Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 20: 15 mei tot 22 mei 2011


Muziekdag: Dag des Oordeels, extra Sint Journaal

Zaterdag 21 mei 2011

De wereld vergaat vandaag, althans volgens dominee Camping van het radiostation Family Radio uit California USA. Helemaal vergaat de wereld niet, zo voegt hij eraan toe na de eerste bangmakerij: Jezus zal vandaag op de aarde landen om een selecte groep volgelingen te redden. Daarna volgt een zondvloed die enige maanden zal aanhouden en de rest van de wereld zal verzwelgen.


(David Bowie: "5 years" (over de tijd die ons nog rest, Filmpje is ingebed en kan tijdens het lezen gewoon aangeklikt worden)

Door het tijdsverschil met de Verenigde Staten zullen wij nog even de tijd hebben vandaag voor overpeinzing. Gelukkig. Voor vanavond is ook al een extra Sinterklaas Journaal aangekondigd, als dat ons nog gegeven is, het wordt een enerverende en spannende dag. Of...Of...heeft het één met het ander te maken??

Onheilsprofeten hebben we altijd al gekend. De Jehova-getuigen hebben het zorgvuldig berekend, de Maya Kalender heeft het op een rijtje, New-Age aanhangers hebben het al vanaf boven doorgekregen  en Nostradamus, een nuchtere rekenaar heeft er ook al melding van gemaakt. Nu dus Family Station. Voor de zekerheid heb ik net geprobeerd nog even op de website van de familie te kijken : http://familystation.com maar deze is óf overbelast óf uit voorzorg al uit de lucht gehaald. Helaas.

Op zich ben ik niet tegen een Dag des Oordeels. Kan erg zuiverend werken. Om de zoveel jaar een grote schoonmaak. Zonden erkennen en goedmaken, of opzouten. Maar kondig het niet aan, zou mijn advies zijn. Dat kan de zaak alleen maar erger maken. Onverbeterlijke zondaars die weten dat ze nog een paar jaar hebben kunnen de boel uit de hand laten lopen en meer schade aanrichten dan dat ze goed kunnen maken. Zeker als ze van te voren al weten dat ze de Dag des Oordeels niet zullen overleven. De rapen zijn dan gaar.
Politieke haatzaaiers zullen hun gang gaan, kamermeisjes zullen niet meer veilig zijn, zelf-toegekende bonussen zullen de laatste resterende jaren de pan uitrijzen, bejaarde priesters en paters die het al verbruid hebben zullen hun handen nogmaals laten wapperen; alleen de Grieken zullen het slimmer doen. Een extra 18e maand erbij en met pensioen als de eerste tekenen van het Eind van de Wereld zich voor gaan doen. En gelijk hebben ze. Sinterklaas bestaat. Vanavond kijken!


Honderd jaar Annie MG Schmidt:. Pension Hommeles: Kabinet Rutte

Vrijdag 20 mei 2011

Jip en Janneke heten nu Henk en Ingrid. Otje is een illegaal zonder papieren die een restaurant bestiert, en de Petteflet van Pluk staat in een Vogelaarwijk waar door bezuinigingen het vuil niet meer wordt opgehaald. Pluk zelf is met kraanwagen allang vertrokken en heeft het het wel gehad met dit land.

Annie MG Schmidt zou vandaag 100 jaar zijn geworden. De echte Koningin van Nederland is ze wel eens genoemd.
Klare heldere taal. Humor. Wars van burgerlijkheid, tikje ouderwets ondeugend en altijd fatsoenlijk en respectvol, ja zelfs begrip afdwingend voor mensen die anders zijn of uit de boot dreigen te vallen.

Jip en Janneke-taal graag! wordt geroepen als we iets niets snappen. Geroemd worden de beleidsmakers die in Jip en Janneke taal kunnen uitleggen wat nu eigenlijk de bedoeling is als we het allemaal niet snappen. Jip en Janneke zijn in de Nederlandse politiek verworden tot Henk en Ingrid en versimpeld tot hersenloze burgers die misbruikt worden: Als Henk en Ingrid het maar snappen, dat schijnt de hoogste norm te zijn. Wel in Jip en Janneke taal graag anders snappen Henk en Ingrid het niet. De partijen ter linkerzijde willen het dan ook nog wel uitleggen voor Achmed en Fatima.

Ondertussen slaat Geert met de deuren en Rutte antwoordt met Ja Broeder, Nee Broeder. Onfatsoenlijk, onrespectvol, foute humor. Van 'Sint Job van de grachtengordel' tot dreigementen als :'Rutte het lachen zal je wel snel vergaan'. Misschien dat Henk en Ingrid dat leuk vinden, misschien dat Achmed en Fatima het snappen. Maar de rest van Nederland moet hier toch echt genoeg van hebben. Mark, je torentje is allang tot Pension Hommeles omgedoopt. Stop met deze show. Je laat het land naar beneden halen en voordat je het in de gaten hebt hebben vele Nederlanders het voorbeeld van Pluk gevolgd en vertrekken met hun kraanwagentje. Letterlijk of figuurlijk. Met 154 blijven jullie dan over. Je laten uitschelden, koeioneren en manipuleren allemaal voor de farce van de coalitie. 154? Ja, 150 plus Henk, Ingrid, Fatima en Achmed. En als het zover is dan weet ik wel iemand die in klare taal kan uitleggen hoe het zover gekomen is. In de taal van Jip en Janneke.Wellink, Wilders en KvdB: Valse Profeten

Donderdag 19 mei 2011

Wilders is geen econoom, Wellink geen politicus en Knevel & Dan De Brink de valse profeten van de journalistiek. Wie zich gisteren door Knevel en Dan De Brink (KvdB) heen heeft geworsteld en vandaag de commentaren in de media ziet en hoort weet hoe iemand de woorden in de mond kan worden gelegd.
"Is Wilders dan een Valse Profeet?", zo vroeg Knevel met grote hoop op een antwoord dat direct de landelijke pers zou halen. Wellink aarzelde heel even en zei toen voorzichtig: "Op economisch vlak".
Niet Wellink nam het woord Valse Profeet in de mond, maar de gastheren deden dat. Wellink zal zich vannacht de haren uit het hoofd hebben getrokken dat hij steeds geweigerd heeft aan media-training te doen. Er in geluisd. Hij heeft weer een mooi citaat onder zijn naam staan.

"Knevel en Dan De Brink" is het zomerprogramma van Pauw en Witteman. KvdB mogen even de aanloop naar de komkommertijd doen en als alles weer hot gaat worden zijn Pauw en Witteman terug. Om gelijk een vaste groep kijkers te binden op Prime-Time van de Nederlandse actualiteit moet er gescoord worden. Minstens één citaat die de landelijke pers en de ochtendbulletins gaat halen. Het gesprek ging over Griekenland en nut en noodzaak om het land verder te ondersteunen en er meer geld in te pompen. Wellink deed zijn best om een lastig economisch verhaal helder uit te leggen. Brink luisterde half en was eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in wat Wellink dacht van de 16e maand salaris die Griekse ambtenaren uitbetaald zouden krijgen, of Wilders een valse profeet is, en of Wellink ook al dacht dat Dominique Strauss-Kahn wel tot verkrachting en aanranding is staat zou zijn. Immers de heren kennen elkaar.

Onverstoorbaar en ook ongestoord ging Wellink verder. Duidelijk was dat zowel Knevel als Dan de Brink er niks van snapten of veinsden er niks van te snappen. Niets doet het kennelijk zo goed op de TV om niet slimmer over te willen komen dan je kijkers. Een citaat was nodig en de inhoud bomde niet.

Om het hele Jip en Janneke gehalte van het Griekse Drama in de uitzending nog completer te maken had Dan de Brink een spelletje voorbereid. "Kijk, zei hij, nu geven wij als Europa dit geld", en hij gaf aan Wellink vijf briefjes van vijfhonderd Euro. Voordat Wellink het gretig aan kon pakken vroeg Dan de Brink , hoeveel krijgen wij er dan van terug???

Wellink, ad-remmer dan we hem ooit gezien hadden rekende snel in zijn hoofd het rentepercentage uit en wist dat hij met die vijf briefjes te kort zou komen, en antwoordde vlug: "Knevel en Dan De Brink, Dan moet je me eerst nog wat meer geven."

Dat was wat mij betreft en niet dat van Wilders het citaat van de avond:

Knevel en Dan de Brink: : als je ons nog vaker te gast wilt laten zijn, dan moeten jullie ons eerst wat meer geven."


