Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 44: 30 oktober tot 6 november 2011

Wordfeud , Smart dating, Fraude en de Hete Brij

Zondag 6 november 2011

Wordfeud?? Wel eens van gehoord? Wordfeud is een spelletje dat je kunt spelen op je mobiele telefoon. Maar dan alleen als je telefoon "Smart" is. Smart is een bekend woord uit de management industrie maar betekent in gewoon steenkolenengels "Slim". Wordfeud is echter allesbehalve slim. Wordfeud is het meest fraudegevoelige en stompzinnige  spel dat ik ken en het erge is: na één keer spelen wil je nog een keer, en daarna nog een keer. Verre van "Smart"!

 Wordfeud (spreek uit "Wurtfjoet") is de heroïne, de cocaïne en de xtc ineen. Zwaar verslavend, je slaapt niet meer, en het schijnt bovenal de Love Drug te zijn. Wat? De Love Dru...Hans Spekman , de PVDA en de Presentatie bij Pauw en Witteman

Zaterdag 5 november 2011

"Hans Spekman gaat uitleggen waarom hij zich kandidaat gaat stellen voor het voorzitterschap van de PvdA." Zo begon ik vanmiddag enthousiast te typen. Het zou een wervelende, sprankelende column moeten worden waarin ik zou beschrijven hoe hij er bij stond, het publiek om hem heen hem op handen zou dragen, en hele volkswijken zouden uitlopen.

Niets van dat alles. misschien heb ik het gemist. maar het meest in het oog springende was zijn optreden bij Pauw en Witteman.

De setting was lastig maar ook gemoedelijk, het publiek was geen uitzinnige menigte maar bestond uit Adriaan van Dis ("als ik door Parijs loop in mijn kloffie, dan zie ik er ...HEMA , Gratis taart, Spekman en de kracht van Twitter

Vrijdag 4 november 2011

Voorproefje dagtaak morgen over Hans Spekman met mooi filmpje van Van Muiswinkel


Over naamsbekendheid had de HEMA al nooit te klagen. De HEMA is een begrip. Wil je weten waar die mooie kleine speciaalzaak in klassieke muziek zit, of ben je op zoek naar het café waar je een afspraak hebt, tien tegen één dat je geleid wordt naar de HEMA, en dan rechtsaf, of juist er tegenover. Op zoek naar goedkoop ondergoed, sokken of goedkope vleeswaren? Juist.
Dat je ook online kunt winkelen bij deze winkelketen is minder bekend. Tot gisteren. Ee...Britt Dekker, Marcel van Dam, Wendy van Dijk en de heren van DWDD

Donderdag 3 november 2011

Marcel van Dam heeft Britt Dekker ontdekt. Of hij is een trouwe lezer van Playboy of hij kijkt regelmatig naar De Wereld Draait Door. In zijn vlammende column van drie november in de Volkskrant ontziet hij het CDA niet. Bleker wordt op zijn nummer gezet, Leers krijgt ervan langs, en het partijbestuur van het CDA wordt ervan beticht een zodanige resolutie over Mauro te hebben opgesteld dat iedereen tegelijkertijd blij was met de uitkomst van de stemming als verbijsterd. Zelfs Britt Dekker, volgens Marcel van Dam, snapte dat het een reuze truc was van het CDA. "Nog elf zetels te gaan" concludeerde Marcel, dan is het over en uit met het CDA. Dat s...


De Stem van het Volk , Referendum in Griekenland, Papandreou

Woensdag 2 november 2011

Als er gisteren over Mauro niet hoofdelijk maar met handopsteking was gestemd, was de uitkomst niet anders geweest. De volksafgevaardigden volgden hun partijleiders, dissidenten waren er niet meer, en de stem van het Volk werd gehoord. De stem van het volk zoals die anderhalf jaar geleden werd uitgesproken. Per week wisselt die stemming. Er is moeilijk peil op te trekken.
Als de zetelverdeling in de Tweede Kamer de peilingen van vorige week zou hebben gevolgd dan had de stemming anders uitgevallen. De coalitie had geen meerderheid gehad en Mauro had hoogstwaarschijnlijk een permanente verblijfsvergunning gekregen. Zo is het dus niet. Anders ka...Sch**tziek, Toiletlezen. het WC-doeboek en de verblijfsvergunning

Dinsdag 1 november 2011

Op spannende dagen iets ontspannends inplannen is verstandig. De boog kan niet de hele dag gespannen staan en voordat je het weet wordt de druk te hoog.
Het is duidelijk en aangetoond dat stress een makkelijke stoelgang belemmert. Of het wordt je teveel of juist te weinig. Even goed de tijd nemen voor een WC-bezoek wordt dan ook aanbevolen. Niet door leken, maar door onder andere de Maag-Lever-en Darmstichting. Volgende week komt zij met het WC-Doeboek. Met handige tips, gezonde leefregels en leuke feitjes. WC-bezoek moet weer ontspanning en een feest worden. Toiletlezen moet worden bevorderd.
De klusjesman heeft van mij de opdracht gekre...Zorreguieta , Maxima en het erkennen van verantwoordelijkheid: Brandpunt

Maandag 31 oktober 2011

Geachte mevrouw Maxima Zorreguieta-van Oranje-Nassau,

Het leven is niet makkelijk, zelfs moeilijk, en zeker ook voor U. U woont nu al tien jaar in Nederland. U heeft Nederland zien veranderen en u bent steeds meer gewend geraakt aan de Nederlandse cultuur, zeden en gewoontes. "De Nederlander" bestaat niet, evenmin als "De Argentijn", of "De Angolees". Uw opmerking enige tijd geleden daarover kan ik van harte onderschrijven.
Wij voelen ons pas Nederlander, Argentijn, of Angolees bij historische gebeurtenissen als een WK-finale, een nationale ramp of iets uitzonderlijks als een koninklijk huwelijk of een troonsopvolging. Het gaat dan ...Mulisch, De Tijd Zelf en de half gare eieren bij het CDA Congres

Zondag 30 oktober 2011

Wintertijd. De klok is terug gezet. Bijna onmerkbaar. De mobiele telefoon, die tevens wekker, muziekspeler en mini-laptop is, had vannacht de tijd zelf al aangepast. Het kastje in de slaapkamer dat mij toegang geeft tot televisiebeelden gaf vanmorgen dezelfde tijd aan als de telefoon. Ook de laptop op mijn bureau wist het al. Het is wintertijd. De pret is er af. Het uurtje slaapwinst wordt tenietgedaan door de elektronica die nonchalant en automatisch elke menselijke handeling overbodig maakt.

Toch blijft het altijd even rekenen. Zijn we nu een uur in de toekomst of is de klok teruggezet en leven we in een zeer recent verleden. Vandaag is de ste...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken