Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 39: 25 september tot 2 oktober 2011


Kastanjes , oudewijvenzomer en herfstgeheimen

Zondag 2 oktober 2011

Er zijn dingen in het leven waar je het liever niet over hebt. Hoe verder in de herfst hoe meer de geheimzinnigheid toeneemt. Niet over praten, in rust verwerken, het liefst op kousenvoeten over de natte bladeren in het grootste stilzwijgen.
De vruchten van het najaar zijn zeldzaam. Harde noten worden pas gekraakt nadat hun geheimen onthuld zijn, wie ze weet te onthullen is spekkoper. De zoete bessen uit het voorseizoen, de bramen in de zomer, ach..die kan iedereen wel aan. Maar de kastanje, de walnoot en de hazelaar, dat is andere koek. Het beste raap je die wanneer de dagen korter worden, je in de duisternis je weg moet zoeken en je gehuld in zwarte jas en capuchon onherkenbaar bent. Niet verklappen waar je bent geweest, voordat je het weet is het hier morgen druk. En daar zit je niet op te wachten. Niet omdat je mensenschuw bent, maar omdat je zo je eigen geheimen hebt.

Morgen gooien we de capuchon af, de zwarte lange jas blijft hangen aan de kapstok. In korte broek, goed ingesmeerd tegen het alles onthullende zonlicht gaan we op pad. We verzamelen niet alleen alle moed maar ook de vruchten die we op onze weg tegenkomen. De oudewijvenzomer in volle glorie. De kastanjepuree en de gekraakte walnoten zullen ons de hele winter lang doen nagenieten. Niet de weemoed van de herfst proeven we dan, maar de lichtheid van de oude wijven.
De wijsheid komt met de jaren!De Wijkzuster terug, wie volgt!

Zaterdag 1 oktober 2011

Frappant dat veel zaken die ooit wegbezuinigd zijn ineens, bij nader inzien, en vast na duur onderzoek, toch besparend blijken te werken. De wijkzuster komt terug!
Nu nog maar een paar, in Noord-Brabant, maar het zal niet lang duren voordat we weer dames in witte pakjes en witte kapjes door de wijk zien fietsen. Vrolijk, de mensen groetend, een bekend gezicht in de wijk, en tevreden met haar werk. Want de wijkzuster kent, in tegenstelling tot de thuiszorg, haar klanten, weet wat er speelt, en drinkt nog eens een kopje koffie mee.
Mevrouw Schippers, onze minister, ziet het wel zitten. Het scheelt een hoop geld. De koffie wordt door de mensen zelf betaald, dat kost de overheid dus niets. Maar dat schijnt slechts een deel van de besparing te zijn!
Als je na veel zessen en zevens eindelijk op de lijst komt om thuiszorg te kunnen krijgen dan is het feest. Voordat je het weet heb je er vele vrienden en vriendinnen bij. Eén voor de steunkousen, de tweede voor de dagelijkse prik, een derde komt je even wassen, en met veel mazzel gebeurt dat wassen voordat er iemand komt voor de steunkousen, anders maar een dagje zonder kousen. De thuiszorgdames en -heren registreren en administreren, tien minuten voor de kous, 5 minuten voor de prik en voor het wassen mag iets meer tijd worden uitgetrokken. Elke handeling heeft zijn eigen prijskaartje. De prik is het duurst en de kous het voordeligst. De vrije-markt-werking in de thuiszorg heeft al het nodige stof doen opwaaien. Scherpe offertes, nog minder minuten voor de dagelijkse prik, het uurloon kan ook nog wel wat omlaag en de koffie drinken we in de auto.
Een ingenieuze pilot in Noord-West Brabant is jubelend over hoe 'we' het vroeger deden. Terug naar de tijd van Zuster Clivia en Ja Zuster, Nee Zuster. Geef de zorg weer een gezicht en meerdere handelingen gegeven door één zorgverlener werkt kostenbesparend en levert ook op sociaal vlak heel wat op. Als het niet heel snel in heel Nederland wordt ingevoerd overweeg ik een verhuizing naar Noord West Brabant, als voorzorg!

Binnenkort een pilot over de PGB's. Of doen we eerst een pilot over de terugkeer van één postbode per huisadres, met pet !

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015