Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 18: 1 mei tot 8 mei 2011


Martin Gaus Cesar Millan en de Wereldorde

Zaterdag 7 mei 2011

Vanavond is een optreden van Cesar Millan in de Heineken Music Hall. En morgen ook. In totaal drie keer. Wie? Cesar Millan. Hij is hondenfluisteraar en laat de komende dagen in totaal 10.000 mensen ieder €95 betalen om naar zijn gefluister te luisteren. Ceasar is niet zo maar iemand. Hij heeft inmiddels een imperium. Dagelijks op het National Geographic te zien en inmiddels groot verdiener. Shows, merchandising, eigen merken van allerlei hondenbenodigdheden, maar vooral opvoeder en gids in het land van de hondenbezitters. Zeg maar gerust een Goeroe, een roedelleider met charisma. Zijn model van hondenopvoedkunde is gebaseerd op het model van dominantie, straffen en belonen en vooral van het imprenten bij de hondenbezitter dat die de roedelleider is en zeker en vastberaden moet zijn. Anders wordt het een zooitje en gaan de honden met je aan de haal.

Beroering in de hondenwereld. Nederland heeft zijn eigen Goeroe Martin Gaus. Wie kent zijn naam niet? Hij hanteert een ander opvoedkundig model. Niet zo zeer van correctie en de harde hand, maar eerder van beloning en zodoende een zelfcorrectie bij de hond die immers graag beloond wil worden. Complimentjes geven doet het beter dan afstraffen en angst zaaien.
Veel moderner en veel meer aansluitend bij de huidige stand van de wetenschap aldus Gaus. Millan hanteert volgens hem een model van dertig jaar terug en is hopeloos ouderwets in zijn leer.

Je kunt dit een non-issue noemen. Waar hebben we het over. Maar de twee kampen staan lijnrecht tegenover elkaar. Na elke uitzending waar Gaus iets zegt over Millan volgen steevast honderden haatmails en bedreigingen. Andersom gebeurt ook. De Nederlandse ambassadrice van Millan stelt in de Volkskrant vandaag ook dat de bedreigingen en verwensingen aan het adres van Millan niet van de lucht zijn. Het lijkt te gaan over iets diepers. over onszelf. Tussen de regels door wordt er een mensbeeld neergezet:
Millan: "Mensen zijn de enige dieren die een onzekere roedelleider zouden volgen" , Gaus: "Hoe leer je je man dat hij z'n was in de wasmand doet? Het draait om complimenten en belonen. Een koekje volstaat niet, een vrouw kan de heren ook op andere manieren motiveren, hoor!"

Millan is een Amerikaan. Met ambities. Hij zou zelfs voor het presidentschap willen gaan. De wereld ingedeeld volgens een heldere hiërarchische structuur. De zekere leider met tevreden onderdanen. Hoe mooi kan het klinken. Als ik hem was zou ik Gaus aanstellen als onderhandelaar. Complimenteus en nooit te beroerd om iets voor de honderdste maal uit te leggen.Vrijdag Beatrix, Soestdijk en het levende Museum

Vrijdag 6 mei 2011

Koningin Beatrix neemt vandaag een vrije dag. En dat heeft ze verdiend. het waren drukke dagen en die gaan je niet in de koude kleren zitten. Een Royal Wedding, een verjaardag, kranslegging, bevrijdingsconcert bijwonen. Overal protocol, zware beveiliging, gedoe, en de godganse dag opgezadeld met zoon en schoondochter. Al hou je nog zoveel van ze. Soms is het genoeg. Dan ben je wel uitgepraat. Tijdens de festiviteiten gaat het nog wel maar de vele uren samen reizen zijn een crime en breken op. Willem heeft het steeds over bijzaken of zit met zijn Ipad te spelen en Maxima, lieve meid hoor, vraagt je de oren van de kop. De geschiedenis van Thorn, de paardenmarkt van Weert, het waarom van Limburg. Alles natuurlijk over de Tweede Oorlog. Wie was Rost van Tonningen en vinden ze het in Nederland echt zo erg als je ouders iets fouts gedaan hebben? Dat kan je de kinderen toch niet aanrekenen.

Ergste was nog tijdens het bevrijdingsconcert. Ingeklemd tussen Fasseur rechts en de directeur van het Rijksmuseum links. Maxima met het hoofd op de schoot van Willem om de plaatjes van Soestdijk op zijn Ipad goed te kunnen zien. Wat een bouwval, wat een triestheid. behang dat loslaat, scheuren in de muur, oude stickers nog op de spiegels in de badkamer uit het jaar nul.

In gedachten loopt Beatrix weer door het Paleis. Ze ziet zichzelf weer fietsen door de gangen en mijmert over de balkonscene tijdens het defile. De mensen die voor haar en haar moeder kwamen liepen in lange rijen maar rustig over het pad. Zij konden lekker thuisblijven. Willem en zijn broertjes nog even stoeien met de journalisten. Lekker met het waterpistool.

Dan ineens stoot Beatrix Willem en Maxima aan. Weet je wat wij doen? Volgend jaar gewoon weer in Soestdijk. En daar blijven we dan de hele week. Tot slot zijn wij toch de levende museumstukken van het land. En de kosten voor het opknappen? Laten we die 200 miljoen als oudbewoners in godsnaam zelf maar bijlappen.

Donderdag Osama Reuters en de Foto

Donderdag 5 mei 2011

Het persbureau Reuters heeft drie foto's gekocht van het huis in Abbottabad waar Osama bin Laden is omgebracht. De foto's zijn gemaakt en verkocht door een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris die waarschijnlijk in een klap een fortuin heeft gemaakt. Hoeveel Reuters er voor betaald heeft is nog niet duidelijk, maar het zullen toch een paar duiten geweest zijn, en het leven in Pakistan is vast goedkoper dan in het "Westen". De foto's zijn verkocht op een goed moment. Grote honger naar beeldmateriaal bij alle persbureaus van de aanslag. Zeker nu Obama heeft verklaard dat er geen foto van de dode Osama wordt vrijgegeven. De foto's van de drie mannen die nu in het bezit van Reuters zijn hebben een grotere waarde dan dat ze gehad zouden hebben als we Osama direct zouden hebben gezien.
Het is onwaarschijnlijk dat er niet tientallen andere mensen zijn die eveneens foto's in hun bezit hebben en waarschijnlijk velen onder hen met beeld van Osama zelf. Veiligheidsfunctionarissen, militairen zelf, overheidspersoneel in het witte huis, slimme helpdeskmedewerkers in het Witte Huis en het Pentagon. Digitaal op een chipje, op de pc doorgestuurd gekregen, opgeslagen op een mobiele telefoon. Het lijkt een kwestie van tijd voordat we ze op een onverwacht moment te zien krijgen.
Niets blijft geheim, dat weten we van Wiki Leaks, en weinig mensen zullen de verleiding kunnen weerstaan om uiteindelijk toch overstag te gaan en hun belegging te gaan verzilveren. De keus van Obama om niet tot publicatie over te gaan is te begrijpen en te billijken. Maar ook naïef. De regie over de publicatie is nu uit handen gegeven. Het was te verwachten geweest, vooraf, dat er wereldwijd honger zou zijn naar bewijsmateriaal, Dat had georganiseerd kunnen worden. Bijvoorbeeld op het moment dat hij, naar zeggen van de Amerikanen zelf, keurig gewassen was alvorens in zee gedumpt. Nu blijft het gissen welk beeld, hoe gruwelijk ook, als eerste verkocht zal gaan worden.

Wellicht is er nu al een zwarte handel gaande. Tussenpersonen, obscure makelaars in beeldmateriaal en fortuinzoekers. Wachtend op een goed moment om de slag te slaan. Op een zonnige ochtend zitten we dan aan de ontbijttafel en de hond brengt de ochtendkrant. Zijn lichte tandafdruk precies op de plek waar de schotwonden het meest zichtbaar zijn. Onze gedachten gaan dan uit naar de man of vrouw die het geduld heeft opgebracht om te wachten met de verkoop van de foto tot hij of zij een goed en veilig onderkomen heeft gevonden en gefinancierd. Misschien wel in een mooie witte villa ergens in een grote stad.


Dodenherdenking, de Dam en de Damschreeuwer

Woensdag 4 mei 2011

De Dodenherdenking op de Dam dreigt een politiek podium te worden. En dat is nu juist waarvoor het niet bedoeld is. Maar het zat er al aan te komen. De aanloop tot 4 mei, tot 5 mei begon al weken geleden. De ophef over de lezing van Thomas von der Dunk, de speech van Riemen in Utrecht. Mag de zoon van Rost van Tonningen en zijn Zwarte Weduwe wel of niet spreken in Culemborg. Wat staat er precies in het partijprogramma van de PVV over het nationaal socialisme en waarom staat dat daar? Mei Li van de Partij van de Arbeid (PvdA) haalt een passage uit het programma aan waarin de PVV het nationaal socialisme gelijkschakelt met het socialisme. Ze vindt dan ook dat de PVV zich verre moet houden van de Dam vanavond. Wilders vindt natuurlijk dat hij met trots vanavond op de Dam aanwezig moet zijn en met hem vele andere PVV-ers.
Wilders is vergeleken met Hitler in een artikel op Joop.nl van de VARA. En nu zou blijken dat Wilders en zijn PVV Hitler zien als een Socialist. En dat we op 4 mei alle slachtoffers van het (nationaal) socialisme herdenken.

