Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.



Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

Deze site wordt officieel geïndexeerd door de Koninklijke Bibliotheek "De geschiedenis van vandaag wordt vooral online geschreven. Daarom archiveert de KB sinds 2007 de belangrijkste websites van Nederland. Zo voorkomen we dat de onderzoekers van de toekomst te maken krijgen met een digitaal gat in ons geheugen."

DagTaak.org

Profiel Karremans Srebrenica Servie en Mladic

Donderdag 10 november 2011

Dagtaak vandaag herhaalt de column van 26 mei van dit jaar. Dat was de dag nadat Ratko Mladic was opgepakt en de val van de enclave Srebrenica opnieuw vol in het nieuws kwam. Gisteren was er een uitzending van Profiel (KRO) over Karremans. Ontluisterend. Wellicht meer dat dan onthullend. Meer dan vijftien jaar na de val van de enclave zullen bij velen de beelden van de afgevoerde Bosnische mannen nog op het netvlies staan. Evenals de beelden van Karremans naast Mladic. Karremans was wederom, net zoals in de column hieronder, uit mei, wordt beschreven, de pias. Wederom wordt hem veel aangewreven. Op veel fronten terecht: was hij wel de leider die daar nodig was? Maar nog steeds blijft de grote vraag hangen waar Nederland en de superieuren van Karremans zelf gefaald hebben. Terecht zegt Karremans in profiel: " Had daar zelf maar gestaan."
Het is te makkelijk om de gruweldaden van Mladic in de schoenen van één man te schuiven. Nederland, de NAVO en de VN hebben gefaald. Karremans is het symbool geworden van Srebrenica. En daarmee wordt niemand recht gedaan, en vooral niet aan de duizenden slachtoffers.

-----------------



Ratko Mladic is opgepakt, oude trauma's komen boven, en Servië is klaar voor EU.
Servië heeft er vijftien jaar over gedaan om de meest gezochte man op Europese bodem op te pakken en waarschijnlijk op korte termijn uit te leveren aan Den Haag. Nederland heeft er vijftien jaar over kunnen doen om eenduidig en zonder voorbehoud toe te geven dat ze verantwoordelijkheid droeg voor het bloedbad in Srebrenica.
Dat laatste is niet gebeurd.

Uit alle beelden, verhalen, samengestelde filmpjes op You Tube is de onmacht te proeven.

VVD-Kamerlid Anne Mulder vertelde gisteren bij Knevel en van den Brink voor de zoveelste keer het traumatische verhaal achter de val van de enclave in Srebrenica. Wie het niet gezien heeft: terugkijken. Het verhaal van de onmacht krijgt nogmaals een droeve kleur uit de mond van de toenmalige dienstplichtige soldaat Mulder. Het Nederlandse Dutchbat, zonder fatsoenlijke verbindingsmiddelen, nauwelijks brandstof voor de voertuigen, verroeste munitie en het besef onder de dienstplichtigen dat het een hopeloze missie was. Van begin af aan.

De pias was Karremans, voor schut gezet door Mladic en het oog van de hele wereld. Verantwoordelijkheid met zich meedragend voor de slachting van 8000 (!) Bosniërs. Het uitblijven van internationale luchtsteun voor Dutchbat en de vluchtelingen die bescherming zochten bij de Nederlanders.
Het verhaal is niet klaar na vijftien jaar, en zal tijdens het tribunaal vele dagen, weken en maanden nogmaals de wereld over gaan.

De uitlevering van Mladic was voorwaarde voor de EU om de onderhandelingen over toetreding met Servië te beginnen. Een land waar een overgrote meerderheid de wandaden van Mladic of ontkent of goedkeurt. Een land dat grotendeels nog in Staat van Ontkenning is. Strategische uitruil: Mladic voor het lidmaatschap.

Mladic wordt berecht in Nederland. Een land dat niet in staat was om te regelen dat wat nodig was: internationale steun bij de uitvoering van hun missie. Karremans toonde zich zwak. De beelden (zie filmpje hieronder) spreken niet in zijn voordeel. De pianist was niet opgewassen tegen Mladic. maar het had Nederland als land gesierd zich niet te verschuilen achter de zwakte van Karremans of de VN maar hardop te roepen dat we zelf in Staat van Ontkenning zijn of waren en daarmee verantwoordelijkheid dragen.

Of de slachtoffers van Mladic blij zijn dat hij in het land van de onmacht veroordeeld wordt is nog maar de vraag. Maar deze zal zeker de komende dagen opduiken.


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Hannes Minkema schreef op Donderdag 10 november:
Waarom mogen reactanten niet in alinea's schrijven? Ze worden wreed uit de bijdragen gesloopt. Alinea's zijn zinvolle teksteenheden. De bloggers op dagtaak.org maken er zelf ook gebruik van, en terecht. Sta dat reactanten dan ook toe, dunkt me.

