Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org
Overzicht week 30: 24 juli tot 31 juli 2011

I.M. Nescio, Zeeland, Schaken en de Troost dat we Niets Weten

Zondag 31 juli 2011

Afgelopen week was het exact vijftig jaar geleden dat een van de grootste Nederlandse schrijvers met zo ongeveer het kleinst mogelijke oeuvre is overleden: Nescio, pseudoniem van JFH Gronloh (25 juli 1961)

Ik heb een kans laten liggen. Deze week had ik in Zeeland moeten zijn, Vlissingen om precies te zijn. Daar wordt een groot schaaktoernooi gehouden, de partijen worden 's avonds gespeeld en overdag geruime tijd om te zitten en te kijken, staren beter gezegd. In de voetsporen van Japi, de Uitvreter, die behalve de man die de Sarphatistraat de mooiste plek van Europa vond, de meest wonderlijke kerel ooit beschreven. Japi kwam graag in Zeeland....Pim Fortuyn, Nederland, Noorwegen: de onschuld verloren

Zaterdag 30 juli 2011

Gisteravond was Pim Fortuyn postuum te gast bij Ivo Niehe, in de herhaling. Ivo sprak hem in Rotterdam en in Italië, tussen de gesprekken door werden fragmenten getoond uit verkiezingsdebatten, het historische gesprek na de gemeenteraadsverkiezingen 2002 met Witteman, Melkert en Rosenmüller. Fortuyn sprak mild en dan opeens  fanatiek. Soms als een romanticus, dan weer als een verbitterde strijder. Fortuyn voelde zich onbegrepen door de elite en geliefd door de grote massa. Hij wist zich al op voorhand zeker van een grote overwinning bij de landelijke Tweede Kamerverkiezingen die snel na de Gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden. For...


De smaak van Thee , Multiculti en Slikker van de PvdA verslikt?

Vrijdag 29 juli 2011

"We gaan niet terug naar het multiculti thee drinken" , dat wordt de nieuwe leus van de PvdA, althans zo stelt de PvdA-strateeg Pieter Paul Slikker in een uitgelekte notitie. Er gaat nog over gediscussieerd worden maar de toon is helder. Thee-drinken is uit. Harde aanpak gewenst en de PvdA wil een antwoord op de naar eigen zeggen "succesvolle aanpak van het kabinet". Geert Wilders reageert direct, natuurlijk, zich half verslikkend in de ochtendthee haast hij zich om middels Twitter het Nederlandse publiek te laten weten dat:

geertwilderspvv: PvdA: roer om mbt harde aanpak allochtonen. Reden: kabinet is z...Hugo Claus en Geert Wilders In Therapie

Donderdag 28 juli 2011

Geert Wilders Tweet, Tweette en zal Tweeten, Hugo Claus ziet beleefdheid als het grootste wapen en op de bank bij psychotherapeut Peter Blok bij In Therapie wordt geduld gepredikt.

Gelukkig is het komkommertijd. Dat schept ruimte. Voor ingetogenheid, voor nadenken, voor de kracht van herhaling en voor lange avonden met een Zomergast.

Als het geen komkommertijd was geweest, en Pauw en Witteman of Knevel en van den Brink er nog elke avond zouden zijn dan waren de rapen gaar geweest. Links en Rechts aan tafel om niet alleen over Griekenland en de Hoorn van Afrika te praten maar vooral over Noorwegen, de psyche van Breivik, de reactie van...Honderdtwintig Woorden: De hoofddoek en de Moslima

Woensdag 27 juli 2011

Onderstaande tekst is eerder verschenen op de site: 120 Woorden, ook van mijn hand. De tekst beslaat 120 woorden, aanleiding was het ontslag van een Moslima bij een plaatselijke HEMAOmmezwaai


Na de wisseling van de wacht was niets meer hetzelfde.
Waar ik met mijn hoofddoek om altijd mijn worsten kocht, werd nu ineens mijn vriendin ontslagen.
Om de doek.
Op straat werd ik anders bekeken.
Mijn voddenkop wilde het niet meer begrijpen.
Wilde ik nog wonen in dit land.
Ben Ik zo veranderd, of is de tijd nu aangebroken om opheldering te vragen.
Ik wilde een verklaring, al moest ik...


Rekensommen Noodhulp aan Griekenland en de Hoorn van Afrika

Dinsdag 26 juli 2011

De noodhulp aan Griekenland is honderd maal groter dan de hulp die nodig is aan de mensen in de Hoorn van Afrika. Althans, als je de simpele rekensom kunt maken: 159 miljard Euro gaat er volgens de laatste berekening richting Griekenland. In Afrika is 1,1 miljard Euro nodig komend jaar om de Hongersnood van ongeveer 10 miljoen mensen op te lossen. Een kleine 100 Euro per persoon.

Nu moet je de 159 miljard Euro aan Griekenland splitsen in het geld dat van de overheden komt en het geld dat verwacht wordt van de private sector. Respectievelijk 109 miljard en 50 miljard. Om het helemaal eerlijk te doen delen we de bijdrages over het aantal jaren dat de lenin...Zomergasten, In Therapie en helende Kunst

Maandag 25 juli 2011

Als Marc-Marie Huijbregst zijn mond open doet bij De Wereld Draait Door dan is het eerste wat ik denk: praat eens normaal, doe gewoon, maf typetje! Gisteren was hij te gast bij Zomergasten en een hele avond lang geen gekke stemmetjes, geen raar typetje maar een gevoelige man die wars is van ruzies, met ontboezemingen kwam en naast wat hoogwaardige Kitsch ook prachtige fragmenten liet zien met als uitsmijter de film: Chere Inconue met in de hoofdrol Simone Signoret. Ik had bedacht met de televisie in slaap te gaan vallen, maar ben wakker gebleven tot aan de dramatische slotscène van de nachtfilm toe. Deze eerste aflevering Zomergasten met Jelle Brand...


Parijs, Oslo , Dagboek , Amy Winehouse, en de Tour

Zondag 24 juli 2011

Drie weken lang heeft Dagtaak in het teken gestaan van de Tour de France, Frankrijk en Franse ballades. Alsof de wereld ondertussen heeft stil gestaan Was het maar zo. The News of the World was er wel degelijk deze weken. Griekenland, Murdoch, Afrika en het drama in Noorwegen. Vandaag de grote intocht in Parijs en op hetzelfde moment welhaast de grote herdenking van het massacre in Oslo. Breivik, want zo heet de man die de moorden op zijn geweten heeft, vond zijn daad "gruwelijk maar noodzakelijk". In een uitvoerig Dagboek bijgehouden op internet heeft hij tijdenlang zijn visie en de noodzakelijkheid van zijn actie bijgehouden. Meer dan 1500 p...


Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Vaarwel SoerabajaNa Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verschijnt medio september.


Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Nieuwsweek
Loading...
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken