Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Overzicht week 12: 20 maart tot 27 maart 2011


Zaterdag Muziekdag Snurken tegen de Oorlog

Zaterdag 26 maart 2011

Het liefst zou ik het hele weekend in bed blijven liggen. Niet om te luieren, maar om een daad te stellen. Slapen voor de vrede. Snurken tegen de oorlog. Woelen om de liefde. Tegen de arrogantie van het Westen, tegen het Godsdienstfanatisme uit het Oosten, voor de vrijheid van de mens. Ik zou een bloemetjespyjama aan doen. Ik zou een dame uitnodigen om me te vergezellen. En liefst een dame uit een land dat nu tot de verbeelding spreekt: Japan bijvoorbeeld. Mijn slaapplaats moet tot de verbeelding spreken. Een hotel, ja een hotel moet het zijn, uit een keten. Iets met Hillen erin, Hilton bijvoorbeeld. Ik maak het gekker, ik blijf er niet alleen het weekend, maar de hele week. Vanaf vandaag 26 maart tot 31 maart bijvoorbeeld. Stel je eens voor: een wereld zonder hemel, zonder hel, alleen een blauwe lucht boven ons. Probeer maar, het is goed te doen. Geen landen, geen grenzen. Niets om voor te doden, ook niets om voor te sterven, alleen mensen die in vrede leven. Je verklaart me misschien voor gek, alsof ik een dromer ben, maar ik sta niet alleen. Op een dag gaan meerderen me volgen! Kan je je een wereld voorstellen zonder bezittingen? Geen honger, iedereen krijgt wat hem of haar toe komt.
Bijna te mooi om waar te zijn. Voorstellingsvermogen. Imagine!
Yoko and John gingen me voor. 1969. Precies in deze week. De bloemengeneratie. Jaren later sprong Herman Brood van het dak van hetzelfde hotel. Herman had de hoop verloren, de hoop waar John en Yoko zo hoog op hadden ingezet. Imagine. Luierend, woelend en snurkend voor een betere wereld. Herman sprong . Voordat hij dat deed nam hij tien jaar geleden zijn versie van "My Way" op. 2001. "Regrets I had a few, but then again too few to mention". Misschien moet dat het motto zijn. Durven te erkennen wanneer je spijt hebt. Wanneer je echt de fout bent ingegaan. Zou dat niet echt de liefde zijn waar de jaren zestig over gingen??Hillen of Hilton, we doen allemaal wel eens wat stoms, maar geef het toe. Imagine, stel je eens voor... (klik voor de link)
Vrijdag Hillen , MIVD , Zondagrust