Hannes Minkema schreef op Donderdag 10 november:
Mij valt op dat velen de mond vol hebben over Karremans. Hem een lafaard noemen, of zelfs collaborateur van de Serven. De minste beschuldiging is nog wel dat Karremans incapabel was voor zijn taak, of een 'laffe' uitstraling heeft. Hoe serieus dient die kritiek aan het adres van de heer Karremans genomen te worden? Wat had Karremans dan wél moeten doen? Hier zwijgen de critici, en dat is een pijnlijke lacune. Dat zwijgen is zelfs zo'n ernstig gebrek, dat ik hun kritiek niet serieus kan nemen. Wie zelfs 16 jaar na data vanuit de leunstoel niets zinnigs weet te bedenken op de vraag hoe Karremans wél had moeten handelen in de vrij plotselinge en onoverzichtelijke situatie waarin hij als 'overste' (geen generaal) in terechtkwam, komt het recht van oordelen niet gemakkelijk toe. Karremans stond daar namens ons, Nederlanders, die een bataljon Nederlandse jongens en meisjes te leiden én te beschermen had. Evident in de steek gelaten door de VN- en NAVO-krachten boven hem. Terugvechten zou een wisse dood hebben betekend. Bovendien had hij noch het mandaat, noch de wapens daarvoor. Dat Karremans niet terugvocht kan hem absoluut niet worden aangerekend. Toch doen vele Nederlandse pantoffelhelden en boze Bosniërs dat. Mladic afbekken had ook gekund. 'Godverse klootzak, blijf met je poten van onze Servische moslims af of ik sla je aan moes' had uit zijn mond kunnen klinken. Dat zouden we achteraf heel stoer hebben gevonden, en in de film zien we dat Rambo en Schwarzenegger ook doen in dergelijke situaties. In de realiteit waarvoor Karremans zich geplaatst zag, zou het echter geen enkele winst maar wel een nodeloze serieuze bedreiging van het leven van zijn manschappen hebben opgeleverd. Ook geen optie dus. Had Karremans er wat minder bedremmeld kunnen bijstaan? Had hij de schemerlamp 'vriendelijk doch beslist' kunnen weigeren? Is de afweging van het risico dat dit zou hebben opgeleverd, aan ons om - achteraf en in veiligheid - te bepalen? Ik vind Karremans maar weinig te verwijten. Hij beschouwde zichzelf én zijn manschappen als 'the piano player'. Het kwam hem zo gemakkelijk uit de mond dat hij al eerder nagedacht moet hebben over de rol van Dutchbat in het Bosnisch-Servische conflict. De zienswijze dat wij geen deelhadden aan het conflict maar slechts omstanders - piano players - is zo gek niet en wordt door miljoenen Nederlanders gedeeld. Ook de zorg om het leven van zijn manschappen verdient waardering. En zijn onthutste, dociele houding zou herkenning moeten oproepen bij vele Nederlanders die vanuit de leunstoel de held zitten te wezen. De man verdient respect en rehabilitatie. Het afslachten van de 8000 moslims is Dutchbat op geen enkele wijze aan te rekenen. Het veilig terugkeren van 'onze jongens en meisjes' is mogelijk aan Karremans te danken. Laten we niet doen alsof dat niets waard is.

De reactiemogelijkheden zijn gesloten.
Klinkende alchemie

Aanrader voor liefhebbers en lezers over klassieke muziek: "Klinkende alchemie, de verzamelde muziekessays van Maarten Brandt" fraaie hardcover + cd.
Nieuwste recensie op 11 april 2021 geplaatst
Wild Vlees & Zn

Verschenen!
De nieuwste roman van Annelies Ibes over de broze relatie tussen een ambitieuze moeder en haar tienerzoon.
Leven voor twee
De nieuwe roman van Gèrina van der Gugten is verschenen, juli 2019. Een roman over rouwverwerking maar vooral over liefde tussen twee broers waarvan er één op jonge leeftijd overlijdt. Meer info op: https://nieuwedruk.nl/boek/leven-voor-twee.html
Vaarwel Soerabaja



Na Terug naar Bandung van Femmy Fijten verscheen: Vaarwel Soerabaja ,een indrukwekkende roman over de Bersiap periode in Ned. Indië.
Haar laatste roman "In het spoor van Birma" verscheen medio september 2017.


Heldere mist


"Heldere mist" door Yolande Belghazi-Timman is verschenen, juni 2018

Vijf jaar uit het leven van een tienermeisje in de sixties
Een verhaal in 87 songtitels
van isolement naar het volle leven, van Chains naar World
Wie dit koopt is gek
Over de zin en onzin van reclame en marketing


"Wie dit koopt is gek" door Martijn Boele (spotprijs: € 12,50 voor bijna 200 pagina's lering ende vermaak)




Nieuw: Recent verschenen. De derde Indië roman van Femmy Fijten. In het spoor van Birma is gebaseerd op authentieke dagboekfragmenten geschreven tijdens de aanleg van de Birma-spoorlijn.

 
Volg de Vogels en andere waanzin


De verhalenbundel van psychiater Hilbert Kuik is verschenen. Nu overal verkrijgbaar.

Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of via Nieuwe Druk
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Lotte en Simone


Net verschenen:  Lotte en Simone van Annelies Ibes. Over ouderdom, liefde, mantelzorg en afscheid nemen.
Wolken en andere voetstappen

"Wolken en andere voetstappen" is een verhalenbundel geschreven door (ex)leerlingen van de bij de MH17-ramp overleden docent Laurens van der Graaff.
Als je boven ligt

Verschenen op Dolle Dinsdag.
"Als je boven ligt"(NSB-kinderen op de vlucht) door Willem Andrée.



Nieuwsweek
Loading...
Memoires van Emanuel Too


Spannend, meeslepend drama van een Iraanse zakenman die achtervolgd door oorlogen en de sharia niet alleen zijn bezit is kwijtgeraakt maar een deel van zijn persoonlijk leven.
Als je de woorden weet Indringende autobiografische roman over incest en het zwijgen binnen de familiekring.


Nijlpaard op Loosdrecht


Nieuw!
Lees ook de Dagtaak over deze verhalenbundel van Helge Bonset.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)



Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Waar ze was (in Van Goghs sporen) De nieuwste roman van Hein-Anton van der Heijden is verschenen. Over liefde, afscheid, kunst, Arles en vooral...veel Van Gogh.


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


De Eigenander, een ik in mij
De Eigenander- een ik in mij,
Dolph Kohnstamm
In gesprek met jezelf.
Voorwoord Douwe Draaisma
Groot interview deze week in Vrij Nederland (week 27_juli2016)


Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
test
Advertentie2