Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poŽtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geÔndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 37: 11 september tot 18 september 2011


Dag van de scheiding Willem Meers , Agatha Leenaerts en Scheidingsconcept

Donderdag 15 september 2011

Vandaag is het de dag van de Scheiding. Bijzonder. We hebben een dag van de arbeid, een dag van de architectuur, een dag van de chemie, een dag van de duurzaamheid. Maar een dag van de scheiding leek me wel iets heel aparts. Wat is er in hemelsnaam te vieren op zo'n dag?
Toen ik gisteren een tweet zag langskomen met deze mededeling besloot ik nadere informatie in te winnen. Na wat googelen en een paar mislukte telefoontjes kreeg ik Harry Lunneker van http://www.scheidingsconcept.nl aan de telefoon. Hoe dat dan zit? Lunneker vindt het zelf ook een bijzonder initiatief. Er vinden in Nederland meer dan 30.000 scheidingen per jaar plaats. Dat zijn er elke dag ongeveer 100. Veel hŤ ?, zegt hij. Tegenwoordig strandt een op de drie huwelijken en het lijkt erop dat het nog steeds groeiende is. Voor hem is het geen feestdag waard maar waarom juist vandaag tot de dag van scheiding is uitgeroepen weet hij. " Vandaag is het exact 215 jaar geleden, op 15 september 1796, dat de eerste echtscheiding werd uitgesproken tussen Willem Meers en Agatha Leenaerts. OfficiŽle reden: onverenigbare karakters. Willem was tijdens de scheiding in geen velden of wegen te bekennen, dat verhinderde de rechter niet de echtscheiding toch uit te spreken. Het initiatief lag volledig bij Agatha. De Franse wetgeving die toen in Nederland gold bood de mogelijkheid voor de scheiding. Agatha en Willem waren de eersten die er gebruik van maakten."
Harry glimlacht er niet bij. Nee, scheiden is geen feest. Er is een schatting dat er bij alle echtscheidingen in totaal zo'n 50 tot 60.000 kinderen betrokken zijn. Naast de administratieve en financiŽle rompslomp komen daar natuurlijk alle emoties bij. Misschien dat een dag als deze het scheiden uit de taboesfeer, waar het nog steeds in zit, kan halen. Mensen praten er niet makkelijk over en zijn in eerste instantie vaak geneigd alles zelf uit te gaan zoeken en te regelen. Als blijkt dat de alimentatieregeling, of de ouderschapsregeling (mochten er kinderen betrokken zijn) , of zaken rond een eventuele hypotheek toch te lastig zijn om zelf mee aan de slag te gaan nemen ze contact op met adviseurs zoals hij. "Ik zie mezelf als regisseur, ik zit aan tafel bij de partners en we proberen in alle rust alle zaken door te nemen". "Voor mij, zo gaat Harry Lunneker verder, is het het mooist als de beide partijen toch min of meer als vrienden uit elkaar gaan. De zaken goed geregeld hebben en zo een nieuwe start kunnen maken in hun verdere leven". Idealistisch? Wellicht, maar het lukt vaak wel. "Zolang er nog asbakken door de kamer vliegen heb ik er niets te zoeken. Ook zie ik mijzelf niet als mediator. Ik neem rompslomp over en probeer door zaken zo helder en duidelijk mogelijk te bespreken en vast te leggen weer wat lucht te scheppen in het pijnlijke proces.

Maar, zo wil ik nog weten, hoe is het verder gegaan met Willem en Agatha? Uit piŽteit met de nabestaanden wil Harry daar niet veel over kwijt. Wel laat hij doorschemeren dat Agatha al spoedig een nieuwe minnaar had. Ze is echter nooit meer hertrouwd. Willem schijnt nog steeds spoorloos te zijn.


Netwerken , Twitter, Facebook en Linked In : Sociale Media?

Woensdag 14 september 2011

Ik had gisteren kunnen kiezen uit meer dan 54 netwerkbijeenkomsten, wellicht met wat meer googelen was de keuze nog groter geweest. Dat betekent dat ik minstens 53 netwerkbijeenkomsten niet heb kunnen bijwonen. Zo was ik niet in Veenendaal, niet in Lochem, niet in Delft, Eindhoven heb ik moeten laten schieten en zelfs in mijn stad vonden er gisteren minstens drie plaats. Op al die bijeenkomsten worden bedrijfsgegevens, visitekaartjes, twitternamen, linkedIn gegevens en facebookprofielen gedeeld. Presentaties over de werking van Social Media zijn er in alle geuren en kleuren. Pitches worden uitgewisseld en wie die nog niet heeft voelt zich ellendig: je had het kunnen weten. Waarom daar nog niet eerder aan gewerkt? Is mijn Personal Branding wel ok? En hoe zit het met mijn Social Branding? Ben ik wel op de goede netwerkbijeenkomst of had ik toch bij de Slagroomtafel, de Open Coffee, de Spin in 't Web, of het Hoofddorps Twitter Diner moeten zijn?

Om me heen zie ik mensen geanimeerd praten en elkaars telefoonnummers enthousiast invoeren. Ik ben er al een uur en nog geen telefoonnummer genoteerd. Zou dat opvallen? Op het toilet, waar ik al vier keer ben geweest zonder echt aandrang te hebben gehad oefen ik opnieuw de pitch, de oneliner, de ultieme zin die direct de aandacht gaat trekken en mij de juiste contacten bezorgt. Ik ben hier immers niets voor niets. Aan mijn vrouw die thuis wacht zal ik kaartjes moeten laten zien, vertellen dat ik goed bezig ben geweest, dat het nog een kwestie van tijd is voordat ik voortaan uit overvloed met de taxi de bijeenkomsten kan afgaan.

Dan besluit ik het over een andere boeg te gooien. Ik pak een van de aan de kant geschoven cafťtafeltjes en zet die midden in de ruimte. Daarop een ouderwets vel papier en een pen. Ik neem plaats achter het tafeltje en wacht. Het duurt niet lang of er vormt zich een rij. Een voor een verschijnen alle gasten voor mijn tafel. Ik vraag ze zich in te schrijven en op het vel papier in duidelijke letters uit te leggen wat hun specialiteit is en waar ze naar op zoek zijn. Binnen een half uur heb ik van bijna iedereen het visitekaartje en een omschrijving van vaardigheden en wensen. Mijn kaartje, met op de achterkant,  "vertaalt ideeŽn in haalbare plannen" vindt gretig aftrek. Als de laatste inschrijver mijn tafel heeft verlaten, verlaat ik zelf ook de gelegenheid. Mijn zak goed gevuld met visitekaartjes. Mijn vrouw zal tevreden zijn. Vandaag ga ik iedereen persoonlijk aanschrijven. Met pen en papier. En mijn pitch? Daar ga ik nog eens goed over nadenken.Camiel Eurlings en het CDA : at your service

Dinsdag 13 september 2011

Freek de Jonge en Jan Mulder rolden over elkaar heen bij De Wereld Draait Door (12-09-2011) om de beste grap over Camiel Eurlings (CDA)  te maken. Waar Jan begon, of was het andersom, dat Camiel in de reet van Maxime was gekropen, maakte Freek het af: ja, en hij komt er aan de voorkant weer uit. Lachen geblazen over Camiel. En zo ging het de avond door. Op de achtergrond Camiel die een "At your Service" gebaar maakte richting Maxime Verhagen en daarna snel via de achterdeur vertrok om zich in gezinsverband op te maken voor een carriŤre bij KLM. Dat was beter voor zichzelf en voor zijn nieuwe vriendin. Tijd vrijmaken voor thuis, dat was het excuus, het CDA achterlatend met een mooie herinnering aan de man van het eeuwige talent.
De interventie van Camiel op het beroemde partijcongres van de CDA gaf Verhagen de duw in de rug die hij nodig had. Camiel was niet magertjes met zijn complimenten aan Verhagen: "Maxime, jij zult onze idealen noooooit verloochenen". De interventie van de jonge Camiel kwam prompt op verklaringen van de emince grise van de partij die heel andere gedachtes daarover had. Met hulp van Camiel kun je wel stellen, gaf het CDA breed toestemming aan de top om met de VVD en de PVV in zee te gaan. Had Camiel openlijk afstand genomen van Maxime, dan was het maar de vraag hoe het allemaal was gelopen. Het deed overigens een beetje denken aan de prachtige "Beste Henk" conference van Theo Maassen. Je bleef twijfelen, ondanks de emotie en de tranen, hoe de vork nu echt in de steel zat.

