Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 42: 16 oktober tot 23 oktober 2011

Buma en het stemrecht van oud-gedienden in het CDA

Zaterdag 22 oktober 2011

Buma ontneemt stemrecht aan de oude muzikanten. Hoe oud-gediender hoe schadelijker, lijkt het Parool in de Telegraaf vandaag. Ze spelen valse noten en houden de vooruitgang tegen. Buma stelt het nog scherper: de oud-muzikanten zorgen ervoor dat de invloed en uitstraling van Buma met de dag lijkt te slinken. Het best zouden de oud-spelers van weleer monddood gemaakt moeten worden.
De namen van het illustere gezelschap dat te pas en te onpas oude melodieën zingt zonder rekening te houden met de partij-kas zijn bekend.

Frans Andriessen, Dries van Agt, Cees Veerman, May Weggen, Hannie van Leeuwen, Klink, Hirsch Ballin, Piet de Jong. Ongetwijfe...Dagtaak Later, HH: Wie herkent deze man. Auto Terug

Woensdag 19 oktober 2011


De verse Dagtaak verschijnt vandaag wat later door omstandigheden. In de herhaling een column van een maand terug. Waarom? De auto is terug!

Nu het colbertjasje en de rest van de spullen nog!
Ergens in Nederland loopt (vermoedelijk) een man met onder zijn arm een krant van eergisteren. Hij heeft een leesbril op waarvan de sterkte aan het linkeroog zwaar afwijkt van die aan de rechterkant. Waarschijnlijk kan hij er slecht mee lezen. Het is overduidelijk niet zijn bril.
Hij draagt een colbertjasje dat hem niet past met daaronder een oude zwarte sweater. Aan zijn voeten heeft hij zwarte wandelschoenen met nog wa...Mauro , Leers en ons politieke klimaat

Dinsdag 18 oktober 2011

Het moment lijkt steeds dichterbij te komen dat Mauro inderdaad uitgezet gaat worden. Mauro is een achttienjarige jongen uit Angola die op 10-jarige leeftijd in zijn eentje met het het vliegtuig naar Nederland is gekomen en sinds die tijd in pleeggezin woont. Hij is nu achttien. Vrienden, kennissen en nieuwe familie in Nederland. Contact met zijn familie in Angola is er niet. Mauro is een Nederlandse jongen geworden, die Nederlands praat met een aangeleerd Limburgs accent. Meer ingeburgerd kan bijna niet.

Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers (oneerbiedig afgekort met ama's) kunnen tot hun achttiende blijven en moeten daarna terug naar land v...De oogsteker uit Eindhoven, Obama, Dr King en Veerman

Maandag 17 oktober 2011

Gisteren las ik via een aankondiging op nieuwsweek.org de volgende tekst die via een NOS-feed tot hen was gekomen:

De politie van Eindhoven heeft gistermiddag een man aangehouden die twee 11-jarige meisjes had mishandeld. De twee hadden bij de man belletje getrokken, waarop hij doorsloeg.

De man achtervolgde de meisjes en strafte hen hardhandig. Daarbij sloeg hij de meisjes, botste hun hoofden tegen elkaar aan en prikte bij een van hen in de ogen met zijn vingers.

De man is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.


Zomaar een bericht. Gr...Honkbal, Nederland-Cuba, Joe Cordemans DiMaggio en Casey at the bat

Zondag 16 oktober 2011

Panama, 15 oktober 2011, paar minuten voor middernacht Nederlandse tijd, regen, een uur later regen, twee uur later regen. Een voor een vallen we in slaap voor de televisie. Op het scherm: het grote honkbalstadion in Panama-city waar een legendarische finale gespeeld gaat worden: Nederland-Cuba. Tussen de oogleden door zie ik jongens en meisjes aan de rand van een groot zeil staan. "Wimbledon", denk ik, dit kan nog uren duren. Ik val in slaap.
Wat dom, wat fout, wat zonde. Terwijl ik droom over Ard Schenk, Johan Cruyff, zelfs Zoetemelk komt voorbij, worden er nieuwe helden geboren. Tot voor kort was de enige honkballer die ik bij naam kende Char...Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken