houden zijn verdeeld. De onbegrijpelijkheden en leugens om bestwil zijn van een dermate grote omvang dat het lastig is om op korte termijn tot een goede diagnose te komen. De ernst van de ziekte is wel in die mate dat behandeling  noodzakelijk is.

Steeds meer stemmen gaan op om voorlopig een paardenmiddel in te zetten: Werknaam : De Neuro. Grapjassen hebben het ook al over de Zeuro , en als niets meer lijkt te werken dan zal er de collectieve Pleuro worden ingezet.
Pas als alle fabeltjes de wereld uit zijn kan er aan genezing worden gedacht. Er is al een zenuwcentrum in oprichting. Hoe lang het duurt voordat er zicht is op verbetering is onduidelijk. Chinese acupunctuur wordt niet uitgesloten.


Prins Carnaval 11-11-11 en de verdwenen sleutel

Vrijdag 11 november 2011

Vandaag is het de 11-11-11 . De elfde van de elfde van de elfde. Gekker dan vandaag zal het voorlopig niet worden. De belangrijkste nieuwsfeiten van de dag.

Als de voorspellingen juist zijn krijgt Prins Willem I Holleeder vandaag in Dommelbaorzadurp de sleutel aangereikt. Hij moet eerst nog even gekozen worden later op de dag, maar naar het schijnt is de concurrentie uitgeschakeld en staat hem niets meer in de weg om de narrenraad van Vught voor te gaan zitten. De sleutel is inmiddels wel al vrijgegeven.

Prins Geert II uit het aloude Venlo (Valuas- niet te verwarren met Valutas) heeft de eerste beleidsvoornemens reeds gemaakt. Vanaf 11-11-11 tot aswoensdag mogen alle consumpties in Nederlandse Guldens worden afgerekend. "Wel oppassen met drank", zo waarschuwde hij, "Vol is vol!"

Het grote nieuws komt uit Maastricht. Prins Gerd II zal zijn glorieuze terugkeer maken. Zijn hoofddeksel ,versierd met veren van de Angolese blauwfazant, zal tot na de carnaval in het officiŽle wapen van de stad prijken. "Wat te doen bij een nationale kater?" zo vroegen we hem. "Bulgaarse yoghurt natuurlijk!", verder was hij niet voor commentaar bereikbaar.

Maxime Verhagen eveneens uit Maastricht is net niet verkozen tot Prins, hij zal een prominente rol krijgen in de narrenraad. Opmerkelijke uitspraak van hem: "Wij geloven heilig in het getal elf, wat ons betreft: geen zetel meer!"

Prinses Edith Schippers, afkomstig van boven de rivieren, zal worden gedoogd als Prinses, het gerucht gaat dat dit te maken heeft dat een prinses uit de Domstad niet mag ontbreken. Zwervers, zotten en buitenlui zullen tot het vroege voorjaar op een schamel rantsoen van medicijnen worden gezet. "Hoe gekker het wordt met carnaval hoe leuker op straat". Zo luidde haar eerste woorden na de inauguratie.

Dagtaak houdt vandaag het knotsgekke nieuws bij. Houdt de website in de gaten voor updates.

Tot zover, Alaaf!


Profiel Karremans Srebrenica Servie en Mladic

Donderdag 10 november 2011

Dagtaak vandaag herhaalt de column van 26 mei van dit jaar. Dat was de dag nadat Ratko Mladic was opgepakt en de val van de enclave Srebrenica opnieuw vol in het nieuws kwam. Gisteren was er een uitzending van Profiel (KRO) over Karremans. Ontluisterend. Wellicht meer dat dan onthullend. Meer dan vijftien jaar na de val van de enclave zullen bij velen de beelden van de afgevoerde Bosnische mannen nog op het netvlies staan. Evenals de beelden van Karremans naast Mladic. Karremans was wederom, net zoals in de column hieronder, uit mei, wordt beschreven, de pias. Wederom wordt hem veel aangewreven. Op veel fronten terecht: was hij wel de leider die daar nodig was? Maar nog steeds blijft de grote vraag hangen waar Nederland en de superieuren van Karremans zelf gefaald hebben. Terecht zegt Karremans in profiel: " Had daar zelf maar gestaan."
Het is te makkelijk om de gruweldaden van Mladic in de schoenen van ťťn man te schuiven. Nederland, de NAVO en de VN hebben gefaald. Karremans is het symbool geworden van Srebrenica. En daarmee wordt niemand recht gedaan, en vooral niet aan de duizenden slachtoffers.

-----------------Ratko Mladic is opgepakt, oude trauma's komen boven, en ServiŽ is klaar voor EU.
ServiŽ heeft er vijftien jaar over gedaan om de meest gezochte man op Europese bodem op te pakken en waarschijnlijk op korte termijn uit te leveren aan Den Haag. Nederland heeft er vijftien jaar over kunnen doen om eenduidig en zonder voorbehoud toe te geven dat ze verantwoordelijkheid droeg voor het bloedbad in Srebrenica.
Dat laatste is niet gebeurd.

Uit alle beelden, verhalen, samengestelde filmpjes op You Tube is de onmacht te proeven.

VVD-Kamerlid Anne Mulder vertelde gisteren bij Knevel en van den Brink voor de zoveelste keer het traumatische verhaal achter de val van de enclave in Srebrenica. Wie het niet gezien heeft: terugkijken. Het verhaal van de onmacht krijgt nogmaals een droeve kleur uit de mond van de toenmalige dienstplichtige soldaat Mulder. Het Nederlandse Dutchbat, zonder fatsoenlijke verbindingsmiddelen, nauwelijks brandstof voor de voertuigen, verroeste munitie en het besef onder de dienstplichtigen dat het een hopeloze missie was. Van begin af aan.

De pias was Karremans, voor schut gezet door Mladic en het oog van de hele wereld. Verantwoordelijkheid met zich meedragend voor de slachting van 8000 (!) BosniŽrs. Het uitblijven van internationale luchtsteun voor Dutchbat en de vluchtelingen die bescherming zochten bij de Nederlanders.
Het verhaal is niet klaar na vijftien jaar, en zal tijdens het tribunaal vele dagen, weken en maanden nogmaals de wereld over gaan.

De uitlevering van Mladic was voorwaarde voor de EU om de onderhandelingen over toetreding met ServiŽ te beginnen. Een land waar een overgrote meerderheid de wandaden van Mladic of ontkent of goedkeurt. Een land dat grotendeels nog in Staat van Ontkenning is. Strategische uitruil: Mladic voor het lidmaatschap.

Mladic wordt berecht in Nederland. Een land dat niet in staat was om te regelen dat wat nodig was: internationale steun bij de uitvoering van hun missie. Karremans toonde zich zwak. De beelden (zie filmpje hieronder) spreken niet in zijn voordeel. De pianist was niet opgewassen tegen Mladic. maar het had Nederland als land gesierd zich niet te verschuilen achter de zwakte van Karremans of de VN maar hardop te roepen dat we zelf in Staat van Ontkenning zijn of waren en daarmee verantwoordelijkheid dragen.

Of de slachtoffers van Mladic blij zijn dat hij in het land van de onmacht veroordeeld wordt is nog maar de vraag. Maar deze zal zeker de komende dagen opduiken.


Torrie van Mattie , Dion Graus en de Omnidepressie van de taal: The Battle

Woensdag 9 november 2011

"Jozef was omnidepressed toen hij hoorde dat Maria pregno was, maar ze had niet gebald met een ander."

Kijk zo kan het ook. Niks verhullende taal. Helder, duidelijk, nu weten we waar het over gaat, klip en klaar, dit zal de jeugd aanspreken en de kerken gaan weer vollopen. Broodnodig in tijden van omnidepressie!

Chala of lussu, zult u denken, wat een onzin, wat koop ik daarvoor, of wellicht, wat krijg ik daarvoor als ik dat koop? Wat u krijgt is een bijbel in straattaal. Hoeveel doekoe u daarvoor neer moet tellen weet ik niet. Maar er kan al gratis naar geluisterd worden op http://www.straatbijbel.nl/straattaal .

De straatbijbel is geen slap verhaal. Zonder doekjes eromheen te winden wordt de vinger op de zere plek gelegd. Ik hb het einde nog niet beluisterd van het verhaal, maar dat ga ik zeker doen een van de komende dagen.

Zo moet Dion Graus gisteren ook gedacht hebben. Hoezo doekjes? Waarom geen vingers op de zere plek: "Kom op Schmittman, hoeveel doekoes heeft dit hele zaakje je nu opgeleverd?" "Geen slappe verhalen met je mooie tapas, wij tjappen vanavond weer gewoon boerenkool maar jij zal wel weer aan je Sjatobriant gaan". Dion Graus mocht dat niet denken of zeggen van de parlementaire enquÍtecommissie en vond: "Chala, wegwezen hier, ik ga niet met meel in de mond praten."

Bunga Bunga "liever geil dan gay" Berlusconi schreef ongeveer op hetzelfde moment de namen op van de mensen die tegen hem stemden. Handig voor later, je weet maar nooit.

De power van de straat is allang doorgedrongen tot de hogere regionen in de maatschappij. Misschien moeten de parlementaire enquÍtecommissie zittingen, de Italiaanse debatten, en waarom ook niet gewoon onze Tweede Kamer zittingen, "Doe 'ns normaal man", plaatsvinden in de Boksring of op het Johan Cruijff- voetbalveldje. In plaats van debatten gaan we het vanaf nu ook gewoon "The Battle" noemen.