Vanavond op de Dam zijn er extra veiligheidsmaatregelen. Dit naar aanleiding van het incident een jaar geleden. Toen zaaide een verwarde man paniek door tijdens de twee minuten stilte te gaan schreeuwen. Niet alleen onkies, immers de twee minuten zijn voor iedereen bedoeld om in stilte te herdenken, maar ook gevaarlijk. Op de overvolle Dam begonnen mensen in paniek heen en weer te rennen en raakten er velen bekneld tegen de dranghekken. De man was verward. Viel hem veel te verwijten?
Er wordt nu ruim voor de twee minuten al geschreeuwd. Politieke provocaties. In de aanloop naar een dag, een moment waarop los van de politiek alle Nederlanders  en militairen worden herdacht die Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Het opeisen van de Dodenherdenking voor eigen politiek gewin is onkies. Maar ook gevaarlijk. Op de overvolle Dam vanavond dreigen mensen elkaar aan te kijken en te beoordelen op politieke voorkeur of overtuiging. Bekneld in de verwarring en angst die nu gezaaid wordt. Niet door verwarde mensen, maar door mensen die bij vol bewustzijn zijn.

Twee minuten stilte is niet genoeg.

Dinsdag Geronimo Obama Trump en de Geboorteacte

Dinsdag 3 mei 2011


Terwijl Obama zaterdagavond  1 mei aanzat aan het jaarlijkse journalistendiner waren de voorbereidingen voor de aanval op Osama bin Laden al in volle gang. Vele malen moet Obama ongeduldig op zijn horloge gekeken hebben. Wat zijn de commando's nu aan het doen? Wat eet Osama op dit moment? Gaat alles goed uitpakken? Zijn politieke carriere hangt ervan af. Normaliter geen tijd om grappen te maken. De zenuwen moeten hem door de keel gegierd hebben. Er moesten echter nog grappen gemaakt worden. Het is de gewoonte dat op dit diner de President zijn grootste politieke tegenstander op de hak neemt. Dit jaar Donald Trump. Iedereen die het filmpje gezien heeft, nog niets wetend van de voorbereidingen van de aanval in Abottabad, moet zich al verbaasd hebben hoe ontspannend Obama daar stond. De boer met kiespijn lachte mee. Nog geen dertig uur later heeft Obama zijn politieke carriere veilig gesteld. En Donald Trump rest slechts eerbied voor de daad van de Democraat.  Of het moet nog erg raar gaan lopen de komende dagen.

Een jaar voor de verkiezingen moest er ook wel een daad komen. Een beetje president zorgt daarvoor. De nekslag voor de beoogde tegenkandidaat en een klap in eigen gezicht als de doelstelling mislukt. De beide Bushen hadden Irak op de korrel. Reagan had zijn Berlijnse Muur en het imperium van het kwaad (Evil). Kennedy Cuba, Johnsson en Nixon Vietnam. Clinton was de sigaar, maar zijn vrouw maakte en maakt wederom veel goed.

Geen enkele suggestie hier dat het Obama om eigen gewin te doen was. Maar het moment kwam wel als geroepen. Waar Obama nog zwaar onder vuur lag de afgelopen weken als een president waaraan zwaar getwijfeld werd of hij een echte Amerikaan is, is nu elke twijfel weg: Obama is de Ware Amerikaan met ballen. De verlosser. De man die de War on Terror volledig overgenomen heeft van de Bush famillie en zijn Republikeinse vrienden.

De operatie heeft een passende naam meegekregen. Operatie Geronimo. Geronimo was een Apache Indiaan die zich weigerde neer te leggen bij de overheersing van de Amerikaanse blanke immigrantenbevolking. In 1886 werd hij samen met 35 medestrijders door een troepenmacht van 5000 soldaten overmeesterd en moest hij zich gewonnen geven. Geen van de blanke 5000 man die hem te grazen nam kon bogen op een eeuwenlange worteling op Amerikaanse bodem. Geronimo kon dat wel.


Maandag Osama Bin Laden , een nieuwe martelaar?

Maandag 2 mei 2011

De man op wie al jaren jacht is gemaakt is gepakt. In de nacht van zondag op maandag 2 mei 2011 is Osama Bin Laden gepakt en omgebracht. Het nieuws is vers, nauwelijks bekend wat er precies is gebeurd, maar er wordt gejubeld. Een opgetogen Obama. Een juichende menigte op Ground Zero. In Washington voor het Witte Huis heeft een grote groep mensen zich verzameld en de Nederlandse Radio1 verslaggeefster omschrijft de volksvreugde daar alsof er zojuist een WK is gewonnen. Wilde Amerika hem dood of levend? Veel stemmen gingen er op om hem voor het gerecht te krijgen "Bring him to Justice". Andere stemmen maakten zich ongerust over wat een lang proces los zou maken in de wereld. Dood is beter. In een vuurgevecht gestorven, zo is het bericht en zal het verhaal de wereld ingaan.

