Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 33: 14 augustus tot 21 augustus 2011


Vrouwengevangenis in Polen, Lubliniec

Donderdag 18 augustus 2011

Over terugkeer naar de maatschappij gaat het. Over re-integratie, over maatschappelijke uitsluiting, over methodes die gebruikt kunnen worden om de weg naar werk weer mogelijk te maken. Ik heb daar wat over te vertellen, en dat mag. Vijf dagen lang. Voor personeel van de vrouwengevangenis, voor maatschappelijk werkers en voor een keur aan mensen die nauwelijks middelen hebben om goede begeleiding mogelijk te maken.
Plaats van handeling; de vrouwengevangenis in Lubliniec, een vijftig kilometer van Katowice vandaan. In het zuiden van Polen.
De zaal waar de training wordt gegeven bevindt zich middenin de gevangenis. Om er te komen leggen we elke dag de weg af van poort naar zaal dwars door de ruimtes waar de cellen zich bevinden. Vaak zijn ze dicht, soms zijn ze open. Soms zijn de gangen leeg, soms worden we aangeklampt. Ik kan de cellen inkijken. Stapelbedden, 6 vrouwen in een cel van een krappe vijftien vierkante meter. Letterlijk bovenop elkaar, een kleine half open sanitaire ruimte. Verder veel pluche beesten en elke lege vierkante centimeter volgepropt met prullaria. Op de celdeur is aangegeven of het een cel is voor rokers of niet rokers. In de afgelopen vijf dagen heb ik tientallen cellen gezien, op een ervan het bord: Cela dla Niepalacych, niet rokers dus. De cel was leeg, maar dat kan toeval geweest zijn.
Het gebouw stamt uit 1893 en dat is te zien, te ruiken en te voelen. Onze ruimte bevindt zich naast de binnenplaats waar gelucht wordt. In kleine groepjes wordt er geroddeld, gefluisterd en vooral naar ons gekeken. Een kleine groep mensen van buiten waaronder twee mannen. dat trekt.
We worden uitgedaagd dat is duidelijk, we zijn de indringers van buiten, mannen in een grote vrouwengemeenschap. De enige mannen zonder uniform. De kapelaan heeft weliswaar andere kledij maar ook een soort van uniform. De vrouwen die wachten op hun luchtbeurt hangen, voor zover ze een plek op de eerste rij hebben, achter de tralies, de ramen zijn open. Het is mooi weer.
De trainingsruimte is licht, ruim en redelijk modern en comfortabel. Als ik een paar minuten voordat het mijn beurt is om van wal te steken aan een bewaker vraag waar de toilet is, wijst hij mij op een deur. Ik loop de gang in. Pas halverwege ben ik me ervan bewust dat ik in een gang loop waar zich cellen bevinden. Er gaat een deur open, een vrouw, overduidelijk geen personeel, kijkt me indringend aan en wenst me in het Pools een fijne dag. Op de achtergrond hoor ik gelach. Ik vind de wc wel, maar zonder er echt van gebruik te kunnen maken loop ik snel terug als ik zware voetstappen hoor. Een bewaker. Hij lacht naar me en begeleidt me terug naar de trainingsruimte. Ik mag beginnen.
Over sociale uitsluiting en re-integratie.

Naschrift: Op de slotdag van de training werd mij een cadeau aangeboden. Een geborduurde afbeelding van een schip op de open zee. Gemaakt door een vrouw die levenslang heeft gekregen. En dat is in Polen, mits er gratie wordt verleend, 25 jaar. Anders echt levenslang. Ik ga het ophangen in de wetenschap dat elke dag dat ik het zie, al is het over jaren, zij er nog steeds zal zitten.

Volgende Dagtaak meer over Lubliniec
(De foto is van een film die over de vrouwengevangenis in Lubliniec is gemaakt)Zondag: weekoverzicht, zondagszinnen (2)

Zondag 14 augustus 2011Dagtaak de afgelopen week


Zaterdag 13 augustus : Subsidies, Kleine Ambassade Projecten en de kwetsbare Muur .

Vrijdag 11 augustus: IBM, DOS, Floppies en de jarige PC

Donderdag 10 augustus: Ping, Het Glazen Huis, Geen Stijl en de digitale Droom.

Woensdag 9 augustus: Londen, Rellen, Plundering: behoefte aan duiding..

Dinsdag 8 augustus: Fat Man, Little Boy, Randy Newman en de Crisis

Maandag 7 augustus: Zomergasten, Step Vaessen en Joy Division: She's Lost Control

Zondagszinnen (2)

Soms heb ik behoefte aan een spreuk van de dag. Ik loop naar de kast, pak er een willekeurig boek uit, sla het open waar ik vind dat moet en lees een passage. Tien tegen een dat je vindt wat je wilt vinden. Een beetje gesorteerde boekenkast helpt wel, denk ik.
 
Zo ook nu. Ik ben ervan overtuigd dat de twee boeken wat met elkaar te maken moeten hebben en ik neem de duivelse proef. Eerst Auster. Voorzichtig laat ik mijn vingers langs de pagina’s gaan. Nu. Ik sla open, blz 90 van de vertaalde uitgave: “Een beeld bijvoorbeeld van een man die alleen in zijn kamer zit. Als in Pascal: “Al het ongeluk van de mens komt voort uit slechts een ding: dat hij niet rustig in zijn kamer kan blijven”.

Toen Grunberg, blz 82, 20ste druk, paperback uitgave: “Nog 3 dagen fluisterde ik in haar oor. Ik vond het leuk om in haar oor te fluisteren, want dan moest ik de haren die over haar oren vielen wegschuiven. “Nog drie dagen”, zei ze. Ik vroeg hoe lang het nog zou duren voordat alles beter zou worden. Ze dacht dat dat nog heel lang zou duren, nog wel jaren, dat het zo lang zou duren dat je er bijna niet op kon wachten. Ik dacht dat drie dagen genoeg waren om alles te veranderen. Of tenminste een beetje. “Hoeveel minuten zijn 3 dagen?”, vroeg ze. We rekenden het uit op een bierviltje. Het waren 4320 minuten. Ze zei: “Ik zou willen dat al die minuten een dag waren uit mijn leven die ik anders zou kunnen doen.’ “Wat zou je anders willen doen”, vroeg ik.
“Ik denk dat ik de meeste dagen gewoon in bed had willen blijven liggen. Er zijn maar een paar dagen waarvoor ik had willen opstaan”. We gingen die dagen zoeken . Eerst in haar leven en toen in mijn leven, en toen in het hele korte leven dat van allebei was….’.

Beide passages boezemden mij angst in. Was ik tevergeefs opgestaan? Zou mijn plan om er vandaag op uit trekken fout zijn? Wat moest ik? Juist nu, nu ik besloten had om het leven in eigen te hand nemen werd ik wederom met twijfels omringd. Mijn angst ging hand in hand met een groot verlangen. Het verlangen om er juist vandaag wat van te maken. Om er voor te zorgen dat deze dag een van die dagen zou blijken waarvoor ik op had willen staan.
Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015