Allemaal met de rug naar de strijders toe, en pas op het moment dat er wat zinnigs uitkomt draaien we onze stoel om. Het belooft een lange zit te worden.Nieuws-quiz 2011 Roulette en Domino

Dinsdag 8 november 2011

Nog twee kleine maanden en het jaar 2011 is al weer voorbij. De redacties van televisieprogramma's, tijdschriften en kranten gaan zich langzamerhand voorbereiden op de jaaroverzichten en de verplichte nieuwsquizzen. Ook Dagtaak zal zich hieraan niet onttrekken, hoe bescheiden ook, als je de ambitie hebt om het nieuws op de voet te volgen dan moet je ook het lef hebben om daar vragen over te stellen. En vooral jezelf vragen te stellen. Nog een dag of vijftig, maar de zenuwen slaan nu al toe.

Wat vandaag nieuws is, is morgen al weer geschiedenis. Dat is altijd al zo geweest maar dit jaar belooft de geschiedenis in te gaan zoals we in de recente geschiedenis alleen in 1989 hebben meegemaakt. Dat was ook een jaar waarin je van de ene verbazing in de andere kwam, grote omwentelingen met een groot na-ijl effect ( opkomst Bush, dood Khomeiny, val Ceaucescu, Tienaminplein China, Oost-Europa, start veranderingen in Zuid-Afrika, Russen trek weg uit Afghanistan). Een nieuwe wereldorde ontstond, veel zekerheden, ook de minder prettige, vielen weg.

2011 is hard op weg een zelfde soort jaar te worden. Na de Lente in Noord-Afrika nu de herfst in Europa. De zomer van Obama en de kritieke toestand van onze voedselproductie. Het jaar waarin de 7-miljardste wereldburger zich aankondigde in een wereld die in grote verwarring is.

De AEX en de Dow-Jones bepalen de stemming van de dag. Al dan niet ingefluisterd door de kredietbeoordelaars. De val van Berlusconi en de regering van nationale eenheid in Griekenland zullen afhankelijk zijn van de koersontwikkelingen. Het balletje draait rond en het is de vraag op welk nummer het gaat vallen aan het eind van het jaar.

Stilletjes oefenen we de rijtjes: Peseta, Lire, Drachme, Escudo, Franse en Belgische Frank, Mark en Gulden.

Nog twee maanden te gaan. Als je gevraagd wordt bij de slotvraag van de nieuwsquiz wat het spel van het jaar in 2011 was, zeg dan niet Wordfeud, maar onthoud dat het enige juiste antwoord Domino moet zijn. Met Roulette op de goede tweede plaats.Leers , Griekenland, COA en de Trein der Traagheid

Maandag 7 november 2011

Minister Gerd Leers was vorige week in Griekenland om met zijn Griekse collega minister het probleem van de centrale opvang asielzoekers en vluchtelingen te bespreken. Ik denk er nu pas weer aan. Ik had het bericht gelezen, het in me opgenomen, dacht ik, en daarna overgegaan tot de orde van de dag. Het drong niet tot me door welk een belachelijk nieuwsfeit dit feit was. Dat komt vaker voor. Soms volgen hersenen het begrip van de traagheid. Nieuws dringt nog wel door, maar je bewustzijn doet er niets mee. Zelfbescherming tegen absurditeit?

Het artikel stond woensdag in de Telegraaf. Twee november. Nauwelijks vierentwintig uur na de stemming in de Tweede Kamer over Mauro.
Twee november. Een dag nadat heel Europa op zijn kop stond omdat Papandreou een referendum had aangekondigd. In Cannes waren de hele dag zware gesprekken met een overspannen Merkel en Sarkouzy, de beurzen beleefden hun zoveelste dieptepunt. En Leers bezoekt zijn Griekse collega van immigratiezaken om erop aan te dringen dat er broodnodig geld geÔnvesteerd moet worden in de opvang van asielzoekers opdat Nederland dan makkelijker mensen terug kan sturen naar het land waar de kandidaat vluchteling het eerst zijn schreden in Europa zette. In dit geval dus Griekenland. De poort van Europa.
Het bezoek viel in de week dat in Nederland bekend werd dat het torenhoge uitgavenpatroon van de Centrale Opvang Asielzoekers (COA) zich niet alleen beperkte tot het loon van Albayrak en haar auto, maar dat het COA miljoenen verspilde aan dure toiletpotten en de inhuur van exorbitant dure interim-managers.

In die week dus.