Vrijdag 25 maart 2011

Vrijdag 25 maart, Hillen, de MIVD en de Zondagsrust
In de Dagtaak van gisteren maakte ik melding van het onderschepte voicemailbericht van Hillen aan Maxime. Dat was een grap. De grap sloeg op het gemak waarmee de berichten ingesproken op een Vodafone telefoon door derden afgeluisterd kunnen worden. Ik denk dat met de wetenschap van vandaag het helemaal niet onwaarschijnlijk is dat Hillen er inderdaad graag een paar dagen tussenuit wil piepen. Als ik hem was zou ik gewoon een mailtje sturen naar zijn ondergeschikten. Niemand die het leest of opmerkt. Maandag pas wellicht. Wie dan leeft, wie dan zorgt!
Hoe is het in vredesnaam (of moeten we nu zeggen in oorlogs-naam) mogelijk dat in een land dat zich begeeft in een oorlogssituatie de belangrijkste inlichtingendienst ( de MIVD-Militaire Inlichtingendienst) zondagrust houdt? Vanuit het fregat De Tromp is op zondag 27 februari een "mailtje"gestuurd naar de MIVD om te laten checken of het veilig genoeg was de reddingsoperatie van de Haskoningman uit te voeren. Toen er na twee uur nog geen antwoord was besloot de militaire top dat Geen Nieuws Goed Nieuws betekende en er overgegaan kon worden tot actie. Waar dat op uitgelopen is weten we inmiddels.
Een mailtje! Nederland in oorlog. We willen militaire inlichtingen en we sturen een mailtje! Goh, nog steeds geen antwoord, gek zeg, dan maar over tot actie, we zien wel waar het schip strandt. Niet eerst bellen, Hans? Ben je mal, de jongelui hebben wel wat beters te doen op de vrije zondag, laten we hun verder niet lastigvallen.
Het is nog goed afgelopen. Een paar dagen vastzitten in Libie in een oorlogssituatie is geen pretje, maar het had heel wat slechter kunnen aflopen voor de bemanning van de Lynx helicopter. De MIVD had het waarschijnlijk zo kunnen zeggen. "Niet handig, Hans, doe maar even niet die operatie,Sirte is het bolwerk van Kadhafi en er zijn meer mogelijkheden om de Haskoningman veilig naar Nederland te krijgen".
Vaak worden ministers in een lastig pakket gebracht omdat ze nu eenmaal verantwoordelijk zijn voor wat er op hun departement gebeurt. Of ze er nu direct wat aan hadden kunnen doen of niet. Maar we mogen toch aannemen dat bij de reddingsoperatie van een maand geleden Hillen, Rutte en Rosenthal zelf daar nauw bij betrokken waren. Mannen die beslissen over de inzet van onze manschappen, die besluiten over oorlog of geen oorlog, mannen die zich laten voorlichten over elke hoed en de rand door hun inlichtingendiensten alvorens een serieus besluit te nemen. Tuurlijk: maar op zondag niet. Onze Kortjakjes zitten dan met hun boek vol zilverwerk in de kerk.Dat Hillen er niets over heeft gezegd tegen de volksvertegenwoordigers kan ik me voorstellen.
Ik zou me doodschamen. Ik zou met de noorderzon vertrekken en niets meer van me laten horen. telefoon uit en voicemal aan!

Donderdag Voicemailgate , Vodafone, en de nacht van Max

Donderdag 24 maart 2011

Welkom bij Voicemail van Vodafone: U heeft 3 nieuwe berichten en 5 opgeslagen berichten, eerste nieuwe bericht: "Ha Maxime, met Mark, zeg kan jij Jaap even bellen en vragen of de NAVO nog even voet bij stuk houdt, laat Obama het voorlopig nog maar zelf even opknappen, einde bericht.
Tweede nieuwe bericht: Maxime, Jaap hier, net gebeld door Rutte, dat jij me zou bellen, nog niets van je gehoord, of zit je weer in Zwitserland ouwe makker..hahahah, neutraal grondgebied he, maar goed, luister even, ik heb geen enkele feducie in die hele operatie, als jullie nou paar van je Lynx helicopters ter beschikking stellen, kunnen we toch niets mee, dan laat ik Obama wel even weten dat we nog verre van operationeel zijn om de leiding over te nemen."
Derde nieuwe bericht: "Max met Geert. Die hele toestand in Libie hebben we niet opgenomen in het regeerakkoord, wij zijn dan ook tegen, weet je dat vast, informeer jij Mark even".
Max zucht diep en draait zich nog eens om, de telefoon nog aan zijn oor, hij moest zo maar even Jan Peter bellen, die had zich wel raad geweten met alle ellende die ze nu over zich af hadden geroepen. Jan Peter kletste zich overal uit en als het te heet onder de voeten werd dan wisselden ze gewoon van regeringssamenstelling. Dat zie ik Mark nog niet zo een twee drie doen. Eerste opgeslagen bericht: "Max, Hans hier, he ik neem paar daagjes verlof. Ik ga er eens lekker uit met vrouw en kinderen de komende dagen. Misschien niet collegiaal maar ik heb er effe geen zin meer in. En bel jij even de nieuwe burgermeester van Hilversum om te melden dat hij wel een puinhoop heeft achtergelaten bij zijn vorige baan. Interviewtje gelezen? Tabee".
Tweede opgeslagen bericht: "Ha schat, was wel gezellig gisteravond maar wil jij nooit meer als je gedronken hebt na een zware avond in Den Haag gaan Twitteren. Ik heb een programmaatje voor je gevonden waarmee je alle Tweets kunt wissen van de afgelopen nacht "The day After" heet het. Omdat ik toch de code van je account heb, heb ik vast wat tweets van je weggehaald, kan je vrouw het in elk geval niet lezen als ze eerder wakker is straks. Ik heb alleen die ene hele bijzondere Tweet laten staan, die koester ik. Tot snel. Kus."
Max legt de telefoon weg.
De rest van de berichten kan hem gestolen worden.
Woensdag ADO en het decorum van onze rolmodellen

Woensdag 23 maart 2011

Woensdag ADO en het decorumverlies van onze rolmodellen

Al dagen pieker ik me suf. Er klopt iets niet aan de berichtgeving rond Lex Immers van ADO. Natuurlijk: hij had het vast niet bedoeld om daadwerkelijk te gaan jagen op Joden in Nederland. En natuurlijk de rijmzin: Hamas, Hama etcetera was niet letterlijk bedoeld door de supporters. Lex geneerde zich op dat moment dan ook niet om met een paar medeploeggenoten en de trainer mee te lachen op het podium en het feestje nog wat te rekken. De sfeer zat er immers goed in na de overwinning.
Vele interviews zijn we inmiddels verder. In de VI, het AD, voetbalprogramma's op de TV en vast nog veel meer. De discussie gaat over de geuzennaam die de Ajax-supporters aan zichzelf hebben gegeven, en in hoeverre Lex toen hij op het podium stond al dan niet besefte of het om een geuzennaam of om een bevolkingsgroep ging. Hij besefte niet dat het ronduit kwetsend, beledigend en ook nog angstwekkend is wat zij daar uitkraamden.Hij accepteert zijn straf (geldboete) en ook John heeft ruimhartig zijn excuses aan Ajax aangeboden. Kous daarmee af.
Maar waar ik steeds over pieker, behalve natuurlijke de pijnlijke en walgelijke vertoning, is het enorme decorumverlies waar rolmodellen en gezagsdragers in Nederland zich publiekelijk aan openstellen. John van de Brom, een hartstikke leuke vent overigens en hij bewijst zich als een goede coach, die op het podium met een biertje in hand lachend naar de blote borsten van ene Annemiek zit te kijken. Ok, voetbalcoach, beetje populistisch mag, mits je niet te ver gaat in je uitlatingen. Hij had daar helemaal niet moeten staan, maar een fantastisch interview moeten afgeven.
Cohen, serieus en sympathiek gezagsdrager, die zich mee laat nemen in een polonaise tijdens een KoffieMax uitzending of een rol als Poppenkastpop aanneemt. Hij had dat niet moeten doen, maar serieus moeten uitstralen dat hij een man is die regeringsverantwoordelijk wil en kan nemen.
Erica Terpstra, een vriendelijker mens ken je bijna niet en moeder alle sporten, die in de euforie na de zoveelste gouden medaille tijdens de winterspelen straalbezopen het Nederlandse volk via de radio toespreekt. Ze had uurtje moeten wachten en nuchter maar enthousiast moeten vertellen dat deze successen gevolg zijn van tasoenlijk sportbeleid.
Populistisch taalgebruik in de Tweede Kamer. Voorbeelden te over. Getier en elkaar voor rotte vis uitmakend terwijl wij, de massa, wil dat we fatsoenlijke vertegenwoordigers hebben.
Allemaal zelfgekozen momenten, los van politieke zaken, corruptie of ambtsmisbruik zoals Leers in Bulgarije of in brievenbusplassende politici.
Zelfgekozen decorumverlies om de Nederlandse bevolking, de supporters, de kiezers duidelijk te maken dat ze 1 zijn met hun achterban. Dat ze ook kunnen zuipen, brallen, hossen en elkaar voor rotte vis uit kunnen maken.
Op de videobeelden vanuit het ADO-honk zie je dat enkele supporters zich lachend op de benen slaan met een blik van..nou ja..als wij dat nu doen, maar zie je die mafkezen op het podium! Als Cohen zich hossend aansluit bij de polonaise zijn de beelden nog dagenlang vaste humor op de TV en zelfs de meest fanatiek hossende carnavalvierders krijgen plaatsvervangende schaamte. Iedereen gunt Terpstra een borrel, maar om dat nu straalbezopen op de radio te laten blijken terwijl zij de vooruitgeschoven post is voor ons land.
Ik noem speciaal Van de Brom, Cohen en Terpstra met name omdat het alledrie sympathieke mensen zijn waar, denk ik, weinig kwaad bij zit. Maar het gemak waarmee zij en vele andere gezaggsdragers steeds maar weer menen zich aan te moeten sluiten bij volksuitingen denkend daarmee populariteit af te dwingen is genant.
Daar zitten wij, kiezers, supporters, tv-kijkers helemaal niet op te wachten.Wij willen ook graag serieus genomen worden.

Dinsdag Hommenles na riante BelonING

Dinsdag 22 maart 2011

Dinsdag Hommenles na riante BelonING

Ik ben erg benieuwd wat er vandaag ge-Yammerd wordt op de burelen van de ING-bank. Jan Hommen, bestuursvoorzitter van de ING, heeft vandaag in de krant toegelicht waarom de raad van het bestuur toch afziet van de toegekende variabele beloning. Is wel sneu. Mevrouw Hommen had er vast al op gerekend en stevig ingekocht om de lente goed te kunnen beginnen. In plaats van een slordige twee komma zes miljoen Euro per jaar moeten de Hommetjes het nu doen met een magere een komma vijfendertigmiljoen Euro. Een halvering bijna. Beste veel.
Gelukkig is het maar voor een jaar of twee. Hommen legt uit dat het afzien van de bonus gekoppeld is aan de staatssteun die afgelost moet worden. Als ze dat een beetje snel doen, twee jaar moet lukken, dan kan er in 2013 weer lekker ingekocht worden en wat centjes opzij worden gelegd voor "later". Appeltje voor de dorst.Het is makkelijk voor de gewone sterveling om kritiek te hebben, dat besef ik. De bedragen die we lezen zijn bruto bedragen, er gaat een fiks bedrag aan belastingen af, waardoor het netto besteedbaar inkomen maar nauwelijks boven de 100.000 € per maand uitkomt, met bonus dan. Anders de helft.
Maar laten we ons niet laten afleiden door de beloningen, zo laat Hommen ons weten. Het belang van de klanten van de ING staat voorop en daar doen we het allemaal voor. De discussie over de beloning is dan ook geneuzel zo maken we op uit de ingezonden brief . Yammer dat 'we' de kritiek niet aan voelden komen zo concludeert Hommen, dan hadden we het vast anders gedaan.
Pal naast de ingezonden brief van Hommen staat een brief van Plasterk. De boosheid die in de brief is gestopt dampt nog na. Zijn moeder zaliger wordt er zelfs bijgehaald. Je ziet het "arme"mens al hoofdschuddend yammeren tegen haar wijze zoon: 't is me toch wat Ron, ordinair gewoon!
Morgen debat in de kamer.

Maandag Odyssey Dawn en het Paard van Troje, De Vredesmars van Kadhafi

Maandag 21 maart 2011

Als het aan Kadhafi ligt gaan binnenkort duizenden van zijn aanhangers op pad. Op pad van Tripoli naar Benghazi. Allen gewapend met slechts een olijftak. Het moet een vredesmars worden om de Libiers maar ook de wereld duidelijk te maken dat het land niet ten onder wil gaan aan opsplitsing en verdeeldheid noch aan plunderingen. Het Libische persbureau Jana maakte dit maandagochtend bekend. De aankondiging komt enkele uren na de hernieuwde afkondiging van een Staakt het Vuren. De opmars van de eenheden van Khadaffi naar Benghazi is kansloos geworden door het ingrijpen van de Fransen, Britten en Amerikanen.

Wat te doen als je leger is uitgedund, je nauwelijks meer slagkracht hebt en je manschappen zijn geisoleerd en in verwarring gebracht, en je wilt een stad innemen? Je bedenkt een Truc. Je organiseert een vredesmars! Kadhafi gaat er vanuit dat er duizenden met hem mee willen gaan om de tocht van 650 kilometer af te leggen. Vanzelfsprekend moeten deze burgers bevoorraad en beschermd worden. Ze worden dan ook geflankeerd door legereenheden van Kadhafi zelf. Broederlijk naast elkaar. Als een omgekeerd Paard van Troje zullen de manschappen Benghazi in kunnen wandelen. Geniaal! Hoe kom je er op.
Khadafi moet zich de afgelopen dagen doodgeschrokken zijn. Niet verwacht dat de internationale gemeenschap echt de daad bij het woord zou gaan voegen. Toen hij vernam dat de operatie de naam Odyssey Dawn had meegekregen, kreeg hij een glimlach om zijn mond. Eureka! ik heb het. Het hele weekend is Kadhafi in bed gebleven met slecht een boek: De Ilias van Homerus. Waarin de heldendaden van Odysseus staan beschreven. Odysseus is de bedenker van een list om de stad Troje in te kunnen nemen. De list bestaat er uit dat de Griekse manschappen verstopt in een groot houten paard binnen de stadsmuren wordt getrokken. Eenmaal in de stad gaat het paard open en de Grieken nemen de stad in.
De truc is genoeglijk bekend en de internationale troepenmacht zal niet zomaar een reusachtig paard of kameel de stad Benghazi in willen trekken.
Maar wat te doen tegen een groot menselijke schild bestaande uit burgers met olijftakken in de hand met naast zich gewapende militairen? Het Westen is als de dood om slachtoffers te maken onder de Libische burgers. Kadhafi heeft het omgekeerde paard van Troje bedacht en is hiermee van slachtoffer van Odysseus zelf de Odysseus geworden. Nu de uitwerking nog. De wandeltocht van Tripoli naar Benghazi zal minstens 10-12 dagen duren. Tijd genoeg voor Sarkozy en Obama om met een stapel goede boeken op het nachtkastje de tegenzet voor te bereiden.
Zondag Libie, Kader Abdollah en Spruitjeslucht

Zondag 20 maart 2011

Gisteravond is de oorlog uitgebroken. Bombardementen hebben plaatsgevonden, Tomahawks zijn afgevuurd, en Khadafi heeft een menselijk schild om zich heen verzameld. Ik zet de televisie aan op de feiten-zender Nederland 1. Geen nieuws, feitenzender Nederland 2. Geen nieuws. Feitenzender Nederland 3. Niets aan informatie. Geruchten dat een Nederlandse F16 is opgestegen en geland op Sicilie kon niet bevestigd worden op Twitter. Twitter, de meningen site bij uitstek, en daarmee prima aanvullend, moest het nieuws brengen.
In afwachting van verdere berichten en een eventueel extra nieuws bulletin heb ik het boekenweekgeschenk uitgepakt en ben gaan lezen. Het is een cadeau dat de CPNB (Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek) jaarlijks uitgeeft en waarmee je op de zondag van de boekenweek gratis mag reizen. Zorgvuldig heb ik alle rescensies die de afgelopen week zijn verschenen terzijde gelegd. Ik wil onbevooroordeeld gaan lezen. En dat heb ik gedaan. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken. Het is een cadeau en daar past dankbaarheid bij.
Op bladzijde 29, nog ruim 60 bladzijden te gaan, staat een zin die bleef hangen. De jonge Abdel laat zijn oom zijn eerste publicatie zien. De oom, een aardige wijze man zegt: "je hebt het leven vaardig en dramatisch beschreven, maar het is geen kunst. Je hebt jezelf als kunstenaar uit dit boek geweerd". Nog steeds geen nieuws op de Nederlandse zenders en ik lees verder. Grote thema's worden aangeroerd: revolutie in Iran, vrouwenonderdrukking door de Imams, mensensmokkel, politieke verschuivingen in de Sowjet Unie. Alles geillustreerd met onsamenhangende citaten uit de Nederlandse literatuur, slordig aangehaalde gedichten, en als klap op de vuurpijl de reincarnatie van Droogstoppel (uit de beroemde Max Havelaar van Multatuli) in de persoon van Abdel himself. Het boek, zeer goed bedoeld, en heus er staan mooie passages in, ademt de spruitjeslucht uit van de in zichzelf gekeerde Nederlandse samenleving. Een lucht die vast als oefening in inburgering het centrum werd ingeblazen waar Abdel als eerste belandde na zijn geslaagde vlucht uit Iran.
Nog steeds geen nieuws uit Libie op de Nederlandse treurbuis. Ik ga naar bed. Toen ik vanmorgen wakker werd en opnieuw een poging deed om me op de hoogte te stellen van het nieuws viel ik midden in het Work-Out programma van Omroep Max. Ik ruik opnieuw spruitjes. Geen nieuws, goed nieuws?


Arnhem met een scheve blik

Arnhem met een scheve blik
Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus

'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2015