Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 23: 5 juni tot 12 juni 2011


Muziekdag Mijn Prive Pinkpop en You Tube

Zaterdag 11 juni 2011

Landgraaf, Kerkrade, Heerlen. Parkstad: voor drie dagen het centrum van de muzikale wereld: Pinkpop. Traditioneel gaat het maandagavond hard regenen en is het de rest van de dagen verstikkend warm. Weten we dat al vast. De eerste dagen spuit de brandweer water richting het publiek, de ware stage dive. De laatste dag modder, regenpakken en steeds de dreiging of de slotact wel door kan gaan in verband met het noodweer.

Pinkpop is Jan Smeets, Pinkpop is Dolf Jansen voor de thuisblijvers en Pinkpop is vermoeide voeten, dorst, honger, verrassende nieuwe bands en verrassende comebacks van oude knarren.  De laatste keer dat ik Pinkpop bezocht, twee jaar terug, mocht oude knar Bruce Springsteen de openingsavond afsluiten en traden de oude knarren van Madness (One Step Beyond) op na de (toen nog nieuwe) formatie van Kyteman . Springende veertigers en vijftigers die na het tweede nummer van Madness ook de tieners en twintigers meekregen. Een feest, een onschuldig feest.

Dit jaar ben ik thuisblijver. En ik ga mijn eigen Prive Pinkpop organiseren. Op You Tube. Van alle uitvindingen van de afgelopen twintig jaar vind ik You Tube de beste. In plaats van met gevaar op krassen stapels elpees op elkaar te leggen en van elke plaat een nummer te draaien, met een nare stilte ertussen, ben ik inmiddels behendig genoeg om via You Tube, die ik dan open in twee verschillende webpagina's  waardoor alle nummers elkaar soepel opvolgen, mijn eigen prive concertavonden te organiseren.

Op mijn bureau, naast mijn scherm,  voldoende drank en voedsel. Het wordt een lange zit. Dit weekend ga ik langs alle muzikale hoogtepunten die ik ken. In een mooie mix van oud en nieuw, het zij me vergeven, zullen mijn hoogtepunten toch wel enkele jaren oud zijn. Ik nodig nog een keer Neil Young uit, in de tent, voor een kleiner publiek in de ochtend. Er mag 's middags flinke oude punk de boel komen opjutten.  Als de Dead Kennedies dat voor hun rekening willen nemen, graag. Eals, Foo Fighters en Cold Play  altijd welkom. En als slot act een nummer van Joe Jackson, wie kent hem nog, uit het wereldberoemde ZDF optreden van Rock Palast: Is she really going out with him. A capella. En vanachter mijn bureau zing ik mee alsof ik 60.000 ben. Het programma voor zondag en maandag weet ik nog niet. Ik hoop dat alle Pinkpop-gangers een even leuk weekend gaan hebben als ik. Even los van alle politieke bezuinigingsellende. Lekker feest, onschuldig feest.


