Dagtaak

Elke dag een korte column met reflectie op het nieuws, de actualiteit, opvallende gebeurtenissen of publicaties.
Meestal mild en poëtisch, soms bijtend cynisch. Volg Dagtaak via Twitter.Dagtaak is een initiatief van TVE Tekst en Advies (Ton van Eck). Ton van Eck is eigenaar van uitgeverij Nieuwe Druk.

De meest gelezen columns van het afgelopen kwartaal vindt u hier.

Dagtaak is Blogger des Vaderlands, benoemd op 6 maart 2015 tijdens de finale van het Blogbal. In 2014 Publieksprijs van de Blogparel en 2e bij de vakjury.

DagTaak.org

Testen op ellende, grijze bakkebaarden en de waarheid als leugen

Zaterdag 23 mei 2015

Het leven is leuk. Totdat we over de zin ervan gaan nadenken. Of beter: de consequenties van het leven echt tot ons door laten dringen. Wat een gedoe, wat een twijfels, en vooral: wat een ellende. Waar te beginnen? Wat te doen? En wat te laten?

Het grote nadeel van ouder worden, is dat je het niet meer weet. Het grote voordeel is dat je meer durft te twijfelen en dus wijzer wordt. Maar och, wat wist ik toch goed hoe de wereld in elkaar stak toen mijn bakkebaarden nog niet grijs waren en mijn buik nog onzichtbaar was.Smeltend ijs bij Antarctica, voedselverspilling bij de supermarkten, onthoofdingen in Irak en Syrië, de gevonden kunstschatten van Hitler, de verdwenen kunstschatten in Palmyra en natuurlijk de boten bij Sicilië, de vrachtwagens bij Calais, de almacht van Blatter, de schaterlach van Zalm en het dilemma rond Groningen. Om over de opmars van het Jihadisme nog maar te zwijgen.

Het gonst door mijn hoofd. Ik kan de slaap niet niet vatten. Ik rook en drink meer dan goed voor me is, en van sporten komt al lang niets meer. "Ik kom wel weer in beweging als ik antwoorden heb," zo hou ik mezelf voor. 

Soms denk ik dat het een test is. Ergens hoog boven ons, en ver buiten ons bereik kijkt een commissie toe in hoeverre wij (U en ik) in staat zijn om alle ellende het hoofd te bieden. Hoe gaan we om met die stress? Welke besluiten nemen we als het vijf voor twaalf is en zijn we in staat om barmhartigheid te tonen ten opzichte van mensen die er ernstiger aan toe zijn dan wij. Zijn die mensen wellicht ingehuurd als acteurs om ons met de neus op de feiten te drukken?

Spelen goedbetaalde acteurs bootvluchtelingen om ons te testen? Spelen ingehuurde studenten dramatische vorming een toneelstukje bij de oversteek van Calais naar Dover? Zijn de massale onthoofdingen door de barbaren van IS in scene gezet om te kijken hoe wij zullen reageren?

Ik geloof daar wel in. De test deugt en daagt ons uit. De waarheid kan nooit zo zijn dat het echt allemaal zo is. Ik schrijf wat woorden op een papiertje, lees het over, en val tevreden in slaap.

Morgen weer een dag. Kijken waar we dan weer op getest worden.Deel dit op TwitterDeel dit met Facebook

Reacties:

Dagtaak schreef op Zaterdag 23 mei:
Helemaal rechtsboven, menubalk, Angela. Daar staat de RSS feed voor Dagtaak

Angela schreef op Zaterdag 23 mei:
Waar staat die dan Peter???

Peter43 schreef op Zaterdag 23 mei:
Dan zou God wel goedgelovig zijn! Fijn trouwens dat (eindelijk) RSS feed hebt

Geef een reactie:

Naam:
Email:
Reactie:
Hoeveel is 6 maal 2?
Moluks Geheugen

"ver weg uit het oog, dichtbij in het hart"

Gedichten van Gerard Akse gebaseerd op interviews met 4 generaties Molukkers in Nederland.
Arnhem met een scheve blik

Nu overal verkrijgbaar
Bij uw boekhandel of online
Met bijdrage van de Blogger des Vaderlands
Pierre Boulez


In mei en juni veel aandacht voor Pierre Boulez ook tijdens het Holland Festival. Vanaf nu is Wegen naar Boulez overal verkrijgbaar.
Moekoesja's kus
'Een verbijsterend en hartverscheurend mooi verhaal. Zelden heb ik zo’n intens boek gelezen.’ (Hein-Anton van der Heijden)Nu overal verkrijgbaar.
Lees ook de Dagtaak over Moekoesja's kus
Huub Klinkenberg "Bewustworden, de ontwikkeling van de mens" van Huub Klinkenberg.
"Alsof veel puzzelstukjes op zijn plaats vallen" uitgave Nieuwe Druk, 2014. In de boekwinkel of online


Blogparel Dagtaak is winnaar van de publieksprijs en 2e bij de vakjury voor de column over de 250 van Teeven en de barbecue voor Syrië

In 2015 Blogger des Vaderlands (uitgeroepen op het Blogbal)


Tourette
"Een ticje vreemd of Gilles de la Tourette à la carte, Jaap van Dijkhuizen" (lees ook de Dagtaak over het boek)

 
Seksueel misbruik Het veel bekroonde boek (meer dan 500.000 exemplaren in het Duitse taalgebied) van Heidi Hassenmüller over seksueel misbruik. Nu in vertaling beschikbaar. Info: zie site
Advertentie Google
Kind van de toekomst Kind van de toekomst, Kathy Beckers, verhalen over het verlies van een baby. Lees ook Dagtaak


Guus Dijkhuizen De nieuwe verhalenbundel van Guusdijkhuizen is uit:Narigheid in Ribfluweel

Terug naar Bandung Bestel: Terug naar Bandung

In Terug naar Bandung vertelt Femmy Fijten het verhaal van een man die na 60 jaar terugkeert naar Indonesië, het land waar hij vocht en lief heeft gehad.

Omarmd zowel door de Indische gemeenschap als door veteranen.
Met Pa valt niet te Feesten
Trailer van: Met Pa valt niet te feesten, het nieuwste boek van Guus Dijkhuizen, 10 oktober gepresenteerd aan Ed van Thijn. Uitgegeven bij Nieuwe Druk.
Advertentie2
Gewoon Guus Ron Jansen werd in De Gelderlander "de Gelderse Jacques Vriens" genoemd. Voorlezen vanaf ca 5 jaar.
Eigen bedrijf starten
Coaching en advies tijdens en voor de start van uw eigen bedrijf. Van bedrijfsidee tot bedrijfsplan tot implementatie.

Nieuws: Samenwerking met Uitgeverij Nieuwe Druk beklonken