Arnhem: Napels aan de Rijn: De Prullenbak

Woensdag 18 mei 2011

Arnhem is een stad met ambitieuze plannen. Dat weten inwoners van Arnhem, maar ook bezoekers aan de stad. Het is geen feest om op het Centraal Station in Arnhem aan te komen. Sinds jaar en dag één grote bouwput. De ambitie van de stad om hier een groot, mooi, complex neer te zetten maakt veel goed. Kost even tijd en geld, en dat nemen we wel voor lief. Net achter het Centraal Station stroomt de Rijn. Daarnaartoe wandelen vanaf het Station is evenmin een feest. Met gevaar voor eigen leven steek je eerst twee rommelige en onoverzichtelijke pleinen over en ben je eenmaal aan de historische Rijnkade beland val je midden in een discussie  tussen Arnhemmers over het andere geldverslindende project van de gemeente: De Rijnboog. Een groots plan dat de oude binnenstad met de Rijn moet gaan verbinden en de stad aantrekkelijker moet gaan maken voor haar inwoners en de beoogde toestroom van toeristen. Jarenlang zal het een puinhoop worden in de stad, maar dan krijg je ook wat. Tijd en geld geen probleem. Mee gaan in de vaart der volken is ook hier het motto.
De ambitieuze uitstraling van de stad is ook overgewaaid naar de overkant van de rivier. Een prachtig theater, poppodium annex sporttempel is verrezen met veel geld van investeerders, de provincie maar ook van de gemeente. Het Gelredome. De tempel wordt bespeeld door een club met een even grote ambitie als stad zelf. Vitesse. Haar mecenas is zojuist het land uitgezet wegens het ontbreken van een verblijfsvergunning en haar trainer zal datzelfde lot binnenkort ondergaan als alles gaat zoals wordt verwacht. Uitstel van ambitie, maar dat maakt allemaal niets uit. Arnhemmers hebben geduld en wat in het vat zit verzuurt niet.

Waar geïnvesteerd wordt moet ook wel eens bezuinigd worden. Geld kan meer één maal worden uitgegeven, dat weet iedereen. En de Arnhemse gemeenteraad weet dat als geen ander. Het is altijd lastig zoeken waar nog geld af kan. Als je alle plannenmakers uitbetaald hebt inclusief die voor het project niet doorging zoals bedacht, het Nationaal Historisch Museum, blijft er niet veel over.
Maar het is gevonden. Arnhem gaat prullenbakken weghalen. Wat?? Prullenbakken weghalen. Zeshonderdvijftig van de dertienhonderd prullenbakken zullen vanaf 2012 niet meer geleegd gaan worden. Besparing: een kwart miljoen, dat zijn een paar formatieplaatsen en wat benzinekosten. Dat het zwerfvuil toeneemt neemt de raad voor lief. Als het een troep wordt in de buitenwijken van de stad is dat een probleem van de bewoners zelf. Ook de veegwagens zullen minder vaak rijden en melding van zwerfvuil dient te worden geschied door middel van een speciale applicatie op de mobiele telefoon.
Puinhoop met ambitie is er in de binnenstad genoeg. Puinhoop het afgelopen jaar genoeg gezien in de sporttempel. Puinhoop nu in de zogenaamde Krachtwijken die met veel trots door ons aller Minister Vogelaar zijn ondersteund. Van alle steden in Nederland, telde Arnhem hiervan de meeste. Van alle geïnvesteerde miljoenen is geen kwart meer over om de stad rein te houden. Napels dringt zich op.

Vuilnisman!!! Mag deze Raad ook mee!

Dominique Strauss-Kahn complot? of 30 cm teveel?

Dinsdag 17 mei 2011

Het is erg verleidelijk een mening te hebben over de vermeende faux-pas van Dominique Strauss-Kahn (DSK) . Nog verleidelijker is het om te fantaseren over complottheorieën. Genoeg stof: de Franse presidentsverkiezingen komen er aan. DSK is een geduchte concurrent van Sarkozy. Het zal Sarkozy goed uitkomen als zijn belangrijkste concurrent een toontje lager gaat zingen. Daarnaast is het binnen de partij van DSK nog steeds geen uitgemaakte zaak of hij wel als dé kandidaat naar voren geschoven gaat worden, een socialistische vrouwelijke tegenkandidate heeft ook oren naar het hoogste ambt. Daarnaast is het al jaren een discussie of het hoogste ambt van de IMF nog wel automatisch in Europese handen moet blijven. In een ver verleden is besloten dat de Wereldbank geleid wordt door een Amerikaan en Europa dan het IMF mag besturen. In een ver verleden. De wereld is veranderd en de druk van grote economieën in Zuid-Amerika en Azië vinden het al lang geen automatisme meer dat Europa en de VS samen de dienst uitmaken in de financiële wereld.