Gerd Leers die met droge ogen in een chique katamaran de kustlijn van Griekenland inspecteert om te constateren dat er wel wat geld bij mag."Zo gaat het niet langer", moet hij gedacht hebben, "in Griekenland zijn er een half miljoen illegalen, procedures duren te lang: kortom slecht geregeld. neem een voorbeeld aan Nederland en investeer! Een goede COA en goede procedures zijn het halve werk. Dat zal die 2000 die vanuit Griekenland naar Nederland afreizen leren".
Het kan geen toeval zijn dat nauwelijks vier dagen na het bezoek van Leers het Griekse kabinet is gevallen (die wel!). Het bezoek zal er ingehakt hebben.

Wat me het meest verbaast, is dat ik het bericht wel gelezen heb, maar er nauwelijks aandacht aan besteedde. Het leek alsof het niet waar was. De wet van de traagheid (inertie) is fantastisch beschreven in een al oud boekje van de Belg Johan Daisne ( de trein der traagheid). Hierin leven de slachtoffers van een (fataal) treinongeluk nog een periode door alsof er niets gebeurd is. Ze wilden er niet aan. Dat de waarheid uiteindelijk, bikkelhard, toch onder ogen gezien moet worden laat zich raden. Die wet dus.


Gisteren op Dagtaak: Wordfeud, de Fraude, Smart Dating en de Hete Brij

 

Wordfeud , Smart dating, Fraude en de Hete Brij

Zondag 6 november 2011

Wordfeud?? Wel eens van gehoord? Wordfeud is een spelletje dat je kunt spelen op je mobiele telefoon. Maar dan alleen als je telefoon "Smart" is. Smart is een bekend woord uit de management industrie maar betekent in gewoon steenkolenengels "Slim". Wordfeud is echter allesbehalve slim. Wordfeud is het meest fraudegevoelige en stompzinnige  spel dat ik ken en het erge is: na ťťn keer spelen wil je nog een keer, en daarna nog een keer. Verre van "Smart"!

 Wordfeud (spreek uit "Wurtfjoet") is de heroÔne, de cocaÔne en de xtc ineen. Zwaar verslavend, je slaapt niet meer, en het schijnt bovenal de Love Drug te zijn. Wat? De Love Drug? Ja, de Love Drug. Speelt je man, vrouw, vriend of vriendin wurtfjoet kijk dan uit voor de chatfunctie die er onder staat. Wurtfjoet schijnt het forum te zijn, of in elk geval te worden, voor Smart Dating. Onder het mom van een spelletje online scrabble worden de meest intieme details uitgewisseld en afspraken gemaakt. Op zich niets mis mee, maar heb je eindelijk de letter "s" om het reeds gelegde woord "exen" aan te vullen, dan weigert het programma. Woord "unknown". Hypocriet lijkt me.

Het fijne van het spelletje, jawel, er zit wel iets aantrekkelijks aan, is dat je het in je eigen tijd kunt doen. Je wordt niet gehinderd door een zandlopertje , een CDA-eierwekkertje of een schaakklok. Zelf kijk ik of ik aan de beurt ben tijdens het uitlaten van de hond, net voor het slapengaan, of op een moment dat er een writers-block dreigt. Nu kwam ik er achter dat veel van mijn tegenstandsters de bedenktijd gebruiken voor heel andere applicaties. Van de relatief onschuldige woordenlijst tot de venijnige Scrabulizer waarmee je screenshots van je letters kunt downloaden en dan wordt er automatisch het beste woord voor je gelegd. Was ik ooit goed in Scrabble, bij Wordfeud ben ik blij met de tweede plaats.

Voordat ik wist dat je Wordfeud als Wurtfjoet uitspreekt had ik nog de gedachte dat het iets met Woordvreugde te maken had. Maar nu weet ik beter. Wurtfjoet maakt niet alleen huwelijken kapot maar ook het aloude prachtige Scrabble-spel, met z'n houten bordjes, de houten letters, de ordelijke wijze waarop de diverse letter- en woordwaarden zijn gerangschikt en het enige hulpmiddel de oude vertrouwde Dikke Van Dale.

Misschien dat ik nog een spelletje afmaak tegen mijn tegenspeelster die nu wel zeer interessante chatberichten onder haar zojuist gelegde woorden legt. Maar ik ga me beheersen.

Morgen Smart-Sjoelen, kijken hoe dat bevalt!

ps:  In cafť De Hete Brij, te Zwolle, is het spelen van Wordfeud inmiddels verboden. Die draaien er niet omheen zou je denken. Ze missen echter een kans. Het was de plek waar de gamers elkaar via de chat ontmoetten. Die moeten nu op zoek naar een nieuwe plek.  Laat het weten, dan meld ik het via http://dagtaak.org bij de agenda .
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015