Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties. Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via twitter:http://twitter.com/#!/@dagtaakDagtaak is goed geïndexeerd door o.a. Google, type Dagtaak + trefwoord, of zoek direct op een woord uit de titel in de zoekbalk op de site. Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De 15 meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Scheve observaties: Arnhem met een scheve blik.

Zaterdag 30 augustus 2014

Elke stad praat zoals het gebekt is. Binnenkort verschijnt er een boekje onder meer ter ere van de herdenking 70 jaar na Market Garden en de evacuatie van meer dan 95.000 Arnhemmers uit Arnhem in september 1944. In de bundel verhalen en gedichten over Arnhem. Het boekje is rijk geïllustreerd met originele pentekeningen van Gerard Fritz en bevat onder meer gedichten van de Arnhemse stadsdichter Jesse Laport. Ook Dagtaak mocht bijdragen om de tongval van de Arnhemmers te verklaren.
(klik op de foto voor de open brief!)


Arnhemmers herken je overal. Aan de mond.

Waar de meeste Nederlanders hun mondhoeken redelijk symmetrisch naar beneden of naar boven hebben hangen dan wel opgetrokken, is de Arnhemse mond scheef. Meestal links omlaag hangend, bij een minderheid rechts. Dat heeft overigens niks met politieke overtuiging of sociale afkomst te maken.

Zowel in de Arnhemse volkswijken als ’t Broek, Klarendal, Sint Marten of de Geitenkamp als in de wijken waar van oudsher het geld wat meer vloeide als de Hoogkamp, Alteveer en Molenbeeke vind je zowel linkszakkers als  rechtszakkers.

Het verbindt de stad en haar bewoners. Het vereenvoudigt de typische Arnhemse tongval. Arnhem is de meest noordelijke stad van Nederland waar met een zachte “g” wordt gesproken. Het maakt nogal wat uit voor de klank of de “g” recht vooruit wordt uitgesproken of dat het een kleurklank meekrijgt door tijdens het uitspreken de mondhoek wat te laten zakken. Het laten zakken van één van de mondhoeken heeft als rechtstreeks gevolg dat de corresponderende neusvleugel mee daalt. Dit verklaart de typische nasale klank van het Arnhems waardoor “door”, “deur” wordt, “hoor”, “heur” en “Arnhem”, “Ernum”.Een bij-effect van scheef praten is dat het iets intiems heeft. Of zo u wilt: “samenzweerderigs”. Samen schuin praten versterkt het ons-kent-ons-gevoel. Iets dat oud-Arnhemmers over de gehele wereld zullen herkennen. Het maakt het ook mogelijk om de woorden goed verstaanbaar uit te spreken voor de man of vrouw naast je, zonder de persoon aan te hoeven kijken. Je blaast als het ware de woorden naar de zijkant. Geheimen onthullen zich makkelijker en de meest persoonlijke gevoelens of gedachtes komen rechtstreeks bij de toehoorder terecht zonder dat de spreker zich ongemakkelijk hoeft te voelen.

In de bundel: " Arnhem, met een scheve blik", vindt u gedurfde, humoristische, weemoedige, pikante, tikje ordinaire, maar altijd in onvervalst Algemeen Beschaafd Arnhems geschreven gedichten en verhalen en vol nostalgie.

De bundel is vanaf 15 september overal verkrijgbaar. Nu reeds te bestellen bij Nieuwe Druk via deze link.
Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:
Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 4 plus 2?
Tourette

"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Reiny deJong-Smit, De behandeling

De Behandeling, omgaan met borstkanker
lees ook artikel: De Gelderlander

Huub Klinkenberg

"Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel

Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Seksueel misbruik

Het veel bekroonde boek van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar.
Advertentie Google

Kind van de toekomst

Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Keuze uit Dagtaak deze week

Het syndroom van Gilles de la Tourette, "een ticje vreemd"

Kootje komt van link, over Geert Wilders, de EU verkiezingen en het populisme

ZZP'ers en schijnzelfstandigheid

Thé Lau moet stoppen: Alcohol en tranen

Over het slepen met bejaarden en het sluiten van de verzorgingshuizen

U lijkt wel verliefd?

De onschuld van Joris Demmink

publieksprijs Blogparel 2013

Uitgeverij Nieuwe Druk verzelfstandigd


Guus Dijkhuizen overleden
Guus Dijkhuizen

De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung

Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten


Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2

Eigen bedrijf starten


Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus

Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
(c) Ton van Eck 2014