Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is genomineerd voor de Blogger des Vaderlands, 6 maart 2015 tijdens het Blogbal de finale.

DagTaak.org

Verkiezingen maart 2015, de voormannen: deel 1 Mark Rutte

Zaterdag 28 februari 2015In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, maart 2015, neemt Dagtaak het op voor onze politici: "Het zijn ook maar mensen, ze doen hun stinkende best, en dat mag ook wel eens gezegd worden."Vandaag deel 1: Mark Rutte, VVD en premier van Nederland

Rutte is een leuke man. Hij heeft een prettig stemgeluid, heeft weinig uiterlijke kenmerken die je jaloers of achterdochtig maken en hij komt betrouwbaar over. Kortom: de ideale man voor souschef van de herenmodeafdeling van de plaatselijke V&D of zelfs voor filiaalhouder, mits de vestiging niet te groot is. Het moet wel gezellig blijven.

Rutte is veel in het nieuws de laatste tijd. De verwachting is dat dat de komende weken ook wel zal blijven. Hij spreekt zich uit over grote en kleine zaken. Politiek, declaraties, en over ons land. Hij kiest dan zorgvuldig zijn woorden: "Dit is gewoon een waanzinnig gaaf land" (zaterdag 28 februari opgetekend door de Volkskrant).

Bij die man wil je een pak kopen. "Als gegoten meneer, waanzinnig gaaf! En let er op: onderste knoopje altijd open, anders is het geen gezicht. Uw heupen zijn namelijk breder dan uw taille. Ja, van het colbertjasje vanzelfsprekend."

Op soepele wijze is deze ideale buurman de politiek ingezogen. Op jonge leeftijd al. Begin 20 en voorzitter van de JOVD. Het had net zo goed de jongerenafdeling van de PvdA geweest kunnen zijn, zo verklapte hij ons bij de College Tour in 2011. Rutte was toen al premier, destijds van een gedoogkabinet met de PVV, thans van een gedoogkabinet met D66, Groen Links, de SGP en als het aan Rutte ligt binnenkort van een gedoogkabinet met 8 andere partijen. Het zat er van jongs af aan al in.

Rutte kan met iedereen door één deur. Dat is duidelijk. Goedlachs, vrolijk en nooit te beroerd om goedlachs en vrolijk te zijn. Serieus beleid is voor straatvechter Teeven, aartsontwijker Ivo Opstelten of de moeder van de participatie Jetta Klijnsma (zie dagtaak over haar moestuin). Wordt hij in het nauw gedreven dan is hij kloek en alert: "Doe eens normaal man!" gevolgd door een gulle lach en een high five na.

De VVD is onder Mark Rutte ongrijpbaar geworden en hij heeft het gepresteerd om de PvdA meer VVD te maken dan de VVD zelf (zin nogmaals lezen?). Mark deed het goed met Geert, droomt van Jetta en als het allemaal niet vlot dan zou hij desnoods met Marianne Thieme tot een coalitie kunnen komen. Mark is Polder. En Polder is Nederland.  Wat Dagtaak betreft: Politicus des Vaderlands!


Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 plus 3?
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.