Het oppakken van dictators en door het volk gehate tirannen kan wat opleveren. Een direct eind aan een regime. Een oppositie die klaargestoomd wordt om de macht over te nemen. Een volk dat opgelucht adem haalt en de bijna directe ontmanteling van geheime diensten als de Stasi of een Securidad. Opportunisme bij de vrienden van de oude dictator. De Koning is Dood, Leve de Koning.

Het oppakken van eenlingen, seriemoordenaars, psychopaten levert wat op. Een direct eind aan de waanzinnige acties. Veiligheid keert terug in de wijk, de stad of het land waar de gek zijn terratorium koos. Een gezwel dat met succes verwijderd is.

Osama was noch een volksleider noch een individueel opererende psychopaat. Osama was vooral een symbool en een inspirator voor de groep mensen die met hem de terreur koos als uiting voor een diepe afkeer tegen het Westen. Soms opererend onder de naam Al Qaida en strak georganiseerd, maar vaker losse acties van kleine cellen die zich schaarden onder de dekkende naam van Al Qaida. De diepe afkeer zal niet verdwenen zijn en een symbolische leider is bij dood soms nog machtiger dan een levende leider die tot inkeer komt. Het zal afwachten zijn of Al Qaida met één stem naar buiten gaat komenen welke dat stem dat zal zijn. Voorlopig lijkt de dood van Osama vooral een geweldige steun in de rug voor Obama zelf die het oppakken van Osama als belangrijkste doel voor zijn regeringsperiode had benoemd. Of is er een nieuwe martelaar geboren? 


Zondag Zaligverklaring en het wonder in Zwolle (PvdA)

Zondag 1 mei 2011


De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Een Franse non lijdend aan de ziekte van Parkinson is genezen van haar ziekte door de wonderbaarlijke en oncontroleerbare hulp van oud Paus Johannes Paulus IIe. Een commissie heeft dit zorgvuldig onderzocht en besloten dat deze nobele hulp of afstand reden genoeg was om de oud Paus zalig te verklaren. Eerste stap richting heiligverklaring. De zaligverklaring vindt plaats op 1 mei. Een grote happening. Niet de enige happening in de Italiaanse hoofdstad. Immers: 1 mei dag van de arbeid. Ook in Nederland wordt dit gevierd. In Zwolle. Daar komt de voorhoede van de Partij van de Arbeid bijeen. Niet om zichzelf zalig of heilig te verklaren. Maar wel om wonderen over zichzelf af te roepen. Want slechts wonderen zullen de PvdA kunnen redden. In plaats van honderd weesgegroetjes en een tiental onzevaders zal de Internationale veelvuldig moeten klinken. Een lied dat in de communistische wereld van voor 1989 veelvuldig klonk op hoogtijdagen met de ontroerende beginwoorden: Ontwaakt Verworpenen der Aarde.Groot probleem voor de PvdA is om te formuleren wie nu echt de verworpenen der aarde zijn. Een tweede direct daaropvolgende vraag is of die verworpenen, als ze gevonden zijn, hun heil zoeken bij de PvdA en zich door de Cohen en consorten laten ontwaken. Bram Peper heeft er weinig feducie in: "De PvdA is dood, alleen de dood moet nog worden geconstateerd" , zegt hij monter. Cohen zoekt de toekomst in het verleden: "Kijk eens oude filmbeelden terug en zie wat er allemaal veranderd is door ons toedoen. Wij hebben een rijk verleden". De nog levenden uit het rijke verleden maken vandaag hun opwachting in Zwolle. Zowel Kok, Pronk als Bos zullen er zijn en uit volle borst gaan meezingen. Met een beetje mazzel zapt Paus Johannes Paulus tussen Rome en Zwolle vandaag. Hij is bij leven niet gecharmeerd geweest van de atheistische socialisten, maar zal vandaag toch moeten toegeven dat er weinig kwaad zit bij de voorvechters van het gelijkheidsideaal. En wellicht zit hem daar ook wel de kneep. Er zit te weinig kwaad bij, te weinig strijd, te veel trouwe ogen die een beetje sneu in de camera kijken en zich staande proberen te houden in de politieke arena. Als er vanaf grote hoogte wat heilig vuur uitgestrooid kan worden dan is er nog hoop en kan de oud Paus nog een wonder bijschrijven. Want dat heeft hij nog nodig. Nog een oncontroleerbaar en onverklaarbaar wonder is er nodig om de zaligverklaring om te zetten naar een Heiligverklaring.


Het symbool van de Rode Roos zal dan definitief vervangen worden door de Mijter. Sinterklaas bestaat.Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015