Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 21: 22 mei tot 29 mei 2011


Nationaal Historisch Museum, de Coffeeshop en de Pannekoek

Zaterdag 28 mei 2011

Ben jij lid van Coffeeshop "De Wandelende Tak"?, zo werd mij in gebrekkig Nederlands gevraagd door een toeriste met een zakboekje Wat en Hoe in het Nederlands in haar hand. Vooral het woord Wandelend kwam er gebrekkig uit.  Ik keek haar vreemd aan en vroeg me af wat ze bedoelde. Ze ging over in het Engels en bood me in ruil voor een aankoop Wiet een drankje aan in het tegenoverliggende cafe. Ze zag er goed uit, leek een verhaal te hebben en ik had niet veel te doen die middag. De Wandelende Tak scande mijn clubpas en gaf me een zakje gedroogde blaadjes. Kortom, ik ging akkoord en we belandden in het cafe.
Daar vertelde ze me dat ze Antropologie der Niet Hooggelegen landen studeerde aan de universiteit van Krakau en haar scriptie schreef over Nederland. Haar scriptie ging over de Volksaard en het gebrek aan Historisch Bewustzijn. Een land met bergen zo beweerde ze, biedt de mogelijkheid tot overzicht en leert de mens te beseffen hoe klein ze is, dat dwingt tot inkeer en reflectie. In landen zonder bergen is het maaiveld ongeveer de hoogste plek en iedereen die daar bovenuit steekt is het haasje.
Er zijn geen pieken en dalen. Zowel een gebrek aan nederigheid als een gebrek aan trots. Kijk maar eens om je heen, vervolgde ze, geef je oren en ogen de kost. Alles wat van waarde is vervliegt met de zeewind of wordt een kopje kleiner gemaakt. Jullie zijn een van de rijkste landen te wereld met een een enorme geschiedenis , op het gebied van de tolerantie zijn jullie altijd vooruitstrevend geweest. Een open volk, tolerant, ten aanzien van minderheden, drugs, zeden en politieke denkbeelden. Ook zorgzaam ten opzichte van sociaal zwakkeren. Maar te belabberd om daar de waarde van in te zien. In rap tempo laten jullie alles vervliegen. Misschien uit angst? Misschien uit gebrek aan trots? Gebrek aan passie? Zelfs een Nationaal Historisch Museum zit er met al jullie rijkdom niet in.
Wat overblijft als Nederlands belangrijkste cultureel erfgoed als jullie de huidige windrichting niet weten te keren is jullie nationaal gerecht. En die is zo plat als een dubbeltje. De pannekoek.
Mladic, Karremans en Servie: Staat van Ontkenning

Vrijdag 27 mei 2011

Ratko Mladic is opgepakt, oude trauma's komen boven, en Servië is klaar voor EU.
Servië heeft er vijftien jaar over gedaan om de meest gezochte man op Europese bodem op te pakken en waarschijnlijk op korte termijn uit te leveren aan Den Haag. Nederland heeft er vijftien jaar over kunnen doen om eenduidig en zonder voorbehoud toe te geven dat ze verantwoordelijkheid droeg voor het bloedbad in Srebrenica.
Dat laatste is niet gebeurd.

Uit alle beelden, verhalen, samengestelde filmpjes op You Tube is de onmacht te proeven.

VVD-Kamerlid Anne Mulder vertelde gisteren bij Knevel en van den Brink voor de zoveelste keer het traumatische verhaal achter de val van de enclave in Srebrenica. Wie het niet gezien heeft: terugkijken. Het verhaal van de onmacht krijgt nogmaals een droeve kleur uit de mond van de toenmalige dienstplichtige soldaat Mulder. Het Nederlandse Dutchbat, zonder fatsoenlijke verbindingsmiddelen, nauwelijks brandstof voor de voertuigen, verroeste munitie en het besef onder de dienstplichtigen dat het een hopeloze missie was. Van begin af aan.

De pias was Karremans, voor schut gezet door Mladic en het oog van de hele wereld. Verantwoordelijkheid met zich meedragend voor de slachting van 8000 (!) Bosniërs. Het uitblijven van internationale luchtsteun voor Dutchbat en de vluchtelingen die bescherming zochten bij de Nederlanders.
Het verhaal is niet klaar na vijftien jaar, en zal tijdens het tribunaal vele dagen, weken en maanden nogmaals de wereld over gaan.

De uitlevering van Mladic was voorwaarde voor de EU om de onderhandelingen over toetreding met Servië te beginnen. Een land waar een overgrote meerderheid de wandaden van Mladic of ontkent of goedkeurt. Een land dat grotendeels nog in Staat van Ontkenning is. Strategische uitruil: Mladic voor het lidmaatschap.

Mladic wordt berecht in Nederland. Een land dat niet in staat was om te regelen dat wat nodig was: internationale steun bij de uitvoering van hun missie. Karremans toonde zich zwak. De beelden (zie filmpje hieronder) spreken niet in zijn voordeel. De pianist was niet opgewassen tegen Mladic. maar het had Nederland als land gesierd zich niet te verschuilen achter de zwakte van Karremans of de VN maar hardop te roepen dat we zelf in Staat van Ontkenning zijn of waren en daarmee verantwoordelijkheid dragen.

Of de slachtoffers van Mladic blij zijn dat hij in het land van de onmacht veroordeeld wordt is nog maar de vraag. Maar deze zal zeker de komende dagen opduiken.


Een Kroes vol:waarzeggerij astrologie en de komkommer

Donderdag 26 mei 2011

Gisteren uitgebreid in het Algemeen Dagblad, vandaag op de voorpagina van het Vlaamse Nieuwsblad, een special van de Jakhalzen van de DWDD. groot nieuws: Neelie Smit Kroes liet zich zowel privé als zakelijk adviseren door onder andere Lenie Drent een bekende Amsterdamse astrologe. Voer voor fun, voer voor Skepsis en tijd voor uitleg en duiding. Voor het gezaghebbende Astrodomein Blogspot zat het er al aan te komen en konden we erop wachten dat bekende en beroemde mensen deze maand negatief in het nieuws komen:

URANUS OPPOSITIE ZON
De ophef over Neelie Kroes komt precies op de juiste astrologische tijd. Het symbool van de astrologie en het nieuws is Uranus. Transit Uranus staat nu vol oppositie haar progressieve Zon. De oppositie wijst erop dat zij niet zelf die aandacht trekt, maar dat anderen haar hierin betrekken. Voor de meeste bekende en beroemde mensen betekent een moeilijk transit van Uranus dat zij negatief in het nieuws komen.

Neelie is er met andere woorden flink ingeluisd. Door haar ex-man Bram Peper. Het zou beter geweest zijn als Neelie al voor haar huwelijk naar Lenie Drent zou zijn gegaan. Volgens Astrodomein was haar dan veel ellende bespaard geweest Immers:

Met hem heeft zij overigens geen enkele astrologische match. Zijn Saturnus staat bovendien vierkant haar Zon, wat geen goed teken is, in het algemeen. Saturnus is immers het symbool van afstand, benadelen, scheiding en kritiek. Dat verklaart misschien deze actie.

Het negatief in het nieuws brengen van bekende mensen zal dus volgens de astrologische voorspelling nog wel even wat weken doorgaan. Weten we in elk geval wat ons te verwachten staat. Oprakelen van oud negatief nieuws hoort daar ook bij. In de door Giphart zelf uitgeroepen maand van de masturbatie besteedt Vrij Nederland uitgebreid aandacht aan seksuele fantasieën en schuwt niet opnieuw Oudkerk aan te halen. Waarom ging hij naar de Theemsweg in plaats van thuis met zichzelf te gaan spelen?

Morgen op Astrodomein de astrologische verhouding tussen Rob Oudkerk en Helen van Royen. Het wordt langzamerhand komkommertijd. Lijkt me astrologisch gezien een prima tijd voor Helen deze maand.

Over zelfbevrediging gesproken.Ezelsproces, SGP en de Apocalyps van het vrije woord

Woensdag 25 mei 2011

De week van de Apocalyps, de Godslastering, de SGP en de bovennatuurlijke behoeftes van Neelie Smit Kroes belooft in stijl te eindigen. Morgen Reve. Postuum bezorgt Reve (de Grote Volksschrijver) de mensen nog altijd veel plezier en genot. En hij wist al in 1966 met profetische kracht hoe de vork in steel terecht zou komen zo'n vijfenveertig jaar later.

’Als God zich opnieuw in Levende Stof gevangen geeft, zal hij als ezel terugkeren,.. ik zal hem begrijpen en meteen met hem naar bed gaan, maar ik doe zwachtels om zijn hoefjes, dat ik niet te veel schrammen krijg als hij spartelt bij het klaarkomen".

Als dat niet slaat op de afgelopen week dan doe ik zwarte kousjes om de hoefjes. Dan breekt mijn klomp, en eet ik van mijn leven geen mosselen uit Yrseke meer. Bovenstaande spreuk moet welhaast slaan op de terugkomst van God op aarde zoals Radio Camping voorspelde, moet welhaast slaan op de SGP die vanuit het niets de macht in het land gaat krijgen. Maar Reve, waarschuwt, geen paniek. Zwachtel de pootjes af, dan doet het geen zeer. De SGP nam destijds al aanstoot aan deze voorspellende kracht van Reve en dit leidde in 1966 tot het beroemde "Ezelsproces" tegen de schrijver. Een van de weinige processen die op basis van artikel 147 Godslastering gevoerd is in Nederland.
Gisteren maakte zelfs de Huffington Post (zie link onder artikel) de vergelijking tussen het Ezelsproces en de huidige ontwikkelingen in ons land nu.

Morgen staat Reve postuum voor de rechter. Niet als Gerard, maar in de gedaante van Schafthuizen, zijn levenspartner. Althans dat denkt Schafthuizen. Inzet: de verschijning van het derde en laatste deel van de prachtige biografie-reeks van Nop Maas. Schafthuizen wil op basis van het familie- en ervenrecht de uitgave tegenhouden. Nop Maas en Van Oorschot gaan echter winnen. Ik kan me niet voorstellen dat de machtige SGP nu al voldoende overtuigingskracht heeft om gearmd met Schafthuizen het vrije woord in te perken en de Opperrechter te beïnvloeden.

De begrotingen over het Kunst- en Cultuurbeleid worden later dit jaar in de Eerste Kamer behandeld.

Links:
Dagtaak op 6 februari over Huffington Post
Huffington Post over Reve, SGP en het Ezelsproces 24/05/2011Bob Dylan 70 jaar: The times they are a changing. Of niet??

Dinsdag 24 mei 2011

Bob Dylan is inmiddels een jaar verder en wij ook. Deze Dagtaak is geschreven ter ere van zijn 70e verjaardag in 2012.

Bob Dylan is 70 jaar geworden. Vandaag. Zonet. De man van de protestsong, de man die in God ging, de man aan de heroïne, maar vooral de man die stem gaf aan de tijd, die verwoordde wat je eigenlijk altijd al vond. En begreep je de teksten niet helemaal dan "voelde" je dat hij gelijk had.

Ik ken mensen die de stem van Dylan niet aan konden horen, maar wel gretig zijn verzamelde songteksten lazen. Ik heb hem één keer live gezien.
Dat had ik beter niet kunnen doen. In sportpaleis Ahoy, flink wat jaren geleden.

Met een rieten hoedje op, als hoofdact na Santana. Mijn jeugdheld Dylan presteerde het om gedurende zijn optreden van een uur niet één keer het publiek aan te kijken. Verder presteerde hij het om alle songs, die ik natuurlijk uit mijn hoofd kende, een toonhoogte en een tempo anders ten gehore te brengen zodat geen enkel nummer meegezongen kon worden. Community singing was er niet bij.

Onlangs trad hij nog op in China. De recensies waren dramatisch. Hij ging zelfs zover dat hij de Chinese autoriteiten ter wille was om geen van zijn oude protestsongs te spelen. Toch is Dylan nog steeds mijn held. Alleen is de held al een legende geworden na Blood on the Tracks (1975), zo je wilt na Desire (1976). Die platen kwamen uit voordat ik goed en wel droog achter de oren was, maar toch!
Hij heeft nog jaren door gezongen en platen gemaakt met af en toe een prachtige verzamel-live albums. Maar de vroegere Dylan is hij nooit meer geworden. Sommige helden zijn bij leven al legendarisch, wat ze in de resterende jaren ook doen.

                               

Mijn dochter is op dezelfde dag jarig als Bob Dylan en gaf een borrel.  Op het feest had ze op de achtergrond muziek aan. Complete playlist Dylan. Blonde on Blonde, Blood on the Tracks, Desire...de latere Dylan ontbrak. Pap, die draaien we niet. The Times they are not a changing!

Dag van de Waarheid: Schapen, de Bordercollie en het Stemvee geteld (vijf voor twaalf)

Maandag 23 mei 2011

Vannacht kon ik de slaap niet vatten. Uren heb ik wakker geleden en me toen maar overgegeven aan een oude truc. Schaapjes tellen. Ik was het bijna vergeten, maar het helpt. Met mijn ogen dicht stelde ik me een grote rij schapen voor die één voor één langskwamen. Ik wees naar elk schaap en gaf het een nummer. In volgorde. Naast de rij schapen liepen honden. Bordercollies, dat zijn honden die schapen in het gareel moeten houden en ze kunnen drijven naar elke gewenste plek. De collies hadden verschillende kleuren, dat mag. Ze blijven collies, het kenmerkende van het ras is dat ze drijven en met hun blik de schapen kunnen "fixeren". Een welhaast dodelijke blik. Dat kunnen ze lang volhouden. Alle collies hebben een witte punt op de staart, een soort antenne. Daarmee houden de overeenkomsten op. Sommige collies hebben bruin als overheersende kleur, andere rood, weer andere hebben een blauwe soms paarsachtige kleur in de ogen, en je hebt er ook bij waarvan de onderkant van de poten zwart is. Soort zwarte kousjes.
De collies zijn dwingend. En het komt zelden voor dat de schapen afwijken van wat de honden ze opleggen. Gebeurt dat een keer dan moet de herder ingrijpen. Een rustige vrouw met een staf in haar hand die als een soort Godheid over de kudde waakt. Het moraal van de kudde zeg maar. Haar moraal hoeft zelden gebruikt te worden, maar als het aan de orde is, dan neemt zij de juiste beslissing. Ze kan de kudde maken of breken. Dit tot nijd van enkele valse collies.

Het tellen verliep aanvankelijk voorspoedig. De schaapjes gedroegen zich voorbeeldig en het lukte me om snel vorderingen te maken. Bij achtendertig gaapte ik en bij vijfenzeventig verslikte ik me bijna. Toen de schapen onrustig begonnen te worden grepen de honden in om het gareel weer te redden. De hond met de zwarte kousjes liep parmantig. Hij was de kleinste maar voelde zich een godheid in de kudde. De bruine collie blafte en brieste om daarna weer "poes"lief de schaapjes te likken en te verleiden met zijn getructe blik. Rond de driehonderd raakte ik de tel bijna kwijt. Ik begon weer te woelen. Het was vijf voor twaalf inmiddels. Alle kleuren collies renden voorbij en hielpen mij om de draad weer op te pakken. Zo moeilijk kon het toch niet zijn.
Van de roodharige hond had ik meer verwacht. Hij haakte halverwege de telling af en deed een plasje in een Buitenhofje. Ik had hem aan de kudde toegevoegd vanwege zijn uitstraling, leek gezag te hebben, rustig, wijs, maar de vermoeidheid speelde hem parten. Ik wist dat ik niet veel schaapjes meer over had en de kerk zich al klaar maakte voor het grote luiden. Nog een keer renden de collies langs de rij, elke hond overtuigd van zijn richting. Bij het 565ste viel ik in slaap. Het laatste schaap dat over de dam zou moeten worden gebracht heb ik niet meer kunnen tellen.