Veel belangen. En waar veel belangen zijn dringen de complottheorieën zich op. Het lijkt ook allemaal te simpel en te stom voor woorden. Een van de machtigste mannen van de wereld met een prachtig slot op zijn carrière voor de boeg als President voor Frankrijk vergrijpt zich aan een kamermeisje. "Het stomste kwakje uit de geschiedenis" wordt er al geroepen. De man verbleef, wie weet het niet, in een hotelkamer van $3.000. Daar zal niet het eerste het beste kamermeisje de dienst doen. Gescreend op integriteit en betrouwbaarheid lijkt me. Jan met de Pet huurt daar geen kamer, het laat zich raden welk volk daar normaliter logeert. Een simpel kartonnetje met "Niet storen" aan de deur lijkt me niet logisch. Op dergelijke kamers stoor je niet, je weet nooit wat je ziet wat je niet wilt zien, met of zonder goedkoop kartonnetje aan de deur.

DSK heeft wat betreft zijn reputatie de schijn flink tegen. Er lopen meerdere aanklachten tegen hem en zelfs de columniste van de Volkskrant Shella Sitalsing zegt voor hem te zijn gewaarschuwd. De man van 30 cm wordt hij genoemd in Frankrijk, lijkt me schromelijk overdreven, maar je weet het nooit. In elk geval wordt hij nu even genoemd in het illustere rijtje: Kennedy, Clinton, Mitterand en Berlusconi. Machtige mannen die zich niet in konden houden. Kennedy en Mitterand hadden nog iets "chiques". Clinton, Berlusconi en nu ook Dominique Straus-Kahn moeten en moesten zich door vele miljoenen geïnteresseerden gevolgd, verantwoorden voor de rechter. Clinton voor een stagiaire, Berlusconi voor een buikdanseres en DSK voor een kamermeisje.

DSK verblijft nu in de gevangenis op Rikers Island. In elk geval tot vrijdag, dan vervolg van de kwestie. De cipiers zijn gewaarschuwd.


Loterij , Kunst, Eindexamen 2011

Maandag 16 mei 2011

Vandaag beginnen voor 250.000 scholieren de eindexamens. Op het programma staat onder andere Bloemschikken, Plantenteelt, Groene Ruimte, Nederlands en voor de HAVO het vak Kunst. Vooral naar het laatste ben ik erg geïnteresseerd, zeker ook omdat voor de HAVO leerlingen 's middags het vak Management en Organisatie op het programma staat. Eerst Kunst dan beleid maken en rekenen.

Als het aan de VVD ligt zal dit het laatste jaar zijn dat Kunst als eindexamenvak gegeven zal worden. Dus Havisten, doe je best, je zult een van de laatsten zijn, die nog enigszins benul hebben van de waarde van kunst en de vrije expressie. Volgend jaar, zo vermoed ik, komt het vak statistiek daarvoor in de plaats. Of, loterij-kunde, zoals je wilt.
Het lijkt de VVD een goed plan om een nationale loterij op te zetten voor de Kunstsector. Niks geen subsidies, programmagelden of investeringen in de sector meer. Op straat kunnen losse loten worden gekocht. Liefst Krasloten, kras je driemaal een boek weg dan zal het Literatuurfonds gespekt worden, vier maal het concertgebouw en Mahler zal nog één maal ten gehore worden gebracht. Per stad zal een aparte druk verschijnen met lootjes waarop de Kunsthuizen, Theaters, en Stadsfestivals op afgebeeld zijn. Kunst wordt volksvermaak, en hoe meer lootjes des te meer vermaak. De kunst is dan niet zozeer meer de vrije expressie, maar om de lootjes aan de man te brengen. Management en Organisatie, Statistiek en natuurlijk een mega marketing campagne. Maandelijks een TV-show, de zaal vol met mensen die 3x Eerdmans hebben gekrast. Want het lijkt me dat hij de persoon moet gaan worden die de show moet gaan presenteren. Ere wie ere toekomt. Rechts Nederland wil bezuinigen op de overheidsuitgaven, dan mogen ze ook met de eer strijken om het geld via een achterweg binnen te halen.

Als het plan aanslaat dan kunnen ook andere overheidsuitgaven in een loterij worden onder gebracht. Te denken valt aan uitkeringen, pensioengelden, vuilnisophaaldiensten, groenvoorziening, natuurbeleid en op den duur zelfs de infrastructuur en andere zaken die een geciviliseerd land op orde heeft. Ultiem plan natuurlijk is op den duur de belastingen volledig af te schaffen en alles onder te brengen in een loterij. Want zo ver zijn we in feite toch bijna al, kwestie van tijd.
Havisten succes, maak er wat moois van deze ochtend!
De ontknoping, cultheld Theo Janssen

Zondag 15 mei 2011

Op de radio: Radio 1, BNR, RTV Oost, Radio Gelderland, lokale zenders voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Groningen, Heerenveen, Breda, Alkmaar.
In de stadions: Arena, Euroborg, Gelredome, De Kuip, Vijverberg, Parkstad, Utrecht stadion, Koning Willem II, en het stadion van Almelo.
Op Eredivisie Live, in cafe's, grote schermen op pleinen.

Je ontkomt er niet aan. Miljoenen mensen zijn vandaag in de ban van voetbal. De kranten vonden gisteren de uitspraken van Frank de Boer belangrijker dan het internationale nieuws, Piet Keizer verdrong Rutte en Wilders van de pagina 3 van de Volkskrant. En de ontknoping bij Wikileaks die nu zelf Klokkenluiders met megagrote claims dreigt is minder interessant dan de actie van Jan Mulder in 1974 waardoor Ajax met 3-0 won van Ado Den Haag. De komst van Jan Mulder luidde trouwens de ondergang in van Ajax, oorzaak: Drank en Vrouwen.

De wedstrijd die de meeste aandacht krijgt vandaag is natuurlijk Ajax tegen FC Twente. Niet alleen omdat het om het landskampioenschap gaat, maar vooral vanwege het grote cult gehalte van de wedstrijd. De sterspelers van de laatste jaren in Nederland waren voornamelijk buitenlanders. Ze waren passanten, kwamen en gingen. Hadden we Nederlandse toppers dan verdwenen ze snel de grens over voor het grote geld. De cult held van vandaag is een Arnhemmer. Een die geen blad voor de mond neemt, soms nauwelijks te verstaan is voor niet-Arnhemmers, regelmatig in het nieuws is doordat hij weer met teveel drank op van Enschede naar Arnhem rijdt, rake en soms minder slimme opmerkingen maakt over tegenstanders, in het team niet altijd goed ligt, maar bij het publiek, en zeker niet alleen bij Twente supporters, de voetbalheld van dit tijdperk is: Theo Janssen.

De man heeft een loepzuiver schot in huis waar je met genot naar kijkt. Door het zwaar getatoeëerde lichaam denk je dat hij meerdere shirts over elkaar aan heeft, de blik in zijn ogen is dodelijk in het vuur van het spel, en nooit te beroerd om een goede overtreding op het juiste moment te maken. Theo Janssen is het eeuwige talent. Begonnen bij Vitesse was hij al op 19-jarige leeftijd de man voor de toekomst. Hij zou internationaal furore maken, niet lang in Nederland blijven, elke wedstrijd kon de laatste zijn. Even snel geselecteerd voor Oranje als dat hij er weer uit lag. Voornamelijk door overgewicht, drankgebruik, roken in de kleedkamer en zijn opvliegende karakter. Het eeuwige talent met het eeuwige imago van straatschoffie is inmiddels bijna dertig. Wat ook de uitslag van vandaag tussen Ajax en FC Twente mag zijn, het zou een genot zijn als in elk geval Theo Janssen met een prachtig afstandsschot zijn afscheid bij FC Twente mag vieren. Want dat hij weggaat is wel bijna zeker. Het is te hopen dat hij in Nederland blijft. Wat zou ik het leuk vinden als Merab Jordania, de Georgische geldschieter die Vitesse net nog wist te behouden voor de eredivisie nog een keer in buidel tast. Theo Janssen die zijn laatste jaren in Geel Zwart mag spelen.
Bijkomend voordeel. Na een flinke slok kan hij dan gewoon op de fiets naar huis.

 

Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015