Bezuinigingen Economie en het failliet van Nederland

Vrijdag 10 juni 2011

Vandaag is de kunst aan de beurt, mooi sluitstuk van weer een week aankondigingen van flinke bezuinigingen. De stortvloed aan maatregelen maakt murw. Langzamerhand word je doordrongen van de realiteit die ons kabinet ons voorspiegelt. Het geld is op. We zijn een arm land en moeten de tering naar de nering zetten en wel subiet.
Achttien miljard euro is veel. Dat is het bedrag dat we als land minder moeten gaan uitgeven als we nog gezond willen blijven. Maar is achttien miljard echt zo veel?
We zijn in Nederland met een kleine achttienmiljoen mensen. Iets minder, maar dat rekent makkelijker: als elke Nederlander €1000  bijlapt zijn we uit de zorgen. Voor veel mensen is  €1000 een boel geld, voor heel veel mensen is het niets. Nog geen honderd euro per maand, minder dan een half pakje sigaretten per dag. Of een flinke tank vol met benzine goed voor ongeveer 30 km per dag rijden.
In totaal is er in Nederland 339 miljard euro aan spaargeld en 81 miljard euro aan beleggingen, los van de gelden die bijvoorbeeld in de pensioenpot zitten.
Per inwoner (!) gemiddeld 20.000 Euro, en per huishouden ruim 45.000 euro. (cijfers CBS 2009).
Dit gaat alleen over de spaargelden. Niet meegerekend zijn de waarden die in grond, huizen, kunst, of andere vaste zaken zit.
Nederland kent ongeveer 100.000 miljonairs. Gemiddelde rijkdom ligt op de twee miljoen, waarde ongeveer 200 miljard.
Beatrix in haar eentje heeft een geschat vemogen ergens tussen de vier en vijf miljard euro. Grote getallen waar je allemaal niets mee kunt.
Het lastige van een rijksbegroting is dat je met "posten"werkt (zorg, kunst, infrastructuur, defensie, onderwijs) en niet met mensen. Laten we een keertje alle mensen die het kunnen lijden een extra bijdrage ter waarde van de gemiddelde prijs van een seizoenskaart ADO, bijvoorbeeld, vragen; of een eenmalige bijdrage van de rente die maandelijks op de spaarrekeningen wordt bijgeschreven.
Dat kan natuurlijk allemaal niet. Ik ben geen econoom en ik snap er niets van. Wel zit ik dagen te piekeren en te peinzen hoe het zo ver is gekomen dat we zo arm zijn geworden dat we moeten bezuinigen op elementaire waarden in onze maatschappij. We hebben iets fout gedaan. Laten we er dan ook maar met zijn allen voor boeten.
Gisteren de zorg en de PGB's, vandaag de subsidies op de kunsten. Ik steek zo nog maar een sigaret op en ga een eindje toeren. De ellende van me afschudden.


De Stemming in Nederland

Donderdag 9 juni 2011

Hoe is de stemming in Nederland?
Tweede Kamer verkiezingen, het CDA congres, Provinciale Staten, Eerste Kamerverkiezingen, VNG Congres.  Alles in exact een jaar tijd. Begonnen met de Tweede Kamer, geëindigd met de VNG. Het jaar rond. En alle verkiezingen en stemmingen spannend en vol in de media. Het lijkt al eeuwen geleden dat we ene Wouter Bos en ene Balkenende in ons midden hadden. De stemmingmakers van het afgelopen jaar waren Wilders, Rutte, Donner en nu Jorritsma. Anne-Marie als oppositieleider, de voorzitter van de VNG die het verwoordde: "Alleen de allerwijste en de allerdwaaste veranderen nooit van mening". Met andere woorden: draaf niet dogmatisch door, sta open voor andere meningen en neem geen overhaaste beslissingen.

Wijze lessen werden gisteren uitgesproken op het VNG congres. Het congres dat niet op zichzelf stond. Het leek op een evaluatie, het trekken van lessen uit het voorbije jaar, en dan niet het gepeupel dat het woord mocht doen, maar heuse bestuurders  die het met elkaar eens moesten worden in hoeverre de plannen van het kabinet uitvoerbaar zijn en gedragen worden door de mensen die het uit moeten voeren. Het was geen politiek congres. Het was een uitvoerdersoverleg. En de uitkomst was helder: "Lief Kabinet, met jullie zijn best afspraken te maken, maar jullie gaan te ver. Doe je huiswerk over, kom met betere plannen en dan komen we er samen wel uit".

De grote vraag wordt nu of de wijze lessen aan gaan slaan. Wordt het de macht die gaat regeren en haar wil gaat opleggen? Gaan de bestuurders dan over tot burgerlijke ongehoorzaamheid? Of krijgen we een situatie dat het gepeupel alsnog aan de beurt komt om wederom haar gang naar de publieke stembus te maken. Van de laatste twee keren weten we wat het resultaat was: een complete patstelling. Wellicht dat we nadat we een aantal maanden een kijkje hebben mogen nemen naar wat dit gedoogkabinet voor ons in petto heeft de Stemming in Nederland gaat veranderen.

Immers: alleen de allerwijste en de allerdwaaste veranderen nooit van mening. Alles staat weer open.

Donner was er even Confuus van.Hannie van Leeuwen versus Donner, Haring of Kuit

Woensdag 8 juni 2011

"Het is Haring of Kuit" , zo meldde Hannie van Leeuwen gisteren, daarmee doelend op de onduidelijkheid van Minister Donner over mogelijk extra middelen die de gemeentes nodig hebben voor reorganisatie van de Sociale Werkvoorziening. Hannie van Leeuwen (85) is CDA- coryfee en gooide gisteren met een ingezonden brief in de NRC de knuppel in het hoenderhoek. In haar brief geeft zij aan op te willen stappen uit het partijbestuur van het CDA. Ze kan niet leven met de voorgenomen bezuinigingen op het PGB en de Sociale Werkvoorziening. Vooral de wijze waarop Donner de VNG onder druk zet is haar in het verkeerde keelgat geschoten.
"Macht is om te dienen, niet om te heersen", zo schrijft zij in haar brief, "de maat is vol".

Vandaag komt op het VNG-congres het bestuursakkoord waarin onder meer de bezuinigingen in de Sociale Werkvoorziening zijn opgenomen in stemming. Van de ongeveer 100.000 mensen die nu in Sociale Werkvoorziening werkzaam zijn zal er nog ruimte zijn voor ongeveer 30.000. De rest moet de reguliere arbeidsmarkt op. In de praktijk de vrees dat dan de geranium het uitzicht zal zijn van de uitgerangeerde SW-er. (zie ook Dagtaak: http://iturl.nl/snknc

Of Hannie echt op stapt is nog onduidelijk. Partijvoorzitter Peetoom, overvallen door haar aankondiging van vertrek uit het bestuur, zegt dat het nog niet zo ver is. Hannie heeft eerder gedreigd met opstappen en aangekondigd het kabinet goed in de gaten te houden. Dat was op het historische partijcongres waarin het CDA in moest stemmen met het gedoogakkoord met de PVV.  Hannie was faliekant tegen.
Het CDA-congres ging toch akkoord en en staat inmiddels in de peilingen op 13 zetels (natuurlijk voor wat het waard is, maar toch!). Hoever de invloed van Hannie nu gaat reiken is onduidelijk, wel was het opzienbarend dat na het uitdelen van het NRC gistermiddag in de kamer ineens voorstellen kwamen vanuit het CDA om toch meer ruimte beschikbaar te stellen voor de reorganisatie van de SW. Nog steeds geen Haring of Kuit, maar wel opvallend.

Hannie: her best years are yet to come!VNG Bestuursakkoord en de SW

Dinsdag 7 juni 2011

Vandaag en morgen vindt in Ulft het jaarlijkse congres van de VNG (De Vereniging van Nederlandse Gemeenten) plaats. Het belooft een gezellige bijeenkomst te worden. Onder leiding van Jorritsma kan dat ook bijna niet anders. Streng, rechtvaardig, maar altijd goedlachs.
Minder gezellig is het belangrijkste agendapunt dat morgen in stemming wordt gebracht. Het bestuursakkoord. Gaan de Nederlandse Gemeenten akkoord met het bestuursakkoord dat Minister Piet Hein Donner met de gemeentes wil sluiten. Belangrijkste punt in het akkoord is een forse overheveling van taken die nu door het Rijk worden uitgevoerd en die door de Gemeentes moeten worden overgenomen, maar met minder geld. Belangrijkste decentralisatie voor de gemeentes vindt plaats op de volgende terreinen:

1. Werken naar vermogen (nieuwe wet op de Sociale Werkvoorziening)
2. Begeleiding AWBZ
3. Jeugdzorg

Uit een voorlopige telling blijkt dat het akkoord waarschijnlijk niet kan rekenen op een meerderheid van de gemeentes. De VNG wil daarom het akkoord niet geheel in stemming brengen maar de nieuwe wet op de sociale werkvoorziening eruit halen. Dit volstrekt tegen de zin in van Donner. Het is alles of niets, zo verkondigde hij al bij het Buitenhof afgelopen zondag. De Wet op de Sociale Werkvoorziening is omstreden. Het gaat hierbij niet zozeer om een decentralisatie (de gemeentes waren immers al verantwoordelijk en "eigenaren"van de SW-bedrijven) maar om een forse herstructurering. De bedrijven moet EN weer winstgevend worden EN ze moeten ervoor zorgen dat er veel meer uitstroom plaats gaat vinden van mensen die volgens Donner in staat zijn een plekje op de reguliere arbeidsmarkt te vinden. Die twee zaken zijn welhaast onverenigbaar. De "beste"mensen die voor de productie zorgen moeten eruit, en deze beste mensen zullen ternauwernood een reguliere arbeidsplaats vinden (tenzij met veel dure -extra- begeleidingskosten).
Voor mensen die niet bekend zijn met deze grote sector (er werken ruim 100.000 mensen in deze sector!) is het vast allemaal abracadabra. Maar het gaat ondertussen wel ergens om.
Veel gemeentes hebben er geen vertrouwen in dat ze met de bijdrage van Donner de sector zo kunnen herstructureren zoals het Rijk dat wil. Het bestuursakkoord dreigt afgestemd te worden als het inderdaad Alles of Niets is zoals Donner wil.
Na de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de getrapte verkiezingen voor de Eerste Kamer kan dit wel eens de belangrijkste stemming worden dit jaar. De toekomst van het Sociaal Stelsel in Nederland wordt  voor een groot deel morgen in Ulft bepaald.

Voorlopig is het nog geen komkommertijd!

Tauge, Sprout, Sprossen, de kiem van de ellende is de papegaai.

Maandag 6 juni 2011

Een sprossen is een sprout en dat is een kiem als taugé en geen Spruit.

Een zuur foutje door gebruik van Google Translate, het online vertaalprogramma van Google, heeft Nederlandse boeren die spruitjes verbouwen een rolberoerte bezorgd.
Gistermiddag werd er een nieuwe telg aan de familie van verdachte EHEC veroorzakers toegevoegd. Duitsland kwam met het bericht. De schuld lag bij de Sprossen. In Engeland werd het vanzelfsprekend direct overgenomen en ook daar wisten ze het zeker: Sprouts waren de oorzaak. Even Googelen en ook in Nederland stond het direct online: Spruitjes! Een taalgeleerde en voedselspecialist hielp ons uit de brand. Een Sprossen is geen spruit zoals Google wil doen geloven maar een groente kiem. Zoals de Tauge.
De boeren haalden opgelucht adem, de Chinese restaurants in paniek.
Nog steeds hebben we het over "verdacht". Nog steeds geen 100% duidelijkheid, en nog steeds geen ander vermoeden dat het waarschijnlijk gaat om een bacterie die voortkomt uit "iets"dat "ergens" is verbouwd.

Om alles uit te sluiten moet je dus dat "iets" niet eten dat "ergens"vandaan komt. De Duitse Bild doet het eenvoudiger. Op de voorpagina een foto van een biologisch bedrijf in Kreis Uelzen met daarboven de kop: Das Killer Keim!
Laat het maar zo eenvoudig zijn. Het bedrijf sluiten, de eigenaar een vergoeding geven en klaar met de ellende. Een paar uur daarvoor had de Kartoffelkeller in Lubeck al onder vuur gelegen nadat eerst de Spaanse en Nederlandse komkommertelers op de rand van faillissement waren gebracht.