Badend in het zweet werd ik vanmorgen wakker. Ik ga vanmiddag tijdens mijn middagdutje vanaf een uur of drie de telling maar eens dunnetjes overdoen. Tot het laatste schaap geteld is.
Godslastering, vloek over de Eerste Kamer: Taliban op Klompen

Zondag 22 mei 2011

Er rust een vloek op de Eerste Kamer. En die is gisteravond uitgesproken, op de dag dat in Amerika een sinister groepje de apocalyps aankondigde. De Taliban op klompen (De SGP) gaat gedoogsteun geven aan kabinet Rutte als ze voldoende hun politieke zin krijgen. Letterlijk zei Gerrit Holdijk, de Ayatollah van de SGP tegen Nieuwsuur: "Voor Wat hoort Wat". De omgekeerde bijbelversie van Oog om Oog, Tand om Tand.
Termen als Taliban op Klompen en de Nederlandse Ayatollah verzin ik niet zelf. Charley Abtroot, een alom gerespecteerde liberaal noemde de SGP al jaren geleden de Polder Taliban. Jarenlang had de SGP vooral een folkloristische waarde, nu dreigt deze orthodoxe partij een sleutelrol te gaan spelen om de kabinetsplannen zeker te stellen. Het kabinet dat in de Tweede Kamer al met moeite overeind blijft door gedoogsteun van de PVV,  krijgt in de Eerste Kamer de SGP als tweede gedoogpartner er bij. Waar Wilders fulmineert tegen Rutte en het CDA, (een net woord voor vloeken) zal Holdijk in de senaat zijn zegeningen tellen.

Twee zegeningen zijn al binnen. Standpunt van de VVD: "Shoppen is ook zondagsrust" werd al omgebogen ten faveure van de broodnodige steun van de SGP. De tweede zegening werd gisteravond uitgesproken. De VVD trekt haar eigen motie, opgesteld samen met de SP en D'66 (met gedoogsteun van de PvdA) tegen het verbod op godslastering in. Sterker nog, in een achterkamertje had Fred Teeven (de ondertekenaar van de motie namens de VVD) zijn handtekening al weggegumd. Onze Polder Ayatollah Holdijk eist op straffe van intrekking van zijn steun dat ook hier de VVD een van zijn belangrijkste liberale standpunten laat vallen.

Al vanaf januari 2009 is de VVD op initiatief van Rutte zelf bezig om de wet tegen Godslastering (artikel 147) af te schaffen. "De vrijheid van meningsuiting in ons land wordt veel te veel aan banden gelegd. Daarom moet de wet op de schop", aldus Rutte tegenover in 2009. Hij verdedigde hiermee Wilders die op grond van deze wet aangeklaagd is.

Met droge ogen liet Rutte gisteravond weten zich GEEN enkele zorgen te maken over de uitslag van de verkiezingen maandag. Ook Fred Teeven hield zich droog. Dat maakt het allemaal nog erger. Toegeven dat er een patstelling dreigt te ontstaan was wel het minste dat de heren hadden kunnen zeggen. dat valt nog te snappen in de Nederlandse Polder.

Met droge ogen is het land verkocht aan twee gedoogpartners. De PVV in de ene kamer en de SGP in de andere kamer. Eerst nog even kiezen maandag. Als de oproep van oud Rabo-topman Wijffels en prominent CDA-er door de gedeputeerden gevolgd wordt om vooral geen CDA te stemmen maandag, dan is elke gedoogsteun van geen belang meer. Nieuwe verkiezingen zullen dan niet lang meer op zich laten wachten. We weten dan in elk geval wat we aan verkiezingsbeloften en uitgangspunten van de VVD hebben, alle openheid van Rutte ten spijt. Oog om Oog, Tand om Tand.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015