Camiel is weer vrijgezel. Beschikbaar op de liefdesmarkt. De speculaties over de terugkeer van Camiel naar het grote CDA zijn er volop. Van de Telegraaf via Pownews naar het toonaangevende Limburgs dagblad.
Het is afwachten, het zal een onverwacht moment zijn, wanneer Camiel de grote liefde weer bekend zal maken. Een nieuwe vriendin of toch de partijtop van het CDA. Ben benieuwd wat Dhr De Vries hier van denkt? Het wordt nog spannend in de gezinspartij van weleer.
Theo Maassen: Beste Henk, You Tube

Excuses voor de verdachtmaking en de sporen van Michelin

Maandag 12 september 2011

Allereerst excuses, de impliciete suggestie dat de regering Bush maar iets achter zou houden in het onderzoek na de aanslag op de Twin Towers ( 09-11-2001) in de Dagtaak van gisteren, trek ik in.
Ik heb me laten gaan, ik heb me laten verleiden door wetenschappers van internationale allure die denken het beter te weten dan onderzoekers die door de regering Bush zelf zijn aangesteld. Niet slim, niet handig, en daarbij: wat koop je voor dergelijke complottheorieŽn. Niets. Niet dat Dagtaak ooit iets koopt van de Dagtaakinkomsten. De verdiensten zijn immers nul. Het is liefdewerk oud papier, en dan moet je al helemaal niet op de proppen komen met verdachtmakingen, naar welke kant dan ook.

Na tot dat besef te zijn gekomen ben ik een glaasje sap gaan drinken met een kopje soep bij het wijkrestaurant hier op de hoek. Ik raakte in gesprek met een man die zich voorstelde als Dac van Minther, pokdalig gezicht, zwaar ruikend naar de drank, maar uiterst spraakzaam en vermakelijk. Hij had een Ikea potlood in de hand, een achter zijn oor, een in de mond en vermoedelijk nog een stuk of vijftig in de binnenzak van zijn versleten colbertjasje. Ja, hij had slecht geslapen, excuseerde hij zich, de tijden zijn niet meer wat het geweest is. Waar er vroeger nog een ontbijt af kon in een fatsoenlijk hotel moest hij nu na een brakke nacht en de ochtendkrant rechtstreeks naar het eerste het beste (?) restaurant voor zijn onderzoek. Resultaten verwerken, klein tukje doen, en door naar het avonddiner. Gelukkig kwam hij bijna altijd aangekondigd, daar zorgde de directie wel voor, en als dat onverhoopt niet het geval was dan kenden ze hem wel. Hij was immers, en dat zei hij nu iets minder luid, een van de drie inspecteurs in de regio, verantwoordelijk voor het beoordelen van de kwaliteit van de restaurants. Hoe groot zijn regio dan wel was? Die strekte zich uit van Bouillon in het zuiden van BelgiŽ tot iets boven Beerta in Noord-Oost Groningen. Verder ging hij niet, alles meer naar boven moest het zelf maar uitzoeken.
Ondertussen zag ik hem de scorelijst invullen met het halfafgeknabbelde potloodje. Een gevallen druppeltje vloeibaar hout veegde hij nonchalant met zijn servet weg.
Tot mijn verbazing zag ik hem de hele lijst invullen, van voorgerecht tot de dubbele espresso na het toetje, terwijl ik zeker wist dat hij net als ik het keurig bij de soep en het glaasje sap had gelaten. De sap dan met een scheut erin.
Zo, zei hij, dat wordt een dubbele aftrek van punten, hadden ze me maar met meer egards moeten ontvangen.

Ik kreeg een knipoog als afscheid en ik zag hem even later in de auto stappen. Op de achterruit een stikker van een Jerommeke-achtige figuur. Hij scheurde weg, de sporen van zijn Michelin banden als bewijs dat hij hier was geweest.


lees ook het verslag in de Volkskrant over de keurmeesters van de Michelin: http://bit.ly/pvtAQX

911 Twin Towers en de documentaire Experts Speak Out

Zondag 11 september 2011Deze Dagtaak gaat over 911, of zoals we op zijn Amerikaans uitspreken nine eleven.

Een waarschuwing vooraf. Als u er gevoelig voor bent dan is er een behoorlijke kans dat u de link die ik zo ga weggeven gaat aanklikken. Daar is nog steeds niets bijzonders aan, maar de verleiding kan erg groot zijn om te blijven hangen op de site. De website ondersteunt de documentaire die deze week in Tuschinski in premiŤre is gegaan en momenteel wereldwijd vertoond wordt. Aan het woord veel experts die hun licht laten schijnen over de instorting van de Twin Towers. Centrale vraag: is de instorting wel het gevolg van de vliegtuigen die zich in de torens boorden en is er sprake van enige regie vooraf anders dan dat we in de officiŽle regeringsverklaringen hebben gehoord?

De experts doen hun uiterste best om wetenschappelijk te blijven en zo min mogelijk in complottheorieŽn te vervallen. Bij het zien van de site en filmpjes kwam ogenblikkelijk de film van Barry Levinson uit 1997 Wag the Dog in herinnering. Ware het niet dat deze film een tragi-komische invalshoek kende. Starring Dustin Hoffman en Robert de Niro. In Wag the Dog wordt een oorlog tot in de puntjes in scene gezet om het Amerikaanse volk ervan te overtuigen de "juiste" presidentskandidaat te laten kiezen. Wag the Dog gaat over het creŽren van een vijandbeeld en het voeren van een virtuele oorlog om daarmee hogere doelen te behalen. Zo oud als de wereld dus, maar met moderne technologische middelen een haalbare kaart.

De documentaire 9/11 explosive: Experts speak out (klik op de tekst voor de link naar de Nederlandse websites met ondertitelde fragmenten van deze documentaire) stelt de feiten zoals de wereld die gepresenteerd heeft gekregen over de aanval op de Twin Towers aan de kaak. En dat op niet mis te verstane wijze. Ik heb de documentaire nog niet in zijn geheel kunnen zien, alleen de trailer en flink wat filmpjes die op de site zijn gezet.

Dat de aanslag op het WTC op nine eleven de wereld op alle fronten: politiek, militair, filosofisch, economisch en cultureel heeft veranderd is in alle toonaarden beschreven. Dat het de VS in staat heeft gesteld om paal en perk te stellen aan burgerrechten, in staat heeft gesteld legitimatie te vinden voor oorlogen die in geen verhouding staan tot de aanslag, dat de War on Terror in Europa heeft gezorgd voor een explosieve toename van xenofobie ten aanzien van moslims, is allemaal geanalyseerd en zal over tientallen jaren door historici in het juiste perspectief worden geplaatst.

Experts Speak Out voegt een geheel nieuw perspectief toe dat alleen complotdenkers in hun stoutste dromen konden bevroeden. Zien deze documentaire dus, lijkt me.

In de documentaire ook Obama aan het woord: "wetenschappelijke integriteit ondermijnen is het ondermijnen van de democratie".

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zoín intens boek gelezen.í (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi HassenmŁller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor SyriŽ


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette ŗ la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thť Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar IndonesiŽ, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015