Het EHEC bacterie heeft al tot 121 doden geleid en meer dan 1500 geïnfecteerden, radio Lawaaipapegaai al tot duizenden hartproblemen bij boeren en meer dan miljoenen radeloze consumenten. Het aantal mensen dat ernstige voedselvergiftiging heeft opgelopen tijdens het BBQ-en dit weekend met de verplichte rauwkost ernaast, wordt nog onderzocht.

Vanavond beloven de Duitse onderzoekers met een definitief antwoord te komen. Tot die tijd, zou ik zeggen, mogen we alles eten. Tenzij je aan de lijn bent: pas dan op met voedingssupplementen, voordat je het weet verslik je je!

Rita Verdonk, Trots op Nederland en het Interview

Zondag 5 juni 2011

Heimwee naar Rita Verdonk zou te ver gaan, onze IJzeren Dame, de Nederlandse Iron Lady die graag in de voetsporen van Margareth Thatcher zou hebben getreden. De vrouw die onze Hirsi Ayaan het land uit bonjourde. Maar wat een mooi interview gisteren in de Volkskrant Magazine.

Trots op Nederland ben ik de afgelopen week zelden geweest. Het is dat Bleker de nationale trots nog even redde door pal voor onze komkommertelers te gaan staan, maar wat ons kabinet er deze week verder van brouwde was tenhemelschreiend. Paniek zaaiend met voorstellen over de PGB, de Zorg, de Sociale Sector, en toen het tijd was om vragen te beantwoorden om helderheid te verschaffen bleek niemand thuis. Onze minister verwees naar de Gemeentes en de coalitiepartners stuurden de PVV naar onze prime-time Knevel en van de Brink om verhaal te doen.
Niets om Trots op te zijn. Weinig dat Trots uitstraalde.

Hoe anders het interview met Rita. Gekneveld door de VVD en op de Brink bijna aan de schandpaal genageld, straalde ze trots uit, en straalt dat nog steeds uit. Natuurlijk heeft ze zichzelf een aantal malen een slechte dienst bewezen. Haar optreden als een Diva in een Haags Cafe na de verkiezingen waar ze ongeveer een maximaal aantal voorkeursstemmen verkreeg, haar speech tijdens de Bouwbeurs met de beroemde Niet Links, Niet Rechts maar Recht door Zee uitspraak. Haar stalen asielbeleid toen ze minister was.

Wat blijft hangen na de periode Rita, en versterkt door het interview gisteren is een oprechtheid.  Een oprecht geloof in haar bijdrage aan het kabinet, geen geveins, geen achterkamertjespolitiek om haar vriendin Ayaan te redden. Een oprecht geloof in de VVD dat zij met al die voorkeursstemmen en haar staat van dienst regelrecht partijleider en later dan ook op zou gaan voor de MP-functie. Rita geloofde in haar missie en had vertrouwen in de mensen rondom haar die haar als een baksteen lieten vallen op het moment dat het er op aan kwam. Misschien dat die naïviteit haar de das geeft omgedaan. De politiek is geen eerlijk spel, het gaat om macht, om posities, om de kunst je te handhaven in posities waarin je het hardst wordt aangevallen. Die kwaliteiten mist en mistte Rita Verdonk. De dame die dacht dat ze hard moest zijn omdat het zo hoorde en af en toe dronken was door succes en daardoor niet zag dat haar stoelpoten korter en korter werden.

Na Rita is het asielbeleid niet veranderd. Na Rita is alleen de toon veranderd en de onduidelijkheid toegenomen. Ik ben nooit een fan van haar geweest en dat hoeft ook niet, maar een vrouw die na een prominente carrière niet te beroerd is om op lagere scholen de jeugd iets bij te brengen over ons staatsbestel, en dat doet met een flinke passie en lach verdient respect. Iets om trots op te